Saklı ben tekniği nedir ?

Leila

Global Mod
Global Mod
Merhaba arkadaşlar, bugün size ilginç bir hikâye paylaşmak istiyorum

Geçen hafta eski bir kütüphanede rastladığım bir kitabın sayfaları arasında, “Saklı Ben Tekniği” adında bir yöntemden bahsediliyordu. Önce isminden etkilenmiştim; kulağa gizemli, sırlarla dolu bir strateji gibi geliyordu. Merak ettim, üzerinde biraz araştırma yaptım ve öğrendiklerimi sizinle paylaşmak istedim. Hikâyemizi, karakterlerimiz Arda ve Elif üzerinden ilerleterek anlatalım.

Arda ve Elif: Farklı Yaklaşımların Dansı

Arda, iş hayatında stratejik ve çözüm odaklı biriydi. Sorunlara hızlıca odaklanır, analiz eder ve pratik adımlarla ilerlerdi. Elif ise empatik ve ilişkisel bir bakış açısına sahipti; insanların motivasyonlarını anlamak, duygusal bağ kurmak ve süreçleri dikkatle yönetmek onun doğasında vardı. Bu ikiliyi bir araya getiren şey, hem profesyonel hem de kişisel yaşamda “saklı ben” kavramını keşfetmek istemeleriydi.

Saklı Ben Tekniği: Tarihsel ve Toplumsal Bir Perspektif

“Saklı Ben Tekniği”, bireyin kendi iç dünyasında gizlediği yönleri ortaya çıkarma ve bu yönleri hem kendisi hem de etrafındakilerle dengeli bir şekilde kullanma yöntemidir. Tarih boyunca farklı kültürlerde, özellikle Japon ve Osmanlı toplumlarında, benzer stratejiler gözlemlenmiştir. Liderler ve sanatçılar, kendi “saklı benlerini” keşfederek kararlarını daha bilinçli ve empatik bir temele oturtmuşlardır.

Arda, teknikle ilgilenirken hep mantıksal çerçevede düşünüyordu: “Nasıl adım adım ilerleyebilirim? Hangi araçları kullanmalıyım?” Elif ise soruyordu: “Bu süreçte başkalarının duygularını ve tepkilerini nasıl dikkate alabiliriz?” Böylece teknik, yalnızca bireysel bir gelişim aracı olmaktan çıkıp toplumsal ilişkileri şekillendiren bir model haline geldi.

Gizli Oyunlar: Karakterler Üzerinde Deneyim

Bir gün Arda ve Elif, bir iş toplantısında karşılarına çıkan karmaşık bir projeyi yönetmek zorunda kaldılar. Arda çözüm odaklı planını sunarken, Elif ekip üyelerinin motivasyonunu ve kaygılarını anlamaya çalışıyordu. İlk başta çatışma gibi görünen bu süreç, aslında “saklı ben”in stratejik ve empatik yanlarının dengelenmesini sağladı. Arda, Elif’in önerilerini dikkate alarak planına yeni bir boyut kattı; Elif ise Arda’nın analitik yaklaşımını benimseyerek süreci hızlandırdı.

Toplumsal Yansımalar ve İçsel Dönüşüm

Saklı Ben Tekniği, sadece bireysel fayda sağlamakla kalmaz, toplumsal yapıyı da etkiler. İnsanlar kendi iç dünyalarını keşfettikçe, önyargıları azalır, empati artar ve daha sağlıklı iletişim kurarlar. Arda ve Elif’in hikâyesinde de bu görüldü: Çatışmalar çözülüyor, ekip içi dayanışma güçleniyor ve liderlik anlayışı daha kapsayıcı bir hâl alıyordu.

Tekniğin Günümüzdeki Önemi

Günümüz toplumunda, hızla değişen iletişim ve iş modelleri, bireylerin kendi “saklı benlerini” anlamalarını daha da önemli hâle getiriyor. İş dünyasında yalnızca strateji yetmez; empati, duygusal zekâ ve ilişkisel farkındalık, sürdürülebilir başarı için kritik hale geliyor. Saklı Ben Tekniği, erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımını, kadınların empatik perspektifiyle dengeleyerek modern dünyada güçlü bir araç sunuyor.

Sonuç ve Davet

Hikâyemizi Arda ve Elif üzerinden anlatırken, sizleri de düşünmeye davet ediyorum: Kendi saklı beninizi ne kadar tanıyorsunuz? Günlük yaşamda hangi yanlarınızı gizliyorsunuz ve bunlar ilişkilerinizi nasıl etkiliyor? Bu teknik, sadece bireysel gelişim için değil, toplumsal ilişkilerde de fark yaratacak bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

Saklı Ben Tekniği, tarihin derinliklerinden modern toplumun karmaşasına uzanan bir köprü gibi. Hem stratejik hem empatik bakış açılarını birleştirmek, kişisel ve toplumsal dönüşümü mümkün kılıyor. Arda ve Elif’in hikâyesi, bunun somut bir örneği olarak karşımızda duruyor.

Okuyucular olarak siz de kendi hikâyenizde bu dengeyi kurabilir, kendi “saklı beninizi” keşfetmeye başlayabilirsiniz. Peki siz, hangi yönünüzü keşfetmeye hazır hissediyorsunuz?

Kaynaklar:

1. Brown, B. (2012). Daring Greatly. New York: Gotham Books.

2. Csikszentmihalyi, M. (1990). Flow: The Psychology of Optimal Experience. Harper & Row.

3. Japonyada ve Osmanlı’da liderlik ve bireysel strateji tarihleri üzerine akademik makaleler.