Dezavantajlı Doğu mu? Batıya gidin, işler pek iyi görünmüyor!

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
Yazı işleri ekibi olarak yeniden Doğu'dan, oradaki insanların ne kadar dezavantajlı olduğundan bahsettiğimizde meslektaşım Marcus konuşuyor: O halde Batı'ya gidin, orada işler daha iyi görünmüyor!

İstatistiklere bakın diyor birisi, genellikle ben.

Ah, istatistikler diyor Marcus. Hiç Essen'e gittik mi? Orada nasıl görünüyor?

Cephelerin arkasına bakmanız gerektiğini söylüyorum.

Marcus, Doğu Almanları hiçbir zaman memnun edemeyeceğinizi söylüyor.

Doğu-Batı Sohbetlerimizi oyun olarak sahneleyebiliriz

Bu sohbetleri o kadar sık yapıyoruz ki artık gerçekleştirebiliyoruz. Bir oyun olarak. Federal Yeniden İşleme Vakfı tarafından finanse edilmektedir. Eğer oradaki meslektaşlarımız cömert olursa, “Wanker!” diye bağıran öfkeli edebiyat profesörünü de çağırabiliriz. Küstahlık! Kahretsin!” diye bağırıyor ve Doğuluların birbirini nasıl parçaladığına sevinen bir Batı Alman.

Birkaç gün önce tartışmada hareketlenme vardı. İki (Batı) meslektaşım ve ben on iki sıralı pervaneli bir uçakla Saarland'a uçtuk. Meslektaşım Maximilian ve ben onbirinci sıraya oturduk. İkimiz de uçmaktan korkuyoruz. Max bana korkudan nefes aldığını açıkladı. Nefesimi tuttum, diye ona açıkladım.

Güvenli bir şekilde indik ama yine de 60 kilometre daha Merzig'e gitmemiz gerekiyordu. Kiralık araba istedik. Bir adam, yalnızca “teslimatla” mevcutsa, 24 saat önceden sipariş vermeniz gerektiğini söyledi. Ayrıca tren istasyonu da yoktu. Otobüs Merzig'e iki saat sürüyor ve yeni ayrılmıştı. Taksi durağında bir araba bekliyordu. Şoför acıdı ve bize indirim teklif etti.

Woolworth, Mustafa kebap, solaryum salonu, SPD ofisi

Merzig şehir merkezi neredeyse havalimanı kadar boştu. Bizim dışımızda çoğunlukla kapitone ceketli emekliler vardı. Woolworth, Mustafa adında bir kebapçı, bir solaryum salonu, SPD bölge derneğinin ofisi, gözlükçüler, işitme cihazı mağazaları, Yunan restoranları vardı. Ve seyahat acenteleri. Kağıt kataloglar ve son dakika teklifleriyle: Korsika'da on gün, Agadir'de bir hafta, Senegal'de iki hafta.

SPD bölge derneği Merzig-Wadern'in vitriniPaulus Ponizak/Berliner Zeitung

Sanki zamanda geriye yolculuk yapıyormuşum gibi hissettim. İşte Batı'yı ilk gördüğümde, tüm olasılıklar beni heyecanlandırdığında böyleydi. Her zaman Batı Müzesi'nde dolaşmaya devam etmek istedim ama meslektaşlarım bu duygusal duygularımı paylaşamadı.

Merzig'i iç karartıcı buldular ve seçim kampanyası sırasında seyahat ettikleri Thüringen şehirlerinden övgüyle bahsettiler. Güzel evler, hoş insanlar ve Zeulenroda'nın belediye başkanı hakkında. Meslektaşım Marcus'a benziyordun. Kendime sordum: Haklı mıydılar? Thüringen'in durumu Saarland'dan daha mı iyiydi? İstatistikler şunu söylüyor: Her iki ülke de Almanya'nın yoksulları arasında yer alıyor. Hane geliri ve yaş ortalaması hemen hemen aynı. Thüringen ekonomik büyüme açısından daha iyi durumdayken, Saarland satın alma gücü, sahiplik oranları ve miraslar açısından daha iyi durumda.

Havaalanına vardığımızda kafe kapanıyordu. Bölgeden olmayan satıcı şöyle dedi: “Burada durum biraz felaket.” Sergi panosunda tek bir uçuş vardı, bizimki. Valizler doğrudan makineye teslim edildi. “Herkes orada mı?” diye sordu kaptan. Daha sonra başlangıç tarihinden yarım saat önce yola çıktık. Nefesimi tuttum ve tüm bunları Marcus'a nasıl açıklayacağımı düşündüm.