Bir erkek baldızıyla evlenebilir mi ?

Aylin

New member
Baldız Meselesine Komik Bir Giriş

Forumdaşlar, selam olsun! Şu hayatta çözülmesi gereken milyon tane konu varken bir gün bir bakmışsınız, erkek milleti yine stratejik zekâsını (!) konuşturup “Acaba baldızıyla evlenebilir mi?” gibi bir soruyu masaya bırakmış. Kim bilir, belki de bir yerlerde birisi kayınço diplomasisi üzerine yüksek lisans yapıyordur. Kadınlar ise bu soruya muhtemelen çoktan empatik bir yandan da hafif kaş kaldıran bir ifadeyle yaklaşmışlardır: “Ah canım, neden böyle düşünüyorsun? Sorun sende değil, aile yapımızda.” İşte bu nedenle bu konuyu bir forum tadında, bol kahkahalı, hafiften çay döktüren bir üslupla ele alalım dedim.

Erkeğin Stratejik Zekâsı: ‘Mantık Üçgeni’

Şimdi erkekleri tanırsınız… Bir konuda merak oluştu mu önce yasa nedir diye bakar, sonra kültüre göz kırpar, sonra “Ama bak şimdi teknik olarak…” diye bir cümle kurar. Bu “teknik olarak” denen cümle, erkek dünyasının “ben bu işten sıyrılırım” garantisidir.

Oturur der ki:

“Baldız sonuçta eşimin kardeşi. Aileden biri. E ailede birini seçmişim zaten. Bir taşla iki kuş olur mu?”

Cevap çoğu zaman: Hayır. Olmaz. Kuşlar da uçar, taş da düşer.

Bu mantık oyunları, erkek beyninin klasik puzzle çözme eğilimidir. Erkek için konu duygusal değil, harita çizme işidir. Bir nevi “risk analizi”, “olasılık matrisi”, “kayınvalide tepkisi yüzdesi” gibi veriler üzerinden ilerleyen bir yapay zekâ simülasyonu.

Kadın Perspektifi: ‘Olur da, Olmaz da, Olmasın Daha İyi’

Kadın tarafına geçtiğimizde durum tamamen değişir. Kadınların empati antenleri evrensel radyo sinyalleri gibi çalıştığından, daha ilk dakikada konuyu üç boyutlu görürler:

“Baldız ne hisseder? Eş ne hisseder? Aile ne der? Komşu Ayten ne der? Mahalle WhatsApp grubundaki Şenay kesin bir şey der…”

Kadınlarda mesele mantık değil; ilişkiler, duygular, sosyal bağlar, gelecek olası dramların hesaplanmasıdır. Bir kadına “Baldızıyla evlenebilir mi?” diye sorduğunuzda muhtemelen şu cevabı alırsınız:

“Olabilir belki ama hiç gerek yok.”

Bu, kadın dünyasının en diplomatik hayırlarından biridir.

Aile Faktörü: ‘Kayınvalide Denklemi’

Şimdi gelelim asıl detaya… Kayınvalide.

Bu kelimeyi görünce bile içimizden hafif bir müzik çalar: dram, entrika, merak…

Bir erkeğin baldızıyla evlenme fikrini duyduğunda muhtemelen şöyle tepki verir:

“Ben seni kızımı al diye yetiştirdim, bütün kızları toplu kampanya zannettin herhalde?”

Evet, bu konu sadece kişiyle ilgili değil, tüm aile ekosistemiyle ilgilidir. Evin içinden yükselen “Olmaz o iş!” nidaları, henüz soru ağızdan çıkar çıkmaz semada yankılanır.

Kültürel Arka Plan ve Mizahi Yansımalar

Tabii ki toplumda bu mesele üzerine üretilmiş efsaneler, hikâyeler, komik atasözleri ya da dedikodu klişeleri vardır. Örneğin bir yerde bir amca mutlaka şöyle der:

“Eskiden köyümüzün filancası şunu yapmıştı da sonuçları pek bir karışık olmuştu…”

Bu karışıklık kelimesi çoğu zaman öyle uzun bir hikâyeyi gizler ki anlatılsa üç sezonluk dizi çıkar.

Forum ortamında ise bu konular daha çok neşeli yaklaşılır.

Biri mutlaka şunu yazar:

“Baldızla evlenmek mi? O süreci düşünene kadar gidip piyango oynasam daha mantıklı.”

Erkeklerin Çözüm Arayışı: ‘Biz Bunu Hallederiz Ya’ Özgüveni

Erkek topluluğu genelde şöyle düşünür:

“Bir sorun varsa çözülür. Çözülmüyorsa sorun değildir.”

Ama iş baldıza gelince çözüm yoktur. Çünkü problem mantıksal değil; tamamen etkileşimsel, duygusal ve ailevi bir dinamit gibidir.

Hele bazı erkeklerin o özgüveni yok mu…

“Valla ben konuşurum aileyle, hallederiz.”

Aile: “Hallettiklerini görsek…”

Kadınların Yaklaşımı: ‘Biri Bu Konuya Makul Bir Çözüm Bulsun’

Kadınlar ise konuyu daha çok duygusal sonuçlar ve ilişkilerin sürdürülebilirliği üzerinden okur.

“Baldızla evlenmek, yeni bir hayat kurmak demek. Ama eski hayat da kapanmıyor ki… Her özel günde ‘Seninki benim kardeşimdi, hııı?’ bakışları gelir.”

Kadınların bu hızlı sosyal analiz yeteneği, çoğu erkeğin “Ben bunu hiç düşünmemiştim ya” dediği andır.

Forum Tartışması: Hadi Şenlik Başlasın

Hadi forumdaşlar, şimdi sıra sizde.

Konu ortada, mizah ortada, merak dorukta.

Baldızla evlilik meselesini tamamen hafif, eğlenceli ve samimi bir yerden tartışalım.

– Sizce erkekler böyle bir soruyu neden çok merak eder?

– Kadınlar bu meseleye nasıl yaklaşır?

– Bir kayınvalide bu durumu duyduğunda kaç saniyede sandalyeden kalkar?

– Komşu Ayten bu haber sonrası kaç kişiye mesaj atar?

– Bu işin matematiği, psikolojisi, sosyolojisi, hatta fiziksel kaçışı var mıdır?

Gelin biraz neşelenelim.

Herkes yorumunu, anısını, komik düşüncesini döksün.

Konuyu ciddiyete boğmadan, tatlı tatlı tartışalım.

Söz Sizde!

Haydi şimdi klavyeler konuşsun!

Baldız bilmecesini çözmek için kimin yüzünde daha çok tebessüm birikecek, merak içindeyim.

Sahnede yeriniz hazır; buyurun, yorumlarınızı bırakın!