Maggie O’Farrell Düz Görüşte Saklanan Hikayeleri Arıyor

Bakec

Member
Yazar Maggie O’Farrell 6 ya da 7 yaşındayken limon suyuna gizli mesajlar yazmayı ve bunları bir mumun üzerinde tost yaparak ifşa etmeyi severdi. Sonra bir gün saçının önünü ateşe verdi.

Limon suyu hobisi hakkında “Bu beni durdurmadı” dedi. “Sadece biraz daha dikkatli olmamı sağladı.”

O’Farrell her zaman gizli hikayelere ve gözden kaçan geçmişlere ilgi duymuştur, dedi. Bu odak, Shakespeare’in karısı ve çocukları hakkındaki en son iki romanında özellikle belirgin hale geldi: Shakespeare’in karısı ve çocukları hakkında “Hamnet” ve son kitabı “The Marriage Portrait”, 16 yaşındaki bir kızın hayatını hayal ediyor. Robert Browning’in ünlü şiiri “My Last Duchess”e ilham verdi. (“ Bu duvara boyanmış son Düşesim, / Sanki yaşıyormuş gibi.”)

O’Farrell, görünmeyen anlatılar için “Beyaz yazılmış hikayeler, beni ilgilendiren hikayeler” dedi.

Kuzey İrlanda’da doğan ve hayatının çoğunu İngiltere’de geçiren O’Farrell, orada uzun ve başarılı bir kariyere sahip oldu. 6 Eylül’de Amerika Birleşik Devletleri’nde piyasaya sürülecek olan “The Marriage Portrait”, onun 11. kitabı. Ama 560.000 kopya sattığı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk hiti “Hamnet” oldu – menajeri ve yayıncısına göre dünya çapında yaklaşık 1,6 milyon kopya sattı.

Roman, Shakespeare’in 11 yaşında ölen oğlu Hamnet’in ölümü üzerine odaklanır. Romanın başındaki notlar, Hamlet ve Hamnet’in aynı isim olduğunu, o yer ve zamana ait kayıtlarda birbirinin yerine kullanılabileceğini ve yaklaşık dört yıl sonra olduğunu açıklar. oğlunun ölümü üzerine Shakespeare “Hamlet” yazdı.

The New York Times Book Review tarafından 2020’nin en iyi 10 kitabından biri seçilen “Hamnet”, bir çocuğun ölümü hakkında olmasına rağmen inanılmaz derecede sürükleyici ve bazen de eğlenceli. Birçok okuyucuyu ürkütücü, küstah bir karmaşaya indirger.

O’Farrell’in aynı zamanda bir yazar olan kocası William Sutcliffe, “Birçok insan ona gelip ‘Kitabınızı sevdim’ diyor ve ardından bu kesinlikle korkunç deneyimi anlatıyor” dedi. “’Kalbime bir çivi çaktı!’ Hayatın başka herhangi bir yürüyüşünde onun yanlış bir şey yaptığını düşünebilirsiniz.”

Maggie O’Farrell, Lucrezia de’ Medici’nin bir portresini gördüğünde Salı günü piyasaya sürülmek üzere “The Marriage Portrait”i yazacağını hemen anladı. Kredi… The New York Times için Robert Ormerod

“Hamnet”, O’Farrell için bir çıkıştı. O zamana kadar ticari olarak başarılı bir çağdaş romancıydı – onun kitaplarının çoğu Birleşik Krallık’ta ve İngiliz Milletler Topluluğu’nda 250.000 ila 450.000 kopya sattı.

Kocası, “Tamam, bundan sonra yazmak istediğim, Elizabeth dönemi İngiltere’sinde vebadan ölen kimsenin duymadığı 11 yaşındaki bir insanın hikayesidir” dedi. “Farklı bir editör veya ajan, ‘Unut gitsin, neden bahsediyorsun?’ diyebilirdi. Ama tam tersi tepki aldı. ‘Evet, devam et’ idi.”

O’Farrell ilk kitabından beri aynı editör Mary-Anne Harrington ve aynı ajan Victoria Hobbs’a sahip. “Evlilik Portresi” bu ikisine ithaf edilmiştir. “Hamnet” kocasına “İradeye” adandı, ancak bazı okuyucuların ona ısrar ettiğini söyledi, hayır, bu adanmışlığı kastetmiş olmalı. NiyetShakespeare.

“Hamnet” fikri O’Farrell’ın kafasında yıllardır dönüp duruyor, dedi ama kendi oğlunun Hamnet’in öldüğü yaşı geçene kadar beklemek istediğini söyledi. Oğlu, o yıl doğum günü partisi yapmayacağına dair şaka yapardı, çünkü yazmaya kapalı olacağını söyledi. (Yaptı; trambolin partisiydi.) Şimdi 19 yaşında. Ayrıca 13 ve 10 yaşında iki kızı var.

“Evlilik Portresi” fikri ise tam tersine, ona çarpan bir dalga gibi geldi. Şubat 2020’ydi ve büyük kızını bir oyun tarihinden almak için alışılmadık bir şekilde erken geldiğini söyledi – sonuncusu, olduğu gibi, Covid kilitlenmesinden önce.

O’Farrell arabasında oturmuş, günlüğüne Robert Browning’in dramatik monologları hakkında yazıyordu. (Hızlı ve olağanüstü bir okuyucu, aynı zamanda bir uykusuzluk hastası olmasının da yardımıyla. Kocası rutin olarak dört sayfa okuyacağını, uykuya dalacağını ve uyandığında bütün bir kitabı bitirdiğini keşfedeceğini söylüyor.) O’Farrell merak etmeye başladı. monologların en ünlüsü “My Last Duchess” gerçek bir insandan uyarlanmıştır.

O’Farrell kendisini, genellikle oğlunun elden bırakılmış akıllı telefonlarını onda ölene kadar kullanan, teknolojiyi geç benimseyen biri olarak tanımlıyor, bu yüzden Düşes’i aramak için telefonunu çıkardığında, bilgiler hantal ve yavaş geldi. Ancak, 16. yüzyılın ortalarında bir gençken Ferrara Dükü ile evli olan Lucrezia de’ Medici’nin bir portresi parça parça yüklenmeye başladı.

O’Farrell, “Baş elbisesini görebiliyordum, sonra bu kaşı ve ardından yavaş yavaş gözleri görebiliyordum,” dedi. Portreyi gördüğü anda şöyle düşündü: Bu benim sıradaki kitabım. “Sadece perdeyi geri çekmek ve tamam, tamam demek istedim. Konuşma sırası sende. Hangi hikayeyi anlatacaksın?”

Roman, güçlü bir dükün kızı olan Lucrezia’yı takip ediyor. Resim yapmayı seven, ailesinin kendisine dayattığı beklentilere pek de uymayan, ruhlu bir genç kadındır. Tanımadığı, kendisinden oldukça büyük olan Ferrara Dükü ile evlidir.

Kitap, genç düşes, kocasının onu öldürmek istediğini fark ettiği anda açılır.

O’Farrell’in Amerika Birleşik Devletleri’nde editörlüğünü yapan ve yayınlayan Knopf’un genel yayın yönetmeni Jordan Pavlin, “Tüm çalışmalarından geçen şeylerden biri, Maggie’nin ölümcül terörle yakın ilişkiler içinde olması” dedi. “Bu, tüm çalışmalarına bir aciliyet duygusu veriyor, yaşam ve ölüm arasındaki zarın ne kadar ince olduğuna dair bu farkındalık.”

Bu, O’Farrell’in ölümle 17 fırça darbesini konu alan “Ben, Ben, Ben, Ben” adlı anı kitabından daha doğru olamaz. Bunlar arasında, 8 yaşındayken yaklaşık bir yıl boyunca kısmen felç bırakan korkunç bir beyin iltihabı nöbeti ve 18 yaşındayken izole bir yürüyüş parkurunda birkaç gün aynı noktada genç bir kadını öldüren bir adamla karşılaşması yer alıyor. sonra. Son bölüm, büyük kızının hayati tehlike arz eden alerjilerine ve O’Farrell’ın çocuğu evden her ayrıldığında analiz etmesi gereken inanılmaz risk özetine odaklanıyor.

O’Farrell, Edinburgh’daki evinde, arka bahçede yeniden inşa edilmiş bir serada yazı yazıyor. Kredi… The New York Times için Robert Ormerod

O’Farrell ve onu iyi tanıyanlar, onun inanılmaz derecede özel biri olduğunu söylüyor – kocasına dışarı çıkacağını söylerse ve nereye gideceğini sorarsa, “Sana söylemek istemiyorum!” Diye şaka yapıyor. sadece postaneye gidiyor olsa bile. Bu yüzden, 1 poundluk bir kontrat altında “Ben’im”i yazdı; bu, asla yayınlamamaya karar verirse büyük bir avansı iade etmek zorunda kalmayacağı anlamına geliyordu. İngiltere’de, markette bir alışveriş sepetini kullanmak için genellikle 1 sterlinlik bozuk para yatırmanız gerekir ve o, kiralık bir arabanın resmini editörüne ve temsilcisine, “Ben avansımı harcadım.”

Ayrıca yazarken işi hakkında konuşmayı da sevmiyor. Kocası bile, en fazla, en son kitabının en belirsiz ortamını, ilk okuyucusu olarak projeye geldiğinde yeni gözlere sahip olmasını sağlayan bir gizlilik perdesini bilecek. Son zamanlarda, kocasının sezdiği yeni bir şeyler yazmaya başladığını söyledi. Ona bu konuda konuşmak istemediğini söyledi.

13 yaşındaki kızı da fark etti.

O’Farrell, Edinburgh’daki evlerinin arka bahçesindeki yeniden inşa edilmiş sera için “Onu yazı stüdyomun dışında gizlenirken buldum” dedi. Kızı sesini fısıltı haline getirerek, “Başladığını biliyorum – ama kimseye söylemeyeceğim!” dedi.