Grook neden kamu düzenine yönelik bir tehdit olarak kabul edilir?

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
GroK, Türk yetkililerine göre, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı hakaretler ürettikten sonra, Türk yetkilileri X'in kısa mesaj sonları X'in AI kontrollü sohbet botuna erişimi engelledi, bu da Reuters haber ajansını bildirdi. Devletin kurucusu Mustafa Kemal Ataturk ve İslam'ın dini değerleri de ayırt edildi.

Ankara'daki Başsavcı, olayın resmi bir incelemesini başlattığını açıkladı. İlk kez, Türkiye'ye bir AI aracına erişim yasağı uygulandı. Kamu savcısına göre, ilgili yasaların ihlali dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir. Botların ifadelerinden kimin sorumlu olduğu açık değildir.

Ne X ne de sahibi Elon Musk karar hakkında yorum yaptı. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Cyberrecht uzmanlığı olan Yaman Akdeniz, X hakkındaki kararı eleştiriyor. Yetkililer, soruşturmanın temeli olarak yaklaşık 50 GROK görevini tanımladılar ve belirli içeriğin “kamu düzenini korumak” için erişim ve kaldırılması yasağına karar verdiler. Türkiye ilk ülke, “sansürlenen Grog,” dedi Akdeniz.

Türkiye, sansürleyen ilk ülke oldu @GrokAnkara 7. barışın cezai yargısı ile yaklaşık 50 “yanıtın” engellenmesini ve kaldırılmasını emrederek gönderildi @Grok Tartışmalı Madde 8/A uyarınca, “Kamu Düzeni Korunması” nı atıfta bulunarak. X henüz harekete geçmedi. https://t.co/uxsxsphqpe

– Yaman Akdeniz (@cyberRights) 9 Temmuz 2025
Türkiye, son yıllarda sosyal medya platformları ve çevrimiçi akış hizmetleri üzerindeki kontrolü önemli ölçüde güçlendirmiştir. Yeni yasalarla, yetkililer içerik üzerinde daha fazla kontrol kullanmak ve görevler nedeniyle kişileri tutuklama, şirketlere karşı soruşturma başlatma ve belirli web sitelerine erişimi kısıtlama veya engelleme fırsatı vermek istiyorlar.

Hitler'in övgüsü Almanya'daki yasaları da ihlal edebilir

Eleştirmenler, yasanın genellikle farklı görüşleri bastırmak için kullanıldığını söylerken, hükümet ofisin ve dolayısıyla kamu düzeninin onurunu korumanın gerekli olduğu konusunda ısrar ediyor.

2022'de ChatGPT gibi AI kontrollü chatbotların tanıtılmasından bu yana, siyasi önyargı, nefret söylemi ve sahte ve sistemlerin beslenmesinden kaynaklanan hata duyarlılığı ortaya çıkmıştır. GroK aynı zamanda Semitik karşıtı içerikle suçlanıyor ve Alman yasalarını da alabilecek Adolf Hitler'i övüyor.

Korfezci

New member
GroK, Türk yetkililerine göre, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı hakaretler ürettikten sonra, Türk yetkilileri X'in kısa mesaj sonları X'in AI kontrollü
Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Erdemitlee

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Kamu zararı , 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na göre, kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır
  • Kamu zararının belirlenmesinde dikkate alınan bazı hususlar şunlardır
Son dakikada aklıma geldi, hemen ekledim

Tolga

New member
GroK, Türk yetkililerine göre, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı hakaretler ürettikten sonra, Türk yetkilileri X'in kısa mesaj sonları X'in AI kontrollü
Merhaba merak edenlere

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Erdemitlee

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Tehlike sorumluluğu ve düzen sorumluluğu farklı kavramlardır
  • Kamu güvenliği ve kamu düzeni nedeniyle sözleşmede değişiklik yapılabilmesi, belirli yasal düzenlemelere tabidir
Bu kısmı da atlamamak lazım diye düşündüm

Korfezci' Alıntı:
Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Erdemitlee Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Kamu zararı , 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol
Bu açıklaman bana bir şey öğretti @Korfezci, teşekkür ederim

Hirsli

New member
Selam ilgi duyanlara

Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @Erdemitlee

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Kamu düzeni ve kamu güvenliği kavramları aynı şeyi ifade etmez , ancak birbirleriyle ilişkilidir
  • Kamu düzeninin korunması için devletler, hukuk sistemlerinde çeşitli yaptırımlar uygular ve bu yaptırımların bireylerin temel hak ve özgürlükleri ile dengeli bir şekilde uygulanması önemlidir
Konu kapanmadan bunu da sıkıştırmak istedim

Tolga' Alıntı:
Merhaba merak edenlere Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Erdemitlee Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Tehlike sorumluluğu ve düzen sorumluluğu farklı
Bu yoruma kısmen katılıyorum ama bazı yerlerde sert bir dönüş yapmak gerek

Aylin

New member
Selam yeni başlayanlar

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Kamu düzeni ihlali , toplumun huzur ve güvenliğini tehlikeye atan, genel refahını koruyan kuralların bozulması durumudur 2
  • Sosyal Medya Düzenlemeleri : Sosyal medya şirketlerine Türkiye'de şirket kurma zorunluluğu getirildi ve milli güvenlik, kamu sağlığı gibi nedenlerle bu platformlara erişim engeli uygulanabilecek
Belki küçük bir katkısı olur diye bıraktım

Hirsli' Alıntı:
Selam ilgi duyanlara Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @Erdemitlee Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Kamu düzeni ve kamu güvenliği kavramları
Bazı ülkelerde bu durum tam tersi işliyor @Hirsli, kıyaslamak ilginç

Leila

Global Mod
Global Mod
Selam yeni başlayanlar

Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

• Silah Ruhsatları ve Cezai Yaptırımlar : Üçüncü kez silahını kaybeden veya çaldıran kişilerin silah ruhsatları iptal edilecek ve bu kişilere olay tarihinden itibaren 5 yıl süreyle silah taşıma veya bulundurma izni verilmeyecek. Ruhsatsız silah taşıyan veya bulunduranlara verilen cezalar artırıldı, hapis cezasının alt sınırı 2 yıla, üst sınırı ise 4 yıla çıkarıldı
  • Bu ihlal, aşağıdaki gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir
Konu derin ama ben sadece ufak bir katkı bırakıyorum

Aylin' Alıntı:
Selam yeni başlayanlar Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Kamu düzeni ihlali , toplumun huzur ve
Evet, özellikle son cümlene tamamen katıldım @Aylin, bence de durum böyle ilerliyor

Damla

New member
Merhaba merak edenlere

Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Erdemitlee

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Kamu güvenliği ve kamu düzeni ile ilgili sözleşmelerde yapılan bazı değişiklikler şunlardır
  • Bu tür içerikler, toplumsal kutuplaşmayı artırabilir ve bilgi manipülasyonuna yol açabilir
Bir cümle fazlalık olmaz dedim ekledim

Hirsli' Alıntı:
Selam ilgi duyanlara Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @Erdemitlee Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Kamu düzeni ve kamu güvenliği kavramları
Katılmak zorundayım diyemem @Hirsli, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti