Sevgili Edebiyat Dergisi The Believer, Risqué bir Sapık Turdan Sonra Eve Gidiyor

Bakec

Member
Nisan ayında Nick Hornby ve Zadie Smith gibi yazarları yayınlamasıyla tanınan edebiyat dergisi The Believer’ın internet sitesinde alışılmadık bir makale yayınlandı.

Manşet, “Çakmaklar, Yeni Randevular ve Rastgele Flört için En İyi 25 Bağlantı Sitesi” yazıyordu.

Makale, “Bazen bir bağlılık ya da randevuya çıkmanın zorluğunu istemezsiniz – sadece koşulsuz seks istersiniz” diye başlıyordu. “Bu konuda yardımcı olabiliriz!”

Bu, küçük ama sadık bir takipçi kitlesine ve edebiyat dünyasında büyük bir etkiye sahip saygın bir yayın olan The Believer için beklenmedik bir gelişmeydi. Dergi, Las Vegas’taki Nevada Üniversitesi tarafından, sitede trafiği artırarak ve çevrimiçi reklamları çekerek para kazanmayı uman bir dijital pazarlama şirketi olan Paradise Media’ya satılmıştı.

Edebi internet patladı. Yayının pek çok yazarı ve hayranı, satışı “taklit” ve “korkunç” olarak kınadı.

Şimdi, bir hafta boyunca satışla ilgili çılgınca manşetlerden sonra, Paradise Media edebiyat kurumu için beklenmedik bir kahraman haline geldi. Pazartesi günü, The Believer’ın ilk sahibi olan kar amacı gütmeyen yayıncı McSweeney’s’e satıldığını ve McSweeney’nin “anlamlı” bir kayıp olarak nitelendirdiği şeyi duyurdu.

Paradise Media’nın CEO’su olan ve zamanını Minneapolis ile Porto Riko arasında geçiren 30 yaşındaki Ian Moe, “Bizden çok daha iyi bir iş çıkarabilirler” dedi. “Her şeyi düzene koymadan önce kolay bir karardı.”

2003 yılında kurulduğundan bu yana, iki ayda bir yayınlanan yayın Jonathan Lethem, Richard Powers ve David Mitchell gibi büyük isimleri çekti, ancak aynı zamanda ilk romancıları destekledi ve genç kitap eleştirmenleri ve denemecilerin kariyerlerinin başlamasına yardımcı oldu. Aynı zamanda bir kitap yayıncısı olan McSweeney’s tarafından yayınlanan dergi, Ulusal Dergi Ödülleri’nde birkaç kez finalist oldu. Ancak tirajı nispeten küçüktü – son yıllarda 6.000 civarındaydı – ve birçok küçük edebi yayın gibi para kazanmak için mücadele etti.

Çözüm, hayırsever Beverly Rogers’ın üniversitenin Black Mountain Enstitüsü’ne The Believer’ı 650.000 $’a satın alması için fon sağladığı 2017’de geldi. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca dergi, kadrosunu ve bütçesini artırarak, üniversite öğrencileri için staj programları oluşturarak ve Las Vegas’ı beklenmedik bir edebiyat merkezine dönüştüren bir edebi şenlik olan Believer Şenlik’i başlatarak başarılı oldu.

Komedyen Reggie Watts, 2019 yılında Believer Şenlik’te sahne aldı. Kredi… The New York Times için Roger Kisby

Ancak hiçbir zaman finansal olarak kendi kendini idame ettiremedi. Daha sonra, geçen yıl, genel yayın yönetmeni Joshua Wolf Shenk, küvetten bir Zoom toplantısı düzenledi ve istemeden kendisini personele ifşa etti. O istifa etti ve dergi lidersiz kaldı. (Shenk yorum yapmayı reddetti.)

Aylar sonra, derginin finansmanı geri çekildi. Rogers, enstitüye “The Believer’ı desteklemek için kullanılan para miktarının savunulamaz olduğunu ve diğer edebi projelere yeniden tahsis edilmesi gerektiğini” söyledi, bir e-postada söyledi.

Üniversite sonbaharda dergiyi kapatacağını duyurdu. Aylarca Mümin’in geleceği, arşivlerinin ve personelinin akıbeti belirsizdi.

McSweeney’s, derginin edebi misyonunu ve öğrenciler için fırsatlarını vurgulayarak, öğrenciler için ücretli stajlar ve misafir yazarlarla atölye çalışmaları yapılmasını içeren yayını geri almak için bir teklif sundu; McSweeney’nin yönetimi, üniversite tarafından yapmaya teşvik edildiğini söyledi. Ancak teklifin herhangi bir ödeme içermediğini ve reddedildiğini söyleyen üniversite, The Times’a bir e-postada anlaşmanın net bir kayıp olacağını ekledi.

McSweeney’s, yönetim kurulu tarafından The Believer’ı tıslamak üzere yetkilendirildiğini söyledi, ancak üniversite teklifinin çok düşük olduğunu söylemek için hiçbir zaman geri dönmedi. Bunun yerine dergiyi 225.000 dolara Paradise’a sattı.

Yeni sahipleri geçtiğimiz hafta Twitter’da kendilerini “Merhaba, bu Mümin’in yeni sahibi” şeklinde bir sözle duyurdular. Mesaj, Paradise’a ait ve toksik olmayan seks oyuncaklarını inceleyen bir web sitesi olan Sex Toy Collective’den geldi.

Haber medyası, Gawker, Vice, The Chronicle of Higher Education, The Los Angeles Times ve diğerlerinde yer alan makalelerle beklenmedik hikayeye atladı.

Yazar Valeria Luiselli, 2019 yılında Mümin Şenlik sırasında okuyor. Kredi… The New York Times için Roger Kisby

The Believer’ı üniversiteye kazandırmaya yardım eden Rogers, The Times’a yazdığı bir e-postada Paradise’ın satışı konusunda kendisine danışılmadığını söyledi ve McSweeney’nin dergiyi geri alma çabalarını destekledi. “UNLV’nin muhakeme eksikliğinden dolayı hayal kırıklığına uğradım ve hayatım boyunca UNLV’nin neden kendi itibarına zarar verdiğini ve adımı ve vakfımı bu şekilde lekelediğini anlayamıyorum” dedi.

Üniversite kararının arkasında durdu.

Liberal Sanatlar Koleji dekanı Jennifer Keene yaptığı açıklamada, “The Believer’ın gelecekteki operasyonu için tüm uygulanabilir seçenekleri tarttık” dedi. “Bu, sağlam bir ticari karardı ve ileriye doğru atılmış en iyi adımdı.”

Paradise, geri tepme tarafından kör edilmiş gibi görünüyor. Mümin hayranlarının ve eski personelin öfkeli tepkisi karşısında bunalan Moe, Paradise’ın eklediği yeni içeriği sildiğini ve Paradise Media web sitesini ve kişisel LinkedIn sayfasını geçici olarak kaldırdığını söyledi.

Paradise, önemli arşivleri olan web siteleri satın alır ve içeriği arama motorlarını çekecek şekilde uyarlayarak para kazanır, bu da reklamverenlerin ilgisini çeker. Sex Toy Collective’in ötesinde, yönetim ve iş tavsiyelerine adanmış managementhelp.org ve Paradise onu satın aldığında can çekişen ve o zamandan beri çevrimiçi arşivlerini ve yeni içerik yayınlayın.

Paradise’tan McSweeney’s’e yapılan satış olağanüstü bir hızla bir araya geldi. Cuma günü ilk toplantılarını yaptılar ve Cumartesi günü anlaşma yapıldı.

McSweeney’s başkanı ve yönetim kurulu başkanı Brian Dice, “Ian ve ben The Believer’ı McSweeney’s’e geri getirmek için birlikte çalışabildiğimiz için çok mutluyuz” dedi.

Dice, okuyucuların The Believer’ın bir sonraki sayısını yıl sonuna kadar bekleyebileceğini söyledi.