Nyle DiMarco, ‘Sağır Ütopyası’nda Sağırlar ve İşitme Dünyalarını Bütünleştirmenin Hayalini Kuruyor

Bakec

Member
Nyle DiMarco’nun yeni anı kitabı “Sağır Ütopya” daha anne karnında başlıyor. Yıl 1989 ve annesi Donna, sezaryen ameliyatına hazırlanırken doktorla iletişim kurmak için saatlerce doğum yapıyor. Donna Sağır, ancak işaret dili tercümanı yok; Hastanelerin bunları sağlamasını zorunlu kılan Engelli Amerikalılar Yasası’nın geçmesinden bir yıl önce olacaktı. Böylece doktorun dudaklarını ve elle yazdığı notları okuyarak, yeni doğan ikizleri Nyle ve Nico’nun ikisinin de Sağır olduğunu, DiMarco ailesindeki bu tür dördüncü nesil olduğunu anladı.

Destan, ilk başta, Sağır bir insanı çevrelerindeki acımasız dünyaya karşı sertleştirebilecek türden bir başlangıç hikayesi gibi okur. Ama sonra Donna ve kocası kutlamaya başlarlar, doktora bakarken başparmaklarını kaldırırlar, üzüntüyle karşılanmasını umduğu haberlere verdikleri tepki karşısında şaşkına dönerler.

Nyle DiMarco ve ben Mart’ta TriBeCa’da tanıştığımızda, kitabında çok belirgin bir şekilde yer alan ve “Amerika’nın Bir Sonraki Zirvesi”nde görüldüğü gibi, belirli bir küstahlığı miras aldığı görünen Donna’yı merak ediyordum. DiMarco’nun kazandığı Model”. Veya de kazandığı “Yıldızlarla Dans Etmek”. Veya geçen ay, kadife kruvaze Armani giymiş DiMarco’nun kısa belgeselin baş yapımcısı olarak aday gösterildiği Oscar kırmızı halısında. Audible,” Sağır temsilinin amacına olan bağlılığını yansıtan birkaç yeni projeden biri.

“Sağır olmak” diyor, “bana bir savaş verdi. Ailem duysaydı ve tek Sağır ben olsaydım, kavgadaki değeri göreceğimi sanmıyorum. Kendi haklarımı savunmanın değerini görmezdim ve bunu evde öğrenemezdim.”

İşitme güçlüğü çekenlerin dostu olmayan maskesiz görüşebilmek ikimizi de rahatlattı. DiMarco’nun ana dili ve en rahat kullandığı dil, gramer yapısı genellikle kişinin gözleri ve ağzıyla iletildiği Amerikan İşaret Dili’dir. Ve benim işitme cihazlarımla oynadığımı ya da tercümanın dudaklarını daha kolay görebilmek için boynumu uzattığımı fark ettiğinde, yüzümüze sentetik kumaşla bir röportaj yapmanın ikimiz için de ne kadar yorucu olacağını aydınlattık.

Sağır Kültürü Hakkında Daha Fazla Bilgi

• ‘Coda’: Oscar ödüllü sinema sağır aktörleri ve yaşamları sergiliyor. Ancak bazı sağır izleyiciler, işitme perspektifini sinir bozucu buldu.
  • Temsil Arayışı: Sağırlık ekranda görünürlük kazansa da, işitme cihazlarına güvenen sağır insanlar deneyimlerinin çoğunlukla anlatılmamış olduğunu söylüyor.
  • İsim İşaretleri: İsim işaretleri, bazı işaret dillerinde bir ilk ismin karşılığıdır. Birkaç kişiden hikayelerinin arkasındaki hikayeyi paylaşmalarını istedik.
  • Signing in Signing: Yenilikçi müzik projeleri, imzanın gücüyle işiten ve sağır dinleyicileri birbirine yaklaştırıyor.
DiMarco, kot pantolon ve mayolardan tatil kazaklarına kadar her şeyin reklamlarında göründü. Dergiler genellikle onu profilden vurur; çarpıcı, aslansı özellikleri, Versace aracılığıyla Cary Grant gibi Eski Hollywood’un rüya teknelerini akla getiriyor. Ancak iyi görünüm kendi yollarıyla sınırlayıcı olmuştur. “Gösteriden sonra,” diyor “Amerika’nın Bir Sonraki En İyi Modeli”ne atıfta bulunarak, “Bence insanlar beni sadece yüz değeri için gördüler. İnsanların benim için bir derinlik olduğunu varsaydıklarını sanmıyorum. ”

Ancak kariyerinin en üretken dönemi olan son iki yılda, DiMarco çoğunlukla kamera arkasında bulunarak iki Netflix projesi üretti: Maryland School’daki liseli bir futbolcuyu konu alan “Audible” Sağırlar için ve mezun olduğu Gallaudet Üniversitesi’nde kurulan kampüs doküman sabunu “Sağır U”. Ayrıca, 1988’de Gallaudet’teki öğrenci protestoları gibi, sağır tarihindeki belirleyici anlara dayanan ve okulun ilk Sağır başkanının kurulmasını başarıyla zorlayan iki televizyon dizisi geliştirmeye başladı. Yol boyunca, şimdiye kadarki yaşamının neşeli ama ayık bir öyküsü olan, sağırların zulmü ve ilerlemesinin geniş vuruşlu tarihiyle dolu olan anısını yazmak için zaman buldu.

Gerçekten bilgilendirici ve ünlülerin anılarına göre oldukça iddialı olan kitabın melez yapısı, DiMarco’ya doğal olarak geldi. Kendisini bir tür tek boynuzlu at, işitme dünyasında bir yer edinecek nadir Sağır ünlü olarak değil, nesiller arası bir mücadelenin parçası olarak görüyor. “Sağır Ütopyası”nda, annesinin, sağır eğitiminde özellikle zararlı bir kökene sahip bir gelenek olan sözlü öğretim lehine işaret dilini reddeden ilkokul öğretmenleriyle devam eden tartışmalarını hatırlıyor. Büyükbabası daha sonra, yoğun bakımda kaldığı süre boyunca kendisine bir tercüman sağlamak için yetersiz çaba sarf eden bir hastaneye dava açacak. Ve amcası, dava açtıktan sonra yumuşayıp ona bir iş teklif etmelerine rağmen, işitme kaybı nedeniyle New York Sanitasyon Departmanında istihdamı reddedildi. DiMarco’nun kendi kararlılığı, çocukluğu boyunca test edildi ve daha sonra, “dört aylık saf denetimli serbestlik” olarak tanımladığı bir deneyim olan “America’s Next Top Model”de tekrar test edildi.

Kitapta, DiMarco şovun 22. sezonunda geçirdiği zamanı anlatıyor ve bir asistanın gösterinin sağır bir yarışmacıyı barındırmak için hazırlandığını, hatta heyecanlı olduğunu söylediği bir seçmeyle başlıyor. Bununla birlikte, DiMarco için anlatı tasarımlarının genellikle gerçekliğinin yerini aldığı realite TV prodüksiyonunun kıyasıya sirkiyle şaşırdı. Yapımcılar, onun heteroseksüel olduğunu varsayarak, onun için romantik hikaye dizileri tasarlamaya çalıştılar (kendisini akışkan olarak tanımlıyor). Ve bir yarışmada, gösteri bir işaret dili tercümanı sağlama vaadinde başarısız oldu ve modellerin savaşta yaralanan savaş gazileriyle beceriksizce poz vermesini gerektiren bir meydan okuma sırasında DiMarco’yu kanatlandırdı.

Tüm bunlar ustaca kurgulandı — bu nedenle DiMarco sette ağladığında seyirciler onun eski askerlerle olan bir akrabalık duygusuna kapıldığına inandı. Ama gerçekte, “İçimde kaynayan öfkeyi daha fazla hissettim – gençken okulumda öğretmenler ve yöneticilerle uğraşırken annemin karnında yanan ateşin aynısı.”

DiMarco, sağırlığın kucaklanmaya değer bir farklılık olarak görüldüğü bir dünya tasavvur ediyor. “Sağır olmak bize bir topluluk ve bir dil verdi” dedi. Kredi… The New York Times için Jessica Pons

DiMarco ayrıca, ebeveynleri ve okulları işaret dilini ihmal eden, onu sosyal ve eğitimsel olarak yoksul bırakan, sağır bir adam olan, fiziksel olarak taciz eden babası hakkında da yazıyor. DiMarco ve kardeşleri sonunda soyadlarını değiştirip annelerinin doğum adını benimsediler, ancak üniversiteden sonra babasının ailesiyle zaman geçirerek babasının değişken kişiliğini şekillendiren güçler hakkında daha fazla şey öğrendi.

“Büyürken, bu konu hakkında çok fazla düşünmekten kaçınmaya çalıştım,” dedi DiMarco, uzak kaldığı babasının verdiği şiddetli cezalandırma biçimleri hakkında. Ancak kitabı yazarken, “Aslında onun hatası olmadığını, onu başarısızlığa uğratan sistemin kendisi olduğunu anladım” diyor.

İlk tanışmamızdan haftalar sonra, DiMarco ilk kez Akademi Ödüllerine katıldı. Serena Williams kırmızı halıda adını imzaladı (“Hala kendimi çimdikliyorum” diye mesaj attı daha sonra) ve Dolby Theater’da daha kapsayıcı ve erişilebilir bir endüstri vizyonu, bazı ölçütlerle kristalize oldu. Sağır bir ailedeki yalnız işiten çocuğu konu alan bir Fransız sinemasının Amerikan versiyonu olan “CODA”, En İyi Film ödülünü kazanarak, çoğunluğu Sağır oyuncuların yer aldığı ödülü kazanan ilk film oldu. En İyi Uluslararası Film ödülüne layık görülen “Arabamı Sür”ün bravura üçüncü perdesinde, “Vanya Amca”nın çok dilli bir sahne prodüksiyonunda Sonya’yı oynayan bir aktör, Çehov’un Kore İşaret Dili’ndeki oyunundan bir monolog yapıyor ve onunla iletişim kuruyor. karakterin sözlü konuşma olmadan inanç ve umutsuzluk kuyusu.

Sektördeki insanlar genellikle DiMarco’ya sinema ve televizyonda kendisini canlandırmak istediği karakterler olup olmadığını soruyor. “Cevap vermem için yeterli temsilin olduğunu hiçbir zaman gerçekten hissetmedim” diye açıkladı. “Ve kesinlikle, ‘ün oradaki temsili gerçek değildi.” Çeşitlilik ve kapsayıcılık erdemlerine sözde hizmet eden bir işte, “sağırlar ve engelliler her zaman bir şekilde farklı bir toplantı için farklı bir konudur” diye ekliyor.

Ancak anısının başlığındaki ütopyada DiMarco, Sağırlar ve işiten dünyaların tam entegrasyonunu tasavvur ediyor. Sağır kameramanlar ve kavrama operatörleri olacaktı; kendi projelerinde, prodüksiyonda işitenler kadar Sağır insanı işe almaya çalışıyor. AMC, Sağır aktör Lauren Ridloff’un Marvel’in “Eternals ” filminde yer almasının ardından ABD’deki yüzlerce lokasyonunda yapmaya başladığı gibi, sinema salonları açık altyazılı gösterimler sunacaktı. Ve sağırlık, genellikle tıbbi bir bakış açısıyla anlaşıldığı gibi, bir patoloji değil, “düzeltilmesi gereken bir şey” diyor, ancak kucaklanmaya değer bir fark. “Birçoğumuz ‘in düzeltilmesini istemiyoruz,” diye ekledi. “Sağır olmak bize bir topluluk ve bir dil verdi.”

Şu anda George Chauncey’nin 1994 tarihli kitabı “Gay New York”a dalmış olması şaşırtıcı değil, Yasaklanma ve İkinci Dünya’dan önceki şehirdeki eşcinsel yaşamının sosyal tarihi Savaş, canlı bir kültürün “dolap” kavramı veya normatif cinselliğin tiranlığı tarafından nispeten engellenmemiş olduğu zaman. DiMarco, “Zaman içinde bunun nasıl değiştiğini görmek büyüleyici” dedi. “Daha az yerine daha fazla ve daha sıkı kutular inşa ettik.”

Kutular, mühlet olacak, onun işi değil. Şimdi DiMarco kendini yayınlanmış bir yazar olarak buluyor; model, aktivist ve balo salonu dansçısını içeren büyüyen bir ayrım listesinin en sonuncusu. “Gerçekten, gerçekten gergin” diyor, ancak 32 yılının çoğunu yüzünde bir kamerayla geçirmiş olduğu için sahne korkusuna ihanet etmiyor. Ama şimdi DiMarco, “İnsanların bana beklediğimden çok daha yakın olacağını düşünüyorum” diyor.