Colleen Hoover En Çok Satanlar Listesinde Nasıl Hükümdar Oldu?

Bakec

Member
Colleen Hoover bu yıl Dr. Seuss’tan daha fazla kitap sattı. James Patterson ve John Grisham’ın toplamından daha fazla kitap sattı.

Şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok satan romancı olduğunu söylemek, hatta onu en çok satanlar listelerine giren diğer başarılı yazarlarla karşılaştırmak bile, okuyucularının büyüklüğünü ve sadakatini yakalayamıyor.

The New York Times’ın ciltsiz kurgu en çok satanlar listesinde, tek bir yazardan çarpıcı sayıda eşzamanlı en çok satanlar listesinde ilk 10 sıranın altısını elinde tutuyor. NPD BookScan’e göre, yalnızca bu yıl 8,6 milyon basılı kitap sattı – İncil’den daha fazla kopya.

Ve başarısının -hala yaşadığı bir şok olduğunu söyledi- yayıncılık sektörünün kitap satan şeylere ilişkin en köklü varsayımlarını altüst ettiğini söyledi.

Ocak 2012’de ilk genç yetişkin romanı “Slammed”i kendi kendine yayınladığında, Hoover, uzun mesafeli bir kamyon şoförü olan kocasıyla birlikte tek geniş bir karavanda yaşayan bir sosyal hizmet görevlisi olarak saatte 9 dolar kazanıyordu. onların üç oğlu. 30 dolar telif hakkı kazandığında çok sevindi. Su faturasını tıslamak yeterliydi.

42 yaşındaki Hoover’ın bir yayıncısı, bir acentesi veya en çok satanı tasarlamak için kullanılan olağan pazarlama makinelerinden herhangi biri yoktu: altı haneli pazarlama kampanyaları, talk-show ve podcast turları, konuşma gösterileri ve edebi ödüller, ana akım kitap eleştirmenlerinden parlayan incelemeler.

Ancak yedi ay sonra, “Slammed” New York Times’ın en çok satanlar listesine girdi. Mayıs ayına kadar Hoover, üvey babasına karavan için temettü olarak kullandığı 50.000 dolar telif hakkı kazanmıştı. Yaza gelindiğinde, en çok satanlar listesinde yer alan iki kitapla – “Slammed” ve bir devam kitabı olan “Point of Retreat” – tam zamanlı yazmak için işinden ayrıldı.

Başarısı, büyük ölçüde, onun müjdecileri olarak hareket eden okuyucular tarafından yönetilen, kendinden geçmiş çevrimiçi incelemeler ve viral tepki videoları aracılığıyla satışları artıran şartlarına bağlı olarak gerçekleşti.

Çoğunluğu kadın olan hayranları kendilerine CoHorts diyor ve kitaplarının yıkıcı doruklarına fışkıran tepkiler veriyor. TikTok’ta şu savunmayı yapan bir CoHo hayranı tipiktir: “Colleen Hoover’ın yüzüme yumruk atmasını istiyorum. Bu, bu kitaplardan daha az zarar verir.”

NPD BookScan’e göre 2022’de şimdiye kadar her türden en çok satan ilk 10 basılı kitaptan beşi Hoover’ın kitaplarıydı ve onun şu anki en çok satanlarının çoğu yıllar önce çıktı, yayıncılıkta neredeyse hiç duyulmamış bir fenomen.

Yayıncılık sektörü analisti Peter Hildick-Smith, “Piyasanın nasıl işlediğine dair kanunlara meydan okuyor” dedi.

Gişe rekorları kıran yazarların çoğu, “Twilight” veya “Harry Potter” gibi popüler bir dizi nedeniyle ayrılır veya tanınabilir bir türde yazarak bir marka oluşturur. Hoover eklektiktir. Romantik romanlar, buharlı bir psikolojik gerilim, bir hayalet hikayesi, aile içi şiddet, uyuşturucu kullanımı, evsizlik ve yoksulluk hakkında yürek burkan romanlar yazdı. Kitaplarını kategorize etmek zor olsa da, çoğunda seks, drama ve çirkin olay örgülerinin bağımlılık yaratan bir kombinasyonu var.

“Yazarların kendilerini tek bir şey olarak markalamaları gerektiği söylendi. Ve dedim ki, neden kendimi her şey olarak markalayamıyorum? ” dedi Hoover. “Neden kendimi Colleen Hoover olarak markalayamıyorum?”

Hoover, “Ben değilim,” dedi. “Okuyucular şu anda neyin satıldığını kontrol ediyor.” Kredi… The New York Times için Allison V. Smith

‘O sorumlu.’

Hoover’ın sadık hayran kitlesi, ona çalışmaları üzerinde yayıncılıkta olağandışı bir derecede kontrol sağladı.

Kendi kendine yayın yapmaya başladı ve ara sıra bunu yapmaya devam etti, ancak aynı zamanda birden fazla yayıncıyla anlaşmalar yaptı, bazen baskı haklarını satıyor ve e-kitap haklarını elinde tutuyor. Şu anda önümüzdeki beş yıl içinde üç yayıncıyla altı kitap yayınlamak için sözleşmesi var: Grand Central ile üç yeni gerilim, Hachette damgası; Simon & Schuster’ın bir bölümü olan Atria ile iki yeni aşk romanı; ve Amazon Publishing’in romantizm damgası Montlake ile yeni bir roman.

“John Grisham’ı, Lee Child’ı veya James Patterson’ı düşünüyorsunuz, bu adamlar geleneksel yayıncılık piyasasının yaratıkları. NPD BookScan’in birincil endüstri analisti Kristen McLean, büyük yayıncılar tarafından yapıldılar, uzun yıllardır aynı yayıncılarla çalışıyorlar, güçlü bir formülleri var – bu bir makine gibi” dedi. “O sadece farklı. O sorumlu.”

Hoover’ın kitapları, piyasaya çıktıktan yıllar sonra en çok satanlar listelerini domine ediyor. En çok satan kitabı “It Ends With Us”, kendini kara kara düşünen, kötü niyetli bir beyin cerrahına aşık olan bir çiçekçiyi konu alan draması, altı yıl önce çıktı, ancak 2021’de yeniden en çok satanlar listesinde yer aldı ve orada bir demirbaş olarak kaldı: Şu anda The New York Times ciltsiz listesinde 1 numara ve dört milyon kopya sattı. Hayranların bir devam filmi için yalvarmasının ardından, Hoover, Atria’nın 18 Ekim’de 2,5 milyon kopyalık ilk baskısıyla yayınlayacağı “Bizimle Başlıyor” başlıklı bir devam yazısı yazdı.

Hoover’ın platformlarda 3,9 milyon takipçisi olduğu ve aptal, kendini beğenmeyen videolar yayınladığı sosyal medyayı ustaca kullanması, kitlesinin büyümesine yardımcı oldu. Zamanlama da öyle: Kariyerinin başlarında güçlü bir hayran kitlesi oluştururken, pandemi sırasında kitaplarının TikTok’ta sansasyon yaratmasıyla satışları arttı. Bugüne kadar #colleenhoover hashtag’i 2,4 milyardan fazla görüntüleme topladı.

Hoover’ın ana yayıncısı Atria’nın başkanı Libby McGuire, fenomeni “Oprah kitap kulübünün tersi” olarak nitelendirdi. McGuire, Oprah tavsiyede bulunan ve bazen iki milyon kitap satan bir kadınken, şimdi yüz kişi tavsiyede bulunuyor ve dört milyon kitap satıyor, dedi McGuire.

McGuire, “Hepimiz arkanıza yaslanıp ‘Tamam, bir sonraki seçecekleri hangisi?’ diyerek gidiyoruz.” dedi.

“Dünyadaki en kötü sahtekarlık sendromu vakasından” muzdarip olduğunu söyleyen Hoover, tüm bunlar karşısında şaşkına dönmüş görünüyor.

“Başkalarının kitaplarını okurum ve çok kıskanırım. ‘Aman Tanrım, bunlar çok daha iyi, benimkiler neden böyle satıyor?’ diye düşünüyorum” dedi.

“Ben değilim,” diye devam etti. “Okuyucular şu anda neyin satıldığını kontrol ediyor.”

İyi Yağlanmış Bir Operasyon

Dallas’ta kavurucu bir yaz gününde Hoover, bir makyöz onun üzerine titrerken endişeli bir şekilde kurumsal bir konferans odasında oturdu. Stilist neşeyle nasıl bir görünüm istediğini sorduğunda, Hoover şaşırmış görünüyordu.

Hoover, “Her ne düşünüyorsan yardımcı olacak,” dedi. “Bu benim için çok garip.”

Daha sonra saçları uzun kumsal dalgaları şeklinde kıvrıldı ve kirpikler uygulandı, Hoover mağara gibi bir yeraltı kongre salonuna doğru yol aldı. Her yıl düzenlediği romantik yardım derneği Book Bonanza’da kalabalık bir kalabalık için hazırlanan katlanır masada yerini aldı.

Sonraki beş saat boyunca, düzenli bir Diet Pepsi akışıyla beslenen Hoover, kitaplar imzaladı ve 500’den fazla hayranıyla özçekimler için poz verdi. Birçoğu Hoover’ın düzinelerce kitabını tekerlekli sandıklarda çekti. Bazıları baş döndürücüydü, hediyeler çikolata ve tek boynuzlu at silgisi sunuyordu. Diğerleri bunalmış, titriyor ve ağlıyordu.

Hoover’ın imzaları, bir montaj hattının hassasiyetiyle ortaya çıkan iyi yağlanmış operasyonlardır. Bir asistan ekibi hattı hareket ettirdi: Biri hayranları selamladı ve adlarını yapışkan notlara yazdı. Bir diğeri de şekerleme çantaları dağıttı. Üçüncüsü, okuyucuların cep telefonlarını aldı ve Hoover imzalarken onlarla gülümseyerek fotoğraflarını çekti.

Hoover’ın her yıl düzenlediği bir hayırseverlik romantizm kongresi olan Book Bonanza’da yazar yüzlerce hayranla bir araya geldi. Okuyucular, onun müjdecileri gibi hareket ederek, kendinden geçmiş çevrimiçi incelemeler ve viral tepki videoları aracılığıyla satışları artırıyor. Kredi… The New York Times için Allison V. Smith

Karşılaşma genellikle bir dakikadan az sürdü, ancak CoHorts için onunla tanışmak dini bir hac yapmaya benziyor.

Denton, Texas’tan bir okuyucu olan Angie LePine, Hoover’a “Ağlayacağım” dedi. “Sen hayatımın bir parçasısın.”

LePine, Hoover’ın kitaplarını lisede okumaya başladığını ve birkaç yıl önce doğum sonrası depresyonla mücadele ederken onlara geri döndüğünü söyledi.

“Yazıları gülmeme, ağlamama, aşık olmama yardımcı oldu” dedi. “Kitaplar nasıl hissedeceğimi yeniden öğrenmeme yardımcı oldu.”

Cape Cod’dan gelen bir hayran, Hoover’ın önüne utanarak 18 kitap koydu. Kadın, Marie Kade, “Denize düşmüş olabilirim,” dedi.

Saat 19.00’a kadar Hoover, binlerce kitabın yanı sıra tişörtler, kupalar, fallus şeklindeki ahşap şarküteri panosu ve “Geleceğin KoHort Üyesi” yazan bir bebek tulumu imzaladı. Hayranlarına olan ilgisi hiç azalmadı, ancak daha sonra tükenmiş görünüyordu ve arka servis tünelinden gizli bir çıkış yaptı.

“Eskiden bir kitapçıya girip bir ciltsiz kitap gördüğümde heyecanlanırdım. Şimdi bir Barnes & Noble’a giriyorum ve onların bir Colleen Hoover masası var,” dedi Hoover. “Delilik.” Kredi… New York Times için Jake Dockins

En Çok Satanlar Listesini Yapmak

Hoover, Dallas’ın yaklaşık 90 mil doğusundaki küçük bir kasaba olan Saltillo’da büyüdü. En eski anısı iki yaşındayken: Bir gece babasının bağırmasıyla uyandı ve annesine bir televizyon fırlatıp onu yere devirdiğini gördü. Ailesi kısa bir süre sonra boşandı. Hoover daha sonra, 25 yaşındayken ölen babasının alkolik olduğunu ve annesine fiziksel şiddet uyguladığını öğrendi.

Dört yaşındayken annesi yeniden evlendi. Para dardı. Ailelerinin, Hoover ve ablası Lin’in sabahın erken saatlerinde ve hafta sonları çalıştığı yaklaşık 50 ineği olan küçük bir mandıra çiftliği vardı.

Hoover 1997’de bir topluluk kolejine gitmek için mali yardım başvurusunda bulunduğunda, ailesinin o yıl 13.000 dolar kazandığını öğrendi. Sosyal hizmet alanında lisans derecesi ile mezun oldu ve yıllarını sosyal hizmetlerde çalışarak geçirdi: bir çocuk savunma merkezinde, evde sağlık bakımevinde, ardından beslenme danışmanlığı sunan bir devlet kurumunda.

2011 yılında en küçük oğlu 7 yaşındayken yerel bir tiyatroda bir oyunda rol aldı. Hoover, provaları sırasında kendini eğlendirmek için annesinin dizüstü bilgisayarını ödünç aldı. YouTube’da slam şiir videoları izlemek, ona slam şiirini keşfeden yalnız bir genç kız hakkında bir roman için bir fikir verdi.

Bölümleri aile üyeleri ve arkadaşlarıyla paylaştı. Beslenme merkezindeki patronu Stephanie Cohen, onu o kadar çok sevdi ki, Hoover için bazı vaka çalışmaları yaptı ve gün boyunca yazmasına izin verdi. 2012 yılının Ocak ayında Hoover, “Slammed” adlı kitabı Amazon’un kendi kendine yayınlayan platformuna yükledi.

Hoover’ın annesi Vannoy Fite, “Bir gün beni aradı ve ‘Anne, kitabı tanımadığım altı kişi satın aldı’ dedi” dedi. “Ertesi gün, 60 kişiydi.”

Satışların damlaması bir sele dönüştüğünde, yayıncılar saldırdı. Hoover, edebi bir ajan olan Jane Dystel ile anlaştı ve ilk iki romanının haklarını Atria’ya sattı. Atria üçüncü romanı için bir teklifte bulundu, ancak Hoover kendi kendini yayınlama özgürlüğünü beğendi ve kendisi yayınladı. The New York Times’ın en çok satanlar listesinde 1 numaraya yükseldi. (Atria daha sonra hakları aldı.)

Hoover yalnızca 2022’de 8,6 milyon basılı kitap sattı ve mevcut en çok satanlarının çoğu yıllar önce çıktı – yayıncılıkta nadir. Kredi… The New York Times için Allison V. Smith

Kocası Heath, Hoover’ın yazabilmesi için çocuklarını izlemeye başladı ve işini yürütmesi için eski patronu Cohen’i tuttu. Hoover, “Ona hala patronum diyorum” dedi. “Tüm hayatımızı o yönetiyor ve ben onun izni olmadan bir kuruş harcamam.”

“Slammed”den sonra, genç yetişkin romantizminden erotik romana ve bir gerilime atlayarak 20’den fazla kitap yazdı. Ancak 2020’de pandemi ile birlikte Hoover’ın satışları gerçekten yükselmeye başladı. O bahar, Hoover beş e-kitabını ücretsiz yaptı. Okuyucular bedava romanları yiyip bitirdi – ve onun tüm geri listesini satın almaya başladı. Hoover bunun kısacık bir an olduğunu düşündü ama devam etti. Yıllarca eski romanlar en çok satanlar listelerine geri döndü.

Hoover’ın Atria’daki editörü Melanie Iglesias Pérez, “’Bu nereden geliyor?’ gibiydik” dedi. “İşte o zaman TikTok videolarını görmeye başladık.”

Satış veya pazarlamadaki herkesin tasarlayabileceğinden daha iyi bir tanıtım olduğunu söyledi.

Ne Hoover ne de işletme müdürü Cohen, kesin satış rakamları sunmadı ve toplamın hesaplanması zor, çünkü telif oranları kendi yayınladığı kitaplar için farklı ve kitaplarını birkaç yayıncıya yayıyor. Ancak şu anda Walmart, Sam’s Club ve Costco gibi zincirler tarafından taşınan kitaplarının bir servet kazandığına şüphe yok: Hoover’ın yayıncıları toplu olarak 20 milyondan fazla sattı.

“Eskiden bir kitapçıya girip bir ciltsiz kitap gördüğümde heyecanlanırdım. Şimdi bir Barnes & Noble’a giriyorum ve onların bir Colleen Hoover masası var,” dedi Hoover. “Delilik.”

‘Biz Gösterişli İnsanlar Değiliz’

Şöhret, neredeyse acı verecek kadar içe dönük olan ve ilgi odağı olmayı sevmeyen Hoover için bir şok etkisi yarattı. Bu makaleye katılmakla ilgili olarak “Bu konuda çok gergindim” dedi. “Röportajlarda iyi değilim.”

Halen Walmart’ta pijamalarıyla alışveriş yapıyor ve eskiden ailesinin çiftliğinin olduğu 100 dönümlük arazide yaşıyor. Amcası hâlâ arazideki sığırları için saman topluyor.

2015 yılında ailesi, kitaplarından elde ettiği kârla eski mandıra ahırını yıktı ve geniş ama ev gibi tek katlı bir çiftlik evi inşa etti. Hoover kendine birkaç kez hoşgörü gösterdi: Oturma odasında değerli taşlar ve kristaller için yerleşik teşhir alanları var. Ev ofisinde, bir kitaplık, bazen yazmak için saklandığı gizli ikinci bir ofise açılır.

Annesi mülkte yaşıyor. Son derece yakınlar ve bileklerinin iç kısımlarında eşleşen kalp dövmeleri var; Hoover, bir yazarın aile içi şiddet hakkındaki kitabı “It Ends With Us”a notunda annesine duyduğu hayranlığı anlatıyor. Hoover, küçük kasabasındaki hemen hemen herkesi tanır ve lisedeki sınıf arkadaşlarıyla hâlâ iletişim halindedir. “Biz gösterişli insanlar değiliz” dedi.

Hoover’ın imzaları, bir fast food montaj hattının hassasiyetiyle ortaya çıkan iyi yağlanmış operasyonlardır.

Şöhretin bazı yan etkileri sinir bozucu olmuştur. Bu yılın başlarında, Hoover, bazı hayranları TikTok’taki garaj yolundan bir görüntü yayınladıktan sonra, bilek dövmesiyle aynı kalp şeklini gösterecek şekilde özel olarak tasarlanmış büyük bir metal güvenlik kapısına sahipti. Son teslim tarihlerini karşılama ve işini devam ettirme baskısı can aldı ve Hoover, stresle ilgili sağlık sorunları nedeniyle “It Starts With Us” için kitap turunu iptal etti.

Hoover, kült bir kültü olan bağımsız bir yazardan, kaçınılmaz bir pop kültürü fenomenine dönüştüğü için, kaçınılmaz olarak, abartıldığını söyleyen artan bir çevrimiçi eleştirmenler korosu da var. Hoover anladı – kendini TikTok’ta görmekten de bıktı.

“Yayınlarım Colleen Hoover’ın her şeyi oldu,” dedi. “Sadece kedi videoları görmek istedim, anlıyor musun?”

Hoover, zaman zaman, ani başarıyı yakalama konusunda tavsiye almak için erotik gişe rekorları kıran “Grinin Elli Tonu”nun yazarı romancı EL James’e döndü. Bu yaz, romantizm kongresinden önce Dallas’ta birlikte bir sabah geçirdiler, havaya uçtular, Target’ta alışveriş yaptılar, burada kitaplarının kopyalarını gizlice imzaladılar ve Cracker Barrel’da kızarmış tavuk biftek yediler.

Hoover, “Şu anda benimle olanlarla ilgili olarak onu her zaman ararım” dedi. “Garip ve pek çok insan bunu yaşamadı.”

Kitlesi büyüdükçe, Hoover zaman zaman okuyucularıyla yakın bağını sürdürmekte zorlandı. Romantizm kongresinden sonra, Hoover bazı gönüllülerden ve arkadaşlarının hafife alındığını hisseden şikayetlerini duydu. Hoover eve giderken ağladı ve annesini aradı.

“Biliyor musun Colleen? Bu takas, “dedi Hoover. “Ben de haklısın dedim. Biliyorsun, kariyerimde olan her şey için çok müteşekkirim. Aynı zamanda korkutucu.”

En çok satan bir yazar olmayı asla beklemediği gibi, bunun sürmesini de beklemediğini söyledi.

“Yine de kafamda ‘Bu yarın bitecek’ gibiyim” dedi. “Bu yüzden tadını çıkarmam gerekiyor.”