Grook neden kamu düzenine yönelik bir tehdit olarak kabul edilir?

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
GroK, Türk yetkililerine göre, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı hakaretler ürettikten sonra, Türk yetkilileri X'in kısa mesaj sonları X'in AI kontrollü sohbet botuna erişimi engelledi, bu da Reuters haber ajansını bildirdi. Devletin kurucusu Mustafa Kemal Ataturk ve İslam'ın dini değerleri de ayırt edildi.

Ankara'daki Başsavcı, olayın resmi bir incelemesini başlattığını açıkladı. İlk kez, Türkiye'ye bir AI aracına erişim yasağı uygulandı. Kamu savcısına göre, ilgili yasaların ihlali dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir. Botların ifadelerinden kimin sorumlu olduğu açık değildir.

Ne X ne de sahibi Elon Musk karar hakkında yorum yaptı. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Cyberrecht uzmanlığı olan Yaman Akdeniz, X hakkındaki kararı eleştiriyor. Yetkililer, soruşturmanın temeli olarak yaklaşık 50 GROK görevini tanımladılar ve belirli içeriğin “kamu düzenini korumak” için erişim ve kaldırılması yasağına karar verdiler. Türkiye ilk ülke, “sansürlenen Grog,” dedi Akdeniz.

Türkiye, sansürleyen ilk ülke oldu @GrokAnkara 7. barışın cezai yargısı ile yaklaşık 50 “yanıtın” engellenmesini ve kaldırılmasını emrederek gönderildi @Grok Tartışmalı Madde 8/A uyarınca, “Kamu Düzeni Korunması” nı atıfta bulunarak. X henüz harekete geçmedi. https://t.co/uxsxsphqpe

– Yaman Akdeniz (@cyberRights) 9 Temmuz 2025
Türkiye, son yıllarda sosyal medya platformları ve çevrimiçi akış hizmetleri üzerindeki kontrolü önemli ölçüde güçlendirmiştir. Yeni yasalarla, yetkililer içerik üzerinde daha fazla kontrol kullanmak ve görevler nedeniyle kişileri tutuklama, şirketlere karşı soruşturma başlatma ve belirli web sitelerine erişimi kısıtlama veya engelleme fırsatı vermek istiyorlar.

Hitler'in övgüsü Almanya'daki yasaları da ihlal edebilir

Eleştirmenler, yasanın genellikle farklı görüşleri bastırmak için kullanıldığını söylerken, hükümet ofisin ve dolayısıyla kamu düzeninin onurunu korumanın gerekli olduğu konusunda ısrar ediyor.

2022'de ChatGPT gibi AI kontrollü chatbotların tanıtılmasından bu yana, siyasi önyargı, nefret söylemi ve sahte ve sistemlerin beslenmesinden kaynaklanan hata duyarlılığı ortaya çıkmıştır. GroK aynı zamanda Semitik karşıtı içerikle suçlanıyor ve Alman yasalarını da alabilecek Adolf Hitler'i övüyor.

Korfezci

New member
GroK, Türk yetkililerine göre, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı hakaretler ürettikten sonra, Türk yetkilileri X'in kısa mesaj sonları X'in AI kontrollü
Selam bu başlığa uğrayanlara

Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu

Not defterine ekleyeceğin cinsten ufak bir detay

Leila

Global Mod
Global Mod
GroK, Türk yetkililerine göre, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı hakaretler ürettikten sonra, Türk yetkilileri X'in kısa mesaj sonları X'in AI kontrollü
Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Erdemitlee

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Erdemitlee

Bir minik destek de benden gelsin istedim

Korfezci' Alıntı:
Selam bu başlığa uğrayanlara Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu Not defterine ekleyeceğin cinsten ufak bir detay
Katılmak zorundayım diyemem @Korfezci, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Tolga

New member
Merhaba tecrübeli dostlar

Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Erdemitlee

Belki küçük bir katkısı olur diye bıraktım

Leila' Alıntı:
Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Erdemitlee Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Erdemitlee Bir minik destek de benden gelsin istedim
Burada sana %100 katılamam @Leila, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

Hirsli

New member
Merhaba yeni gelenler

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Erdemitlee

Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

Bir ara tekrar dönüp bakarsın diye yazdım

Leila' Alıntı:
Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Erdemitlee Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Erdemitlee Bir minik destek de benden gelsin istedim
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @Leila

Aylin

New member
Selam heyecan arayanlar

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

Bir ara tekrar dönüp bakarsın diye yazdım

Leila' Alıntı:
Özellikle üçüncü paragrafın açıklayıcıydı @Leila, eline sağlık

Damla

New member
Selam düşünce insanları

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Erdemitlee

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Hirsli' Alıntı:
Merhaba yeni gelenler Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Erdemitlee Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Bir ara tekrar dönüp bakarsın diye
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Hirsli