“Neukölln’ü şeytanlaştırmak kolay”

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
Antisemitizme Karşı Kreuzberg Girişimi’nin başkanı Derviş Hizarcı, Arap ve Müslüman dünyasında en azından çekincelerin, açık kırgınlıkların ve kısmen de Yahudilere karşı düşmanlık ve nefretin olduğunun bilincinde olduğunu söylüyor. Burada bir uygulayıcı olarak duruma nasıl baktığını açıklıyor.

Neukölln’den geliyorsunuz, Türk kökenli bir Müslümansınız ve yıllardır Yahudi karşıtlığına karşı kampanya yürütüyorsunuz. Son birkaç günü nasıl yaşadınız?

Korkunç. 20 yıldır antisemitizmle mücadele etmeye kararlıyım ve Pazar günü Sonnenallee’de yaşananlar utanç verici. Bu beni gerçekten korkutuyor. Bir yandan şunu düşünüyorum: Bu doğru olamaz. Öte yandan insanlar Neukölln’ü şeytanlaştırma ve tüm Müslümanları ve Filistinlileri damgalama konusunda hızlı davranıyor. Rakamı küçümsemek istemem ama biz birkaç çılgın aptala odaklanıyoruz ama Berlin’de yaşayan ve Sonnenallee’de baklava yememiş onbinlerce Filistinli var. Ayrıca gelecekte üzerine inşa edebileceğiniz şeylere de dikkat etmelisiniz.

20 yıldır okullarda ve yetişkin eğitiminde Yahudi düşmanlığına karşı çalışıyorsunuz. Son birkaç günde bunların hiçbirinin bir anlam ifade etmediğini hiç düşündünüz mü?

Doğal olarak. Sisifos’la empati kurabiliyorum. Bazen sanki her zaman sıfırdan başlıyormuşsun gibi geliyor.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

www.imago-images.de

Derviş Hızarcı

Derviş Hızarcı1983 Berlin doğumlu, Yahudi karşıtlığına karşı eğitim programları sunan Yahudi Karşıtlığına Karşı Kreuzberg Girişimi’nin (KIgA) başkanıdır. 205 yılına kadar Berlin’deki Türk Cemaati’nin denetleme kurulu başkanlığını yaptı. Ağustos 2019’dan Eylül 2020’ye kadar Berlin Senatosu Eğitim Dairesi’nde ayrımcılıkla mücadele görevlisi olarak görev yaptı. 2021’de Frank-Walter Steinmeier tarafından Federal Liyakat Haçı ödülüne layık görüldü.

Twitter’da zor zamanların geldiğini ve yorulduğunuzu yazdınız.

Bunu Neukölln’deki Ernst-Abbe-Gymnasium’daki olaydan önce de söylemiştim. Her şey o kadar tahmin edilebilir ki. A düğmesine basıyorsunuz ve B kolu oraya doğru hareket ediyor.

Ama sen hep devam ettin. Bu, işinizde başarılı olmanız gerektiği anlamına gelir, değil mi?

Kesinlikle. Devam etmemin asıl nedeni kendime adaleti sağlamak istememdir. Bir şeye inanıyorum. Bu sıradan bir iş değil. Irkçılığa, Yahudi karşıtlığına ve hoşgörüsüzlüğe karşı bağlılığın idealist yönleri vardır. Gördüğünüz küçük başarılar. Bir okulda atölye yapsanız üç dört ay sonra yumurta kabuğunda çatlak olduğunu fark edersiniz.

Örneğin?

Altı ay sonra gençler, ortaokul bitirme sertifikaları veya lise diplomaları için sunumlarının konusu olarak Yahudi karşıtlığı veya Almanya’daki Yahudi yaşamı konusunu seçiyorlar. Veya bizimle gönüllü olup olamayacaklarını soruyorlar. Müslüman ve Arap kimlikli birçok genci Berlin ve Almanya’daki çeşitli organizasyonlara, anma mekanlarına veya Yahudi Müzesi’ne rehber olarak yerleştirdim. İşte o zaman sevincim. Elbette içsel değişiklikleri dışarıdan görmek zor. Tesla’da çalışmıyoruz ve sonunda bir araba çıkıyor. Sonucu her zaman göremiyoruz.

Okullarda workshoplar veriyorlar. Bu teklif Berlin’de talep görüyor mu?

100.000 Euro’yla yüz atölye bile yapamayız. Ocak ayında zaten 40 başvurumuz varsa, paranın yaza kadar dayanmayacağını biliyoruz.

Artık her yerde kesintiler var. Seninle de?

Bütçemiz aynı ama maliyetler arttı. Benim yönetim kurulu başkanlığı görevim, ki bu gönüllü bir görevdir, öncelikli olarak okulda gerçekleşmiyor; aynı zamanda kaynaklar için bir mücadele.

Az önce Sonnenallee’de tezahürat yapan birkaç düzine Filistinliden ve Berlin’de orada olmayan on binlerce kişiden bahsediyordunuz. Ancak yine de Arap ve Müslüman dünyasında antisemitizmin çok yaygın olduğunu söylemek gerekir değil mi?

Öyle. Antisemitizm kesinlikle büyük bir sorundur. Ancak pek çok kişi Sonnenallee’ye gidip baklava almadı. Bununla çalışabilirsin. Arap ve Müslüman dünyasında en azından çekincelerin, açık kırgınlıkların ve kısmen de Yahudilere karşı düşmanlık ve nefretin olduğunun bilincindeyim. Ve aynı zamanda İsrail’e karşı. Ben her zaman bu tür durumlara bir siyaset eğitimcisi ve uygulayıcısı olarak bakıyorum.

Bu ne anlama gelir?

İnsanların basitçe şunu söylemekle yetinmelerinde büyük bir sorunum var: Aşırı sağcılarla sorunumuz var ya da Araplar arasında antisemitizm sorunu var. Bu tür bir buharı boşaltmak kesinlikle hiçbir şeyi çözmez. Çoğu zaman insanların sorunun adını koyduktan sonra yapacak başka bir şey kalmadığını düşündüklerini hissediyorum. Çoğunlukla sosyal medyada uygulanan sahte bir popüler spor oluşturuldu. Bundan bir şeyler çıkarıyorsun ve bu iyi. Ama bazı şeyleri küçülterek, genelleştirerek, damgalanmaya ve ötekileştirmeye katkıda bulunarak daha fazla sorun yaratıyorsunuz. Örneğin bir öğretmen olarak haberleri takip etmek, duygusal olarak heyecanlanmak ve pazartesi günü sınıfta bu duyguları serbest bırakmak yeterli değildir.

Okulda ne yapmanız gerekiyor?

Bir öğretmen olarak Orta Doğu çatışmasını okulda çözemezsiniz. Bunu alçakgönüllülükle kabul etmelisin. Ancak okulda çatışmalardan kaçınabilir ve olayları empatik bir şekilde aktarabilirsiniz. Bakış açılarını değiştirerek gençlerin kendilerini eleştirel bir şekilde konumlandırmalarını sağlayabilirsiniz. Siyah beyaz düşünceyi şu şemaya göre parçalayabilirsiniz: Yalnızca onlar haklıdır, yalnızca onlar suçludur. Örneğin bir okulda bir öğrenci Abbe Okulu’nda olduğu gibi Filistin bayrağıyla provokatif davranıyorsa amaç sadece provokasyonu durdurmak olamaz. Öğrenci aynı zamanda neyin yanlış olduğunu da anlamalıdır.

Abbe-Gymnasium’daki öğrenciyle nasıl baş ederdin?

Olayın mahiyetini henüz tam olarak bilmiyoruz. Ama ona şöyle derdim: Buraya gel. Bunu neden getirdin? O zaman bunu açıklaması gerekecekti. Şunu söylemek yerine: Kaldır onu. Ben şunu söylemiyorum: Ne oldu, hoşuna gitti! Öfkeli değilim, soruyorum: Bu konuda neyi beğendin? Çocukların ve gençlerin ne yaptıklarını açıklamasını sağlamalısınız. WhatsApp gruplarından, Haberlarından ya da etraflarındaki rol modellerinden ya da yetişkinlerden yanlış bilgiye sahiplerse önce onu dinlemelisiniz. Duygusal olarak kaynıyor olsanız bile provokasyonu ortaya çıkarana kadar oyunu oynamak zorundasınız. Kalın tahtaları delmeniz gerekiyor ve çoğu zaman kendi yolunuza çıkıyorsunuz. Bu çocuk ve gençlerin konulara farklı yaklaşımları var, farklı biyografik referansları var, farklı dayanışmaları var, okul bağlamında sosyal dinamikler var. Tüm bunları her zaman aklınızda tutmanız ve bunlara eğitici bir şekilde yanıt vermeniz, hatta belki de onaylamanız gerekir. Ama yaptırımla başlamıyorsunuz. Ve zaten fiziksel olarak da olmayacağız. Böyle bir durumdan bunalan öğretmenin yardım alması gerekir. Ve Berlin’de varlar.