Tavada bazlama neden kabarmaz ?

Damla

New member
Tavada Bazlama Neden Kabarmaz? Bir Lezzet Arayışı Hikayesi

Merhaba arkadaşlar! Bugün, her zaman mutfakta kaybolduğum bir konuya dair bir hikaye paylaşmak istiyorum. Hani bazen, mutfakta bir şeyler yaparken bir şeyler yanlış gider, ama nedenini bir türlü çözemezsiniz ya… İşte tam da böyle bir durumda, tavada bazlama pişiren iki arkadaşın yaşadığı komik ama bir o kadar da öğretici bir hikaye üzerinden, bazlamanın kabarmaması meselesini keşfedeceğiz. Üstelik, erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik bakış açıları ile kadınların empatik ve ilişkisel yaklaşımlarını nasıl gözlemleyebileceğimizi de göreceğiz.

Hikayemizin Başlangıcı: Tavada Bazlama Macerası Başlıyor

Bir hafta sonu, arkadaşım Burak ve ben mutfağa girmeye karar verdik. Kendisi bir mühendis ve mutfakta her şeyin planlı, düzenli ve doğru teknikle yapılması gerektiğine inanır. Ben ise, her şeyin biraz daha duygusal ve spontane yapılmasından yanayım. İkimizin de bir hedefi vardı: Tavada mükemmel bazlama pişirmek.

Burak, pişirme süreci için kitaplardan, internetten her türlü tarif ve yöntemi inceledi. “İlk olarak hamuru ne kadar yoğurduğumuz önemli. Fırında pişirdiğimizde kabarmazsa, hamur düzgün yoğrulmamış demektir.” diye çok ciddi bir şekilde konuşmaya başlamıştı. Ben ise, “Ahh ne olacak canım, bazlamayı tavada pişirirken kabarmasa da olur, güzel olursa yeter.” diyordum.

İlk hamurumuzu yoğurduk. Burak, hamurun kıvamına fazla dikkat etti, ben ise sadece sevgiyle yoğurmayı tercih ettim. Her şey yolunda gibiydi… Ta ki tavada pişirmeye başlayana kadar.

Tavada İlk Deneme: Ne Oldu?

Hamuru tavaya koyduğumuzda, biraz heyecanlıydım. Ama bir süre sonra ne yazık ki… İlk bazlamamız kabarmadı. Evet, tavada pişen bazlamamız, ne yazık ki istediğimiz gibi kabarıp puf puf olmadı. Burak’ın bakışları gergindi. “Yanlış bir şey yapıyoruz, kesinlikle bu işin bir formülü var,” dedi.

Benim bakış açım ise farklıydı. “Ahh, belki biraz da moral önemli, Burak,” dedim, “her şey mükemmel olmak zorunda değil. Belki de bazlama bu şekilde de güzeldir, kibarca yediğimizde keyif alırız.”

Ama Burak çok daha çözüm odaklıydı. “Hayır, mutlaka bir şeyler eksik. Hamuru çok mu ince açtık? Belki de sıcaklık doğru değil, tavayı bir an önce ısıttık ama sıcaklık kararlı olmalıydı,” dedi.

Benim bakış açım ise biraz daha duygusal ve toplumsal etkilerle ilgiliydi. “Ama sonuçta bu, bir tür paylaşım değil mi? Yani biz birlikte, keyifle pişiriyoruz. Yani bazlama kabarmasa da, birlikte vakit geçirmek önemli. Bizim için en önemli şey bu.”

Burak’ın Stratejik Yaklaşımı: Hızla Çözüm Üretme

Burak, durumu hemen düzeltmek istedi. Önce tavayı iyice ısıtmaya karar verdi. Ardından, bazlamanın kabarmaması için hamurun doğru kıvama gelmesi gerektiğini söyledi. Burak’ın teknik bakış açısına göre, hamur yeterince kabarmamıştı. Bazlama hamurunun içinde yeterince maya olmadığını düşündü. O yüzden ikinci denemede, hamura biraz daha maya eklemeye karar verdi.

Ve bir de ısı meselesi vardı. Tava tam olarak yeterince sıcak değildi. Burak, pişirme sürecinde her adımı dikkatle takip etti, sıcaklığı kontrol etti ve her hamur parçasını düzenli bir şekilde pişirdi. Bu seferki tavada bazlamalar çok daha iyi oldu. Hatta bazıları gerçekten kabardı. Burak, “İşte, bu!” dedi.

Burak’ın bakış açısı tamamen stratejikydi. Her şeyin belirli bir sıralamayla ve düzgün bir şekilde yapılması gerektiğine inanıyordu. Her detaya özen gösterdi ve çözüm önerilerini hızlıca sundu.

Benim Duygusal Yaklaşımım: Paylaşım ve Keyif

Benim bakış açım, Burak’la karşılaştırıldığında biraz daha farklıydı. Benim için yemek pişirmek, sadece sonucu görmekten ibaret değildi. O anı paylaşmak, beraber yapılan bir şeyin tadını çıkarmak, belki de biraz “sıcaklık” meselesiydi. Eğer bazlama kabarmıyorsa, belki de o an birlikte olmak, güzel bir sohbet eşliğinde yemek yemekti asıl mesele. O yüzden bazlamaların bir kısmı kabarmasa da, aynı keyfi aldım.

Burak’ın stratejik yaklaşımına karşılık ben, genellikle toplumsal etkileşime daha fazla dikkat ederim. Yani, bazlamaların her birinin ne kadar güzel göründüğünden ziyade, o sürecin içindeki hislerin değerini daha çok takdir ederim. Birlikte mutfakta vakit geçirmek, sadece başarıyı değil, paylaşılan anları kutlamak demektir.

Sonuç ve Dersler: Tavada Bazlama Yapmanın Sırrı Nedir?

Sonuçta, tavada bazlama kabarmadığı zaman, bunun nedeni çok fazla etkenin birleşiminden kaynaklanabilir: Sıcaklık, maya, hamurun yoğrulma şekli gibi faktörler etkili olabiliyor. Burak’ın çözüm odaklı yaklaşımı sayesinde, tavada pişirdiğimiz bazlamaların çoğu sonunda mükemmel bir şekilde kabardı. Ancak, tabii ki, bazlamanın kabarması sadece bir yüzeysel başarıydı. Asıl önemli olan, o anı birlikte paylaşarak, bazlamanın kabarmasından çok, birlikte yaptığımız şeyin tadını çıkarabilmekti.

Hikayemiz burada sona eriyor ama bir soru bırakmak istiyorum: Tavada bazlama pişirirken en çok hangi faktöre dikkat ediyorsunuz? Yalnızca teknik mi, yoksa süreç boyunca paylaşılan keyif mi önemli?

Yorumlarınızı bekliyorum!