“Sadece güvenilirliğim var”

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
CDU'dan sonra, Çarşamba günü Fedestag'da Friedrich Merz önderliğinde, sadece AfD'nin oylarıyla Michel Friedman, istifasını ilan etti. Ona nedenleri sorduk.

S40 yıldır CDU'daydı ve şimdi ayrıldı. Neden?

Michel Friedman: Almanya Federal Cumhuriyeti'nin temeli olan madde, Nazi döneminden öğretimdir: insan haysiyeti dokunulmaz. Nefret partisi her gün insanın haysiyetine dokunulabileceğini söylüyor. Ve hangi insanların olduklarını belirlerler. Demokratlar asla böyle bir anti -demokrat partiye bağlı olmamalıdır. Uygulamanın içeriği ile ilgili değildir. CDU'nun kapıları ve pencereleri kilitlemediği ve AFD aniden arabada bir yolcu olarak oturdu. Bu gelişme, onlarca yıldır, bu Federal'da da karşılanan bir gelenekle bir mola. Ve Friedrich Merz birkaç hafta önce kendi kendine koydu: AFD'nin çoğunluk eğitimine katılmaması. Ancak Çarşamba günü çoğunluk eğitimine katıldılar. Ve bu bir kaza değildi. CDU/CSU fraksiyonu bunu onaylayarak kabul etti. Bu, maddeyi etkiler ve artık bu tarafla özdeşleşmememin nedeni budur.

Uygulamanın içeriği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu iki seviyeyi karıştırmak istemiyorum. Bu uygulamaya tam olarak katılabilsem bile – hiçbir şey, demokrasiye karşı savaşan bir parti ile kültürel ve tabu molasını meşrulaştırmaz.

www.imago-mages.de

Kişiye

Michel Friedman, 1956'da Paris'te doğan, 1965'ten beri Almanya'da yaşayan, hem hukuk doktorası hem de filozof. Avukat, yayıncı ve moderatör olarak çalıştı ve çalıştı. 2000-2003 yılları arasında Almanya'daki Yahudiler Merkez Konseyi başkan yardımcısı ve haftalık Gazete Yahudi General yayıncısı ve 2001'den 2003'e Avrupa Yahudi Kongresi Başkanı olarak görev yaptı. 18 yaşındayken Almanya'da vatandaşlığa geçti, 1983'te CDU'ya katıldı ve 1994'ten 1996'ya kadar partinin partisine aitti. Son çalışması “Yahudi Nefreti” Ekim 2024'te yayınlandı.

İstifa beyanınıza ne tür tepkiler alıyorsunuz?

Onay ve aynı zamanda eleştiri, ret, kötüye kullanma e -postaları, tehdit eden e -postaları aldım. Ama bu kararı kendim için verdim. Gözlerime bakmakla ilgili. İşlevim yok, ofisim yok. Sahip olduğum tek şey güvenilirliğim. İnançlarımla uyumlu olmayan bir şeyi destekleyemem.

Kararınız için CDU sıralarından da onay var mıydı?

Güvenli. CDU'nun çok fazla üyesi ve çok kozmopolit bir kanadı var – daha önce parti lideri Angela Merkel ile, aynı zamanda bugün Hendrik Wust veya Daniel Günther ile. Berlin hükümdarı da açıkça şunları söyledi: Benimle değil. CDU'nun üç başbakanı arkasında olmadığını söyledi. Uygulama yüzünden değil, oraya giden yol yüzünden.

Bu arada, 500 ünlü Friedrich Merz ile açık bir mektupla temasa geçti. “Tarih kendini tekrarlıyor ve bu sefer uzağa bakmıyoruz” diyor. Bunun hakkında ne düşünüyorsun?

Biz istikrarlı bir demokrasiyiz. Eyalet organlarımız – Parlamento, Hükümet, Federal Başkan, Federal Konsey ve Anayasa Mahkemesi – büyük demokratik istikrarla karakterize edilmektedir. Nokta. Hala. Nokta. Aynı zamanda, diğer birçok demokraside, Avrupa'da, aynı zamanda ABD'de de bir tür ufalanma olduğunu görüyoruz. Karşı -eğitim, yani geçmiş ve eğitim, insan hakları, özgürlük ve çeşitlilik için savaşanlar ve mücadele etmek isteyen gerici, otoriter ve ırkçı güçler arasında olağanüstü agresif bir argümanın ortasındayız. Bu argüman sadece AFD'ye karşı bir mücadele değil. Demokratların ne kadar tutkulu olduğu sorusu ile ilgilidir. Ve burada hala iyileştirme için çok fazla alan var. Benim için çok önemli bir nokta: Friedrich Merz'in tüm eleştirileriyle rakibim CDU değil AFD'dir.

Bu günlerde ateş duvarından çok şey konuştu, ama bu ateş duvarının diğer tarafında birçok insan var. Bazı Doğu Alman federal eyaletlerinde, AFD anketlere göre en güçlü güçtür. Bununla nasıl başa çıkıyorsun?

Tartışmalısınız, tartışmalısın. Onlara sormalısınız: Bir kitapçıdan herhangi bir kitap veya sadece siyasetin izin verdiği kitapları satın almak ister misiniz? Sinemaya gidip her filmi görmek ister misiniz? Tiyatroda bir yönetmenin neyi belirlediğini veya herhangi bir Kültür Komiseri'ni görmek ister misiniz? Seyahat etmek ister misin? Bir konuşma isteneceğinden korkmadan hükümeti eleştirmek ister misiniz? Kendinize saygı duymak ister misiniz? Çocuklarınızın kendi devlet gücünden korkmadan olmasını mı istiyorsunuz? Onu yıkmalısın. Bir diktatörlüğe boğulursunuz, bir demokraside oksijen nefes alırsınız. Bu tartışmayı ciddi şekilde çalıştırmalısınız. Daha sonra farklı çözüm kavramları hakkında konuşmanız sorun değil. Bu ülkedeki hiç kimse kimin ve kimin olmadığını belirlemediği sürece.

1990'larda, tüm ülkelerin demokrasiler olmasına kadar sadece bir zaman meselesi olduğu yaygındı. Yaklaşık on yıldır, dünya çapında demokraside bir düşüş gözlenmiştir, bu da otoriter sistemlere dönüş. Bunu nasıl açıklıyorsunuz?

Demokrasiyi yok etmek isteyenlerin durduğuna inanmak her zaman naif olmuştur. İkincisi, saldırganlar daha güçlü ve daha güçlü hale geldi, çünkü demokrasinin onlar için en büyük tehlike olduğunu düşünüyorlar. Rusya'yı al, Çin'i al. 1990'larda, bu ülkeler farklı yazılmışlardı, bugünkü gibi bu güce sahip değillerdi. Ve biz – bir süt ve bal diyarında yaşıyoruz – savunmamızı, kaslarımızı kaybettik, zamanında ona dikkat ettik ve gerçekten bir şeyler yaptık. Ve biraz hızla yapanlar ağrılı bir kas elde ettiler. Trump'ın ilk tercihinden bu yana, dünyanın en büyük Batı demokrasisi -demokratik yapılara karşı hassastır. 1990'larda var olmayan sosyal medya ile birleştiğinde sahte bir gerçek olarak yalnız yalanların icadı temel demokratik farkındalığı değiştirir. Çünkü demokrasi sorumlu vatandaşlara, yani bilgi ve bilgiye dayanırken, totaliter rejimler fantezi hikayelerine geri döner. Başkan olarak acımasızca yalan söylemek ve insanları değersiz bir şekilde saldırmak kendi nüfuslarını yetersiz hale getirme yöntemidir.

Son birkaç gün içinde Angela Merkel ile konuştunuz mu?

Telefon görüşmeleri hakkında konuşmuyorum, ama kamuya açık ifadesiyle beni çok etkiledi. Kendisi için doğru. Ve bu onu eleştirmek için bir neden değil çünkü o – ve kendimi de kendimle birlikte ölçüyorum – çok temel bir şeyle ilgili. Ve Angela Merkel her zaman sıkıdı. İkinci Vatikan Konseyine bile saygı duymayan bir anti -Semitik, kemer -katolik grup olan Pius Kardeşleri aldığında Alman Papa'yı eleştiren tek sivil kadındı.

Çok uzun zamandır CDU'daydılar. Başka bir parti sana daha yakın mı?

Bu ya da başka bir tarafla ilgili değil, bir kararın vekaletname olmadan verildiği gerçeği ile ilgili ve bunu herhangi bir şekilde haklı çıkarmak için çıkışımdan kaçtım. Yapamam, istemiyorum. Bunu eleştirmek istiyorum, ama şimdi dışarıdan. Çünkü bu ya da bu noktaya katılmadığım bir soru değil, önemli bir ilke hakkında.

AFD hiç hükümete gelseydi, Almanya'dan ayrılacaklardı. Nereye giderdin?

Bu sadece lüks içinde yaşıyorsanız sorabileceğiniz bir sorudur. Bir mülteci veya sürgün sadece nerede daha iyi olduğunu sorar. Yöneticide insanların haysiyetine dokunabileceği bir parti varsa, yaşam tehlikesi benim için demektir. Ben Yahudi bir insanım ve sadece benim aşağı yıkmayı bırakmak istemiyorum. Ben de bir gazeteciyim, bağımsız, serbest bir gazeteciyim. Sadece bu üç özellik benim için böyle bir hükümet altında tehdit anlamına gelecektir. Ve sadece gidip diğerleri de giderdim. Ama biz çaresiz değiliz. Biz o kadar uzak olmaktan çok uzaktayız. Son kelime konuşulmadı. Sondan bile değil. Ve bunun gerçekleşmediği gerçeğine dahil olmak için çok motive oldum.