“Bu Klaus'un kurtarılmasıydı!”

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
Bu maliyet düşürücü önlem, yalnızca başka bir tiyatronun kapanmak üzere olduğu anlamına gelmiyor, aynı zamanda şehrimizdeki güvenlik üzerinde de gerçek bir etki yaratacak. Uzun yıllardır başarılı olan, uluslararası üne sahip hapishane tiyatrosu projesi “Aufbruch”un açıkladığı gibi, Senato Adalet Bakanlığı, sübvansiyonların yüzde 70'ini kesmek istiyor.

Berlin'deki üç hapishanede çalışan “Aufbruch”, her yaştan, farklı sosyal ve kültürel çevreden, dil ve eğitim düzeyinden insanı sanatsal projelere dahil ediyor ve bu çalışmanın sonuçlarını kamuoyuna ulaştırma konusunda oldukça başarılı.

Bu kemer sıkma tedbiri, Berlin Senatosu'nun sosyal ve cezai politika iflasının ilanıdır. Profesyonel suç önleme perspektifinden bakıldığında, uzun zamandır bir şeyi biliyoruz: Grupla ilgili entegrasyon, sosyal denge, eşit fırsatlar ve eğitime erişim sağlamaya yönelik yetersiz siyasi çabalar, sosyal uyumu tehlikeye atıyor ve şiddet düzeyinin 10.000'e yükselmesine neden olabiliyor. patlak veren grup şiddetinin noktası.

Tiyatro projesi, 27 yıldır Berlin hapishane sistemindeki suçluların yeniden entegrasyon ve tedavi çabalarının önemli bir parçası oldu. Ve hayır, mesele sadece faillerle ilgili değil: Her başarılı rehabilitasyon, mağdurların korunması anlamına gelir. Cezaevinden girdiği duruma göre daha iyi bir durumda çıkan bir suçlunun yeniden suç işleme olasılığı daha düşüktür. Daha az tekrarlama, Berlin sokaklarında daha az mağdur anlamına gelir ve ayrıca ebeveynler, kardeşler, büyükanne ve büyükbabalar, öğretmenler, meslektaşlar ve komşular için daha az acı ve travma anlamına gelir. Suçların sistemik bir etkisi vardır; her zaman bir grup insanı etkilerler. Ve sonunda hepimiz.

Suçlularla ayakta tedavi çalışmalarımda tiyatro projesinin neler başarabileceğini şahsen defalarca deneyimledim. Sadece birkaç hafta önce Klaus'tan bir e-posta aldım (isim değiştirildi). Bana şunu yazdı: “Selamlar, benden bir mesaj daha. 13 yıldır şartlı tahliyeliyim ve sabıka kaydım yok. On yıldır mutlu bir evliliğim var ve çalışıyorum. Bu arada, artık sanatı koruyorum. Bu artık benim işim. Buna 'sanatın korunması' denir. Saygılarımla!”

Gözaltında bir yerin günlük maliyeti 150 Euro'dur

Sanat muhafızı bir zamanlar çok acımasız olanlar da dahil olmak üzere çeşitli suçlar işleyen çok tehlikeli bir adamdı. Onunla ilk kez Tegel hapishanesinin eski hapishane binasının bodrum katındaki dar bir odada tanıştım. Neredeyse 40 yıldır cezaevindeydi. En hafif deyimle, sabıka geçmişi göz önüne alındığında, bunu başarması için öngörü çok kötüydü. Olduğu düşünülen canavar olduğu ve ayrılmak istemediği gerçeğiyle yüzleşmişti. Bunun iyi bir fikir olduğunu düşünen herkes, Almanya'da bir cezaevinde kalmanın günlük ortalama 150 avroya mal olduğunu bilmelidir. Tasarruf etmek farklıdır.

Berlin, Tegel Hapishanesi. “Aufbruch” tiyatrosu aynı zamanda seyirciye kapalı bir dünyanın iç yüzünü de gösteriyor.Jürgen Ritter/imago

Klaus neredeyse ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı, “sömürgeleştirme” denilen bir şey olabilir. Hapishane ev olur. Parmaklıklar ardında geçen bunca yıldan sonra artık hiç kimsesin, artık kimseyi tanımıyorsun, artık dış dünyada hiçbir şeyin yok. Bu aynı zamanda kaybedecek hiçbir şeyin olmadığı anlamına da gelir. Ve bu çok kötü bir başlangıç noktası. Sırf içeriye geri dönmek için dışarıda bir şeyler yaptığınız noktaya gelir.

Sana Klaus'un hayatı hakkında ne söylemeliyim? Yoksulluğun, dayakların, evlerin, evsizliğin, içki içmenin ve şiddetin zehirli kokteyli hakkında mı? 1970'lerdeki eski gençlik sosyal yardım bürosu dosyaları onu “sürüklenen erkek sosyal yardım öğrencisi” olarak listeliyordu. Dünya onun için ilk günden itibaren düşmanca bir yerdi. İlgi ve bağın beklenmediği, her an saldırıya uğrayabileceğiniz ve yalnızca başkalarından aldığınızı alabileceğiniz bir yer.

Bunu bilmek Klaus'u daha az tehlikeli yapmıyordu. Onunla tanışana kadar hayatı boyunca sorumluluk almayı, çaba göstermeyi, bağımsız olarak büyük ve küçük hedefler koymayı, kendini yapılandırmayı, kendini kontrol etmeyi, gününü organize etmeyi, üretken olmayı, ilgi alanlarını geliştirmeyi hiç öğrenmemişti. , çatışmaları çözmek, ilişkilere girmek ve bitirmek için. Başkalarının “sosyal becerileri” varken, Klaus'un büyük, karanlık bir uçurumu vardı.

Bir yıl içinde serbest bırakılmasıyla bir mucize olmasını umuyordum. Bana şu anda dahil olduğu projedeki kişilerin onun özgürce yaşayabileceğine inandığını söyledi. “Evet, beni henüz tanımıyorlar” diye ekledi. Ben de muhtemelen haklı olduğunu düşündüm.

Sadece altı ay sonra bodrum odasında karşımda durup gururla Kleist'in Kohlhaas'ından karmaşık cümleler alıntıladı. Bir meslektaşından şikayetçi oldu, yönetmen yardımcısından övündü ve her zamanki alışkanlığının aksine yardım istemeyi öğrenmek zorunda kaldı. Şiddet uygulayan o, gösteriden kısa bir süre önce korkudan neredeyse pantolonuna işiyordu ve bana alkışlardan bahsettiğinde yüzü gülüyordu.

Tek başıma psikopat şeylerimle tüm bunları bu kadar çabuk yapamazdım. Bu tiyatro projesi Klaus'u kurtarmanın bir parçasıydı. Bu ona umut, özgüven, neşe ve anlam vermenin yanı sıra yukarıda bahsedilen sosyal becerileri de kazandırdı.

Tegel hapishanesindeki bir hücreye bakış.

Tegel hapishanesindeki bir hücreye bakış.Markus Waechter/Berliner Zeitung

“Uyanış”ın panzehiri var

Suçlu rehabilitasyonuna yönelik en önemli teorilerden biri Tony Ward'a göre “İyi Yaşam Modeli”dir. Pozitif psikolojinin bulgularına dayanmaktadır. Buna göre insanlar sosyal hayata katılımları engellendiğinde suçlu haline gelmektedir. Katılım, politikacıların konuşmalarında duyulan bir ifadeden çok daha fazlasıdır. Bunlar anlamlı kişisel ilişkiler ve yaratıcılık, bilgi, anlam, çalışma ve oyun yoluyla bir topluluğa entegrasyondur. Bütün bunların yokluğu suçu daha olası hale getiriyor.

Tiyatro projesi bu faktörlerin yedisini tek seferde ele alıyor. Tıpkı Klaus'ta olduğu gibi. Ve eğer yalnızca beş mahkûm altı ay önce katılarak daha iyi durumda serbest bırakılırsa, projenin yargıdan ihtiyaç duyduğu 200.000 avroyu kolaylıkla geri alacaksınız.

Herhangi bir maddeden yabancılaşma, anlamsızlık, yoksulluk, yalnızlık ve uyuşukluk. Bu şiddeti yaratan zehirli kokteyldir. Diğer insanlarla bağlantı, sanat dünyasıyla, izleyiciyle bağlantı, oyun oynama ve performans sergileme yeteneği panzehirlerden biridir. “Aufbruch” tiyatro projesi bu panzehiri en çok ihtiyaç duyulan yere taşıyor.

Bir rolü canlandırmak istiyorsanız karşınızdaki kişiyle empati kurabilmeniz gerekir. Bir metni öğrenmek, öğrenmek için çaba harcamak demektir. Bir topluluk içinde birlikte çalışmak, farklı görüşlere hoşgörü göstermek, farklı bakış açılarını kabul etmek ve çatışmaları çözmek anlamına gelir. Seyircinin önünde sahnede durmak, korkuya katlanmak ve sakinleşmeyi öğrenmek anlamına gelir. Alkış almak, kendini bu dünyanın değerli bir parçası gibi hissedebilmek demektir. Bu suçun önlenmesidir ve hiçbir zaman bir avuç sosyal hizmet uzmanı ve psikologla yapılan görüşmelerin yerini alamaz.

Hepimizin sanata ihtiyacı var. Hayata katılmak için sanata ihtiyacımız var. Kayıplara maruz kalan ve müzikle teselli bulan herkes bunu bilir. Aşktan düz yürüyemeyen, bir şiire tutunan herkes bilir bunu. Bir oyun izlemiş ve artık kendi hayatının dramında yalnız hissetmek zorunda kalmayan herkes bunu bilir. Sanat, sosyal sınıflar arasındaki ve failler ile mağdurlar arasındaki engelleri birbirine bağlar ve bunların üstesinden gelir. Sanat iyileştirir.

Bu yüzden kesinlikle en az şeye sahip olan insanlara gitmesi gerekiyor. Hapishanelere, evlere ve kliniklere gitmek zorunda. Bu, yenilenen şiddet eylemlerine karşı aktif korumadır. Bir toplumun insanlığını, düşmüş ve başarısız olanlara nasıl davrandığından anlayabilirsiniz. Bu tiyatro projesinden tasarruf eden herkes sadece güvenliğimizden değil hümanizmimizden de tasarruf etmiş olur.

Yazarımız Karoline Klemke uzun yıllar ceza sisteminde çalışmış psikolog ve lisanslı psikoterapisttir. Romanı en son yayımlandı: “Ölü Adamın Alarmı. Suçlularla karşılaşma