“Nan Goldin'in özgür konuşma hakkını savunuyorum”

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
Cuma günü, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri savunan Amerikalı fotoğraf sanatçısı Nan Goldin'in sanat eserleriyle Neue Nationalgalerie'de “Bunun Sonu İyi Bitmeyecek” retrospektifi açıldı. Sanatçının konuşmasında Gazze'de soykırım olduğunu söylemesi ortalığı karıştırdı. Berliner Zeitung'un haberine göre. Burada Neue Nationalgalerie'nin müdürü Klaus Biesenbach'ın açılış konuşmasını okuyabilirsiniz.

“İyi akşamlar. Adım Klaus Biesenbach. Neue Nationalgalerie'nin müdürüyüm. Nan Goldins'in uluslararası turne için Fredrik Liew küratörlüğünde Berlin'deki onlarca yıllık kariyerine ilişkin büyük retrospektifinin açılışı için bu akşam Müze'de Nan Goldin ve Fredrik Liew'e hoş geldiniz demekten çok minnettarım ve mutluluk duyuyorum.

Nan'ı neredeyse üç yıl önce davet ettik çünkü onu zamanımızın en önemli ve etkili sanatçılarından biri olarak görüyoruz ve hayatı ve çalışmaları Berlin'le yakından bağlantılı. Fredrik ve Nan'ın bu akşam konuşacak olmasından özellikle onur duydum.

Duymuş olabileceğiniz gibi, aynı fikirde olmadığımız konusunda anlaştık. Neue Nationalgalerie'nin böyle bir diyalog yeri olmasını sağlayan Berlin 2024'te burada ve şimdi ifade özgürlüğünü takdir ediyorum.

Girişimde de belirttiğim gibi Nan'ın fikrine katılmıyorum. Yine de: Özgürce konuşma hakkınızı savunuyorum. Neue Nationalgalerie'nin öncelikli görevi olağanüstü ve önemli sanatı halkın erişimine sunmaktır. Berlin'deki Neue Nationalgalerie olarak biz de, çoğu zaman dile getirilmeyen acil, ivedi sorular hakkındaki tartışmalara yer açmayı sorumluluğumuz ve görevimiz olarak görüyoruz.

Klaus Biesenbach: Rehinelerin serbest bırakılması konusunda ısrar ediyoruz

Çalışmalarımız tartışılamaz temel değerlere dayanmaktadır. Bizim açımızdan İsrail'in var olma hakkı söz konusu değildir. Hamas'ın 7 Ekim 2023'te Yahudi devletine yönelik saldırısı, haklı gösterilemeyecek zalim bir terör eylemiydi.

Bu aynı zamanda masum insanların kaçırılması için de geçerlidir. Rehinelerin serbest bırakılması konusunda ısrar ediyoruz! Yahudiler sırf Yahudi oldukları için tehdit edildiğinde veya zulüm gördüğünde dayanışmamızı gösteriyoruz! Aynı zamanda Gazze Şeridi ve Lübnan'daki acıları göz ardı edilemeyecek sivil halkın da acısını paylaşıyoruz. Ortadoğu'daki tüm insanların korkusuzca ve güven içinde yaşama hakkı vardır. Ortadoğu ihtilafına barışçıl bir çözüm bulmaya kararlıyız.

Müze olarak, bir görüşe katılmasak bile sanat ve ifade özgürlüğüne derinden bağlıyız. Her türlü antisemitizmin, İslamofobinin, ırkçılığın ve diğer her türlü nefret, bağnazlık ve şiddetin kararlı bir şekilde reddedilmesini de içeren, her insanın onuruna olan bağlılığımız da aynı derecede önemlidir.

Burada, Berlin'de ve Almanya'da eşsiz bir tarihi sorumluluğumuz var.

Klaus Biesenbach: Neue Nationalgalerie bir ifade özgürlüğü alanıdır

Bu yükümlülüklerin herkes için eşit şekilde geçerli olması gerektiğine inanıyoruz. BDS kampanyasının çağrısını yaptığı kültürel boykotun mantığını bu yüzden reddediyoruz. Şiddet çağrılarına veya teşviklerine, terör eylemlerinin meşrulaştırılmasına, terör eylemlerinin çağrılması veya önemsizleştirilmesine, sivillerin yaralanmasına ve öldürülmesine veya terör örgütlerine destek verilmesine izin vermeyeceğiz. Neue Nationalgalerie, ifade özgürlüğünün ve saygılı değişimin mümkün olduğu bir alandır.

Sanat ve sanat alanlarının, karmaşık ve giderek kutuplaşan bir dünyada farklı bakış açılarının bir arada var olmasına hâlâ olanak tanımasından dolayı minnettarız. Bu gece burada olduğunuz için teşekkür ederim.

1986 yılında 19 yaşımdayken Almanca “Aktion Sühnezeichen” dilinde “Atonement” adlı bir programa katıldım. Bu programın bir parçası olarak İsrail'de bir kibutz'a taşındım ve orada çalışmaya başladım. İsrail'de 20 yaşına girdim.

1992 yılında küratörlüğünü yaptığım ilk sergilerden biri KW Berlin'de Nan Goldin'in “Cinsel Bağımlılık Baladı”ndan birçok fotoğrafın yer aldığı “Ayrı Dünyalar” sergisiydi. O zamanlar ayrımcılığın ve AIDS salgınının ortasında bu çok zorlu bir sergiydi. O günden bu yana, 32 yıllık kariyerim boyunca, Nan Goldin'in hepimizin dünyaya bakış açısını değiştiren, nesiller boyu sanatçıları etkileyen ve gelecekte de bunu yapmaya devam edecek eşsiz ve etkili bir eser yarattığını doğrulayabilirim. .

Klaus Biesenbach: Korkusuz olmak sadece cesur olmak anlamına gelmiyor

Nan Goldin çağdaş sanatın en çığır açıcı eserlerinden birini yarattı. Neue Nationalgalerie'deki bu sergide sergilenen yeni ve benzersiz bir sanatsal ifade biçimi buldu. Bu çığır açan sanatçının eserini bu gece burada sunmaktan büyük onur duyuyorum.

2022'de Nan ve Sanat Akademisi tarafından Käthe Kollwitz Ödülü'nün Nan'e verilmesiyle ilgili övgü dolu bir konuşma yapmak üzere davet edildim. Nan'ın ödülü almasının resmi nedeni şöyle: “Nan Goldin kavgacıdır, sanatı da öyle: suçlayıcı, şefkatli, melankolik, keskin ve doğrudan.”

2004 yılında Susan Sontag'ın bakıcılarından biri olma ayrıcalığına sahip oldum. Susan, biz hâlâ onun son kitabı Başkalarının Acısına Dair'e dayanan bir sergi üzerinde çalışırken ölümcül bir hastalıkla mücadele ediyordu. Susan'ın ölümü nedeniyle projemizi tamamlayamadık. Ama böyle anlarda bana tutunacak bir şey verdi: Korkusuz ol. Korkusuz olmak sadece cesur olmak anlamına gelmez, korku ve şüphe anlarında sebat etmek demektir.

Kültür iki şeydir: Sanat anlamına gelir ama aynı zamanda medeniyet anlamına da gelir. Kültür, toplumumuzda tartışabileceğimiz ve tartışabileceğimiz, ancak kavga edemeyeceğimiz yerdir. Demokratik toplumumuzun ilkelerinden biri ifade özgürlüğü, sanatsal özgürlüktür ve bu gecenin bunun bir örneği olması nedeniyle kendimi korkusuz, minnettar ve ayrıcalıklı hissediyorum.”

İngilizce'den bir çeviri.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler