El Açması Gül Böreği (Oklavasız Çıtır Çıtır) Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 su bardağı un
- 50 gram tereyağ
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 kase peynir
- 1 tutam maydanoz
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Not EkleTarifi Yazdır
- Uygun bir yoğurma kabına süt, yoğurt, kabartma tozu, tuzu alıp güzelce çırpalım. Bu hamurumuzun daha hoş karışmasını sağlayacaktır.
- sonrasındasında 3 bardak unu yavaş yavaş ek edelim. Bu un kâfi gelecektir, hamurumuzun kıvamının yumuşak olması gerekmektedir.
- Diğer taraftan uygun bir tencerede tereyağımızı eritip, içerisine sıvı yağı da ekleyip soğumaya bırakalım.
- Hamurumuzu 5 eşit modüle bölerek bezeler hazırlayalım.
- Oluşturduğumuz bezeleri tabak büyüklüğünde açalım ve 2 – 3 kaşık kadar üzerine yağ dökerek her yerine gelecek biçimde sürelim. Bu süreci bütün bezelere yaparak bütün bezeleri üst üste yerleştirelim. En üst kata yağ sürmeyelim.
- Hamurumuzun üzerini streç ile kapatıp buzdolabında 25 – 30 dakika bekletelim.
- Dinlenen hamurumuzu alıp ortadan kenarlara çekerek açalım. Gereğince yağlı olduğu için kolay kolay açılacaktır.
- Açtığımız hamurun içerine peynir harcından ekleyip kıvıralım ve gül formu verelim öbür hamurlara da birebirini yapalım. Ben hamurumun iki bezesini üst üste açtım ve dikdörtgen biçiminde sade yaptım.
- Hazır olan böreklerimizin üzerine yumurta sarısı ve sıvı yapı karıştırıp sürelim. Ben bu börekleri pişirken altını sıvı yağ sürüp o denli pişiriyorum biraz altıda kıtır olsun diye yağlı kağıtlada pişirilebilir.
- Önceden 200 derece ısınmış fırında üzerleri kızarana kadar 20 dakika kadar pişirelim. Gül böreklerimiz hazır. Deneyeceklere afiyet olsun????????