Dünya Bankası iklime doğru ilerledi. Bu şimdi bir sorun olabilir.

dedeefendi

New member
Trump hükümeti yabancı yardım ve yenilenebilir enerjiler için programlar için derin kesintiler olsa da, gelişmekte olan ülkelerdeki enerji projelerinin en önemli finansörlerinden biri olan Dünya Bankası, en büyük hissedarı ABD'nin gemide kalıp kalmayacağı konusunda şüpheleri var. .

Trump hükümeti banka için ne destek ne de antipati ifade etmesine rağmen, ABD'nin tüm uluslararası kuruluşlara katılımını gözden geçirmeyi vaat eden bir yönetici düzenleme yayınladı. Federal hükümetin revizyonu için doğru taslak olan proje 2025, geri çekilmeyi Dünya Bankası'ndan itti.

Amerika Birleşik Devletleri kalkacak olsaydı, son birkaç hafta içinde iki kredi derecelendirme şirketi uyardı. Bu, para ödünç alma yeteneğini önemli ölçüde azaltabilir. Bankanın finansmanının yaklaşık yüzde 18'i Amerika Birleşik Devletleri'nden geliyor.

Bir röportajda, banka başkanı Ajay Banga, kurumunun temelde USAID gibi Trump yönetiminin azaldığı yardım kuruluşlarından farklı olduğunu söyledi. Ve davayı tartışmak için idarenin kendi konularından bazılarını kullandı: Doğal gaz ve nükleer enerji yatırımları iyidir ve banka tarafından finanse edilen kalkınma projeleri göçü önlemeye yardımcı olabilir.

Ayrıca bankanın para kazandığını ve ABD vergi mükelleflerinin hayır kurumu olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

“Dünya Bankası kârlı,” dedi, projelerinin çoğu ince getiri elde edecek şekilde tasarlanmış olsa bile, kendi idari maliyetlerini karşılamaktan daha fazlası olduğunu belirtti. Diyerek şöyle devam etti: “Kendimizi ve maaşlarımızı sübvanse etmek için her yıl vergi mükelleflerinden para almak gibi değil.”

Bankanın geleceği ile ilgili endişe güçlendirilmiştir, çünkü ikinci Trump yönetimi iklim koruma projelerini reddetmesini iki katına çıkarır ve ABD petrol ve gaz projelerinin hızlandırılmış bir genişlemesini teşvik eder.

Amerika Birleşik Devletleri banka üzerinde muazzam bir etki yaşar ve rehberliğini etkili bir şekilde seçer. 2019 yılında Başkan Trump tarafından aday gösterilen David Malpass, bankanın iklim belgesini ikiye katladı. Ancak 2023'teki halka açık bir etkinlik sırasında dalgalanmadan kısa bir süre sonra, fosil yakıtların iklim değişikliğini yönlendirdiği bilimsel fikir birliğini kabul edip etmediği Haberler'da istifa etti.

Bay Banga daha sonra 2023 yılında Başkan Biden tarafından aday gösterildi. Selefinin yüzde 10 puanında bir artış olan iklim projeleri için bankanın yüzde 45'ini kanalize etmeyi taahhüt etti.

1944 yılında savaştan sonra Avrupa'yı yeniden inşa etmek için kurulan Dünya Bankası, dünyanın en büyük çok taraflı borç verendir. Yoksul Ülkeler ve Yukarı -ve Yukarı -yeni ekonomileri, yüksek pürüzlü hasat tohumlarının geliştirilmesi, siklonlara daha iyi dayanan liablinglerin kurulumu ve sokakların, köprülerin ve tüm olası enerji projelerinin inşası gibi .

Banka uzun zamandır çevre temsilcileri tarafından, hidroelektrik barajları ve gaz boru hatları da dahil olmak üzere topluluklara ve ekolojilere zarar veren projelerin desteklenmesi için eleştirildi.

Banka derhal bir sorunla karşı karşıya. Aralık ayında Kongre, teklif yönetiminin bankaya dünyanın en yoksul ülkeleri için 4 milyar dolarlık hibe ve kredilere katkıda bulunma vaadini onayladı. Bununla birlikte, yeni, Cumhuriyetçi kontrollü bir Kongre, bu paranın yıllık dilimlerini her yıl bütçesinde dahil etmeyi kabul etmelidir.

Bay Banga, normal iletim sürecinin bir parçası olarak paranın ülkeden bankaya gitmesini beklediğini söyledi. Ayrıca, Kongre'deki yasa koyucularla ve bazı mevcut idari yetkililerle görevlerini almadan önce bir araya geldiğini, ancak kimi söylemeyi reddettiğini söyledi.

Finans Departmanı, şu anda Cumhuriyetçiyi kontrol eden Senato Fonları için bir ifade veya komite başvurusuna yanıt vermedi. Cumhuriyetçi de kontrol edilen Meclis Finansal Hizmetler Komitesi bir açıklamayı reddetti.

Bununla birlikte, banka da varoluşsal bir soruna maruz kalmaktadır: eğer Trump yönetimi kuruma desteğini sürdürecekse ve eğer durum buysa, Bay Banga'nın gelişmekte olan ülkelerde parasının neredeyse yarısına yardım etme amacını destekleyecektir. İklim değişikliğine daha az katkıda bulunan bir ısı gezegenlerinin tehlikelerine uyum sağlayın ve enerji sistemleri mi oluşturuyorsunuz?

Bay Banga, yönetimin planlarının ne olduğunu bilmediğini söyledi. Beyaz Saray'daki veya Elon Musk ile biriyle doğrudan tartışması yoktu.

“Yarın ne karar vereceğinizi kim bilebilir? Sana göstermeye çalışıyorum – bunu son iki yılda gösterdim – yaptığım şey senin için yararlı ”dedi. “Yaptığım şey, dolarını alıyorum ve çoğaltıyorum.”

Boston Üniversitesi Küresel Kalkınma Politikası Merkezi direktörü Kevin Gallagher, Beyaz Saray'ın üç şeyden birini yapabileceğini söyledi. Çekebilir ve paranızı çıkarabilir. Çekebilir, ancak paranızı bankada tutabilir. Veya kalabilir ve fosil yakıtlara odaklanması için projelerin gerektirilmesi gerekebilir.

Mevcut mali yıl için, 97 milyar dolarlık yatırımların yaklaşık yüzde yarısı, yenilenebilir enerjiler için projeler için yaklaşık yüzde 3'tür. Gaz kömür veya petrolden daha temiz yanarken, artan kullanım küresel ısınmanın ana itici gücü olan küresel sera gazı emisyonlarında sürekli bir artışa katkıda bulunur.

Her halükarda, bu hafta Cape Town, Güney Afrika'daki dünyanın en büyük 20 ekonomisinin finans bakanlarının bir toplantısında belirsizlik hissedilmelidir.

Bu yıl G20 toplantılarının konusu, iklim değişikliği ve çeşitlilik yönergeleri hakkındaki görüşlerine aykırı olarak yönetimi dikkate alan “dayanışma, eşitlik, sürdürülebilirlik” dir. Times geçen hafta, Maliye Bakanı Scott Bessent'in toplantılara katılmayacağını bildirdi.

Gelişmekte olan ülkeler “ABD klimasında hızla bir düşüşe hazırlanıyor” dedi Gallagher. “Ve evet, elbette bu Çin'den daha fazla finansman isteyeceğiniz anlamına geliyor.”

Japonya ve Çin, ABD'den sonra Dünya Bankası'nda ikinci ve üçüncü büyük operasyonlara sahiptir ve Çin etkisini genişletmeye çalışıyor.

Küresel Kalkınma Politikası Merkezi tarafından tutulan bir veritabanına göre, Çin kalkınma bankaları 2000 ve 2023 yılları arasında 68 ülkede enerji projeleri için 2000 milyar ABD doları verdi. Buna karşılık, Dünya Bankası enerji projeleri için 43 milyar ABD doları kredi sundu.

Amerika Birleşik Devletleri, temiz enerjili kömür yakma sistemleri aracılığıyla Endonezya'yı finanse etmek için 21,6 milyar dolarlık bir planda liderlik rollerinden çekildi. Şu anda, Dünya Bankası üzerinden yaklaşık 2 milyar ABD dolarının kanalize edilmesi bekleniyor.

“Trump yönetiminin Vietnam ve Güney Afrika da dahil olmak üzere her gün taahhütler içerdiğini görüyoruz), fosil yakıtları değiştiriyor.

Son birkaç hafta içinde, sadece Çinlilerle değil, aynı zamanda Hollandalı, İspanyol, Almanlar ve diğer finansörlerle aynı zamanda nedenlerin nedenlerinin nedenlerinin nedenlerinin nedenlerinin nedenlerine olan bağlılığını gören toplantılar yaptı. “Endonezya için her zaman içeri giren başkaları olacak” dedi. “Özel sektörün büyük bir ilgisi var.”

Bay Banga, “bankanın enerji finansmanında büyük bir siyasi değişiklik görmediğini ve görevini Bay Trump veya diğer hissedarların önünde” bankayı kurtarmak “olarak görmediğini söylemekte zorlandı. Sonuçta, bankanın daha büyük paydaş ülkelerinin çoğu – Japonya, Almanya, Güney Kore, Kanada gibi – bir buçuk yıl önce rolünü üstlendiğinden beri siyasi geçişler gerçekleştirdi.

Ayrıca, eski bir gaz fracking müdürü olan Bay Trump'ın enerji bakanı Chris Wright tarafından paylaşılan bir görüş olan enerji geçişinin bir parçası olarak gaz finansmanını gördüğünü söyledi. “Ben de doğal gaz yapıyorum çünkü gaz bir geçişin parçası.” Dedi.

Bay Banga, bu kılavuza itirazların yanlış yönlendirildiğini bulduğunu söyledi: “Yağı finanse etmediğim için, geçişe yardımcı olan daha temiz bir yakıtı finanse ediyorum.”

Bankanın iklim koruma projelerine yatırımını sürdürüp sürdürmeyeceği sorulduğunda, yasa koyuculara bankanın daha istikrarlı fakir ülkelere yatırım yaptığını açıklıyor. “Ben bir iklim evangelisti değilim” dedi. “Ben sadece tanık yapan adamım.”