Berlin, seni hala seviyorum ama artık senden hoşlanmıyorum

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
İkimiz için ne güzeldi. Toplam gevrek, ama merhaba. Ve çok beklenmedik bir şekilde. Seni seçtiğimde hala başka birine sahiptim, Hamburg ismiyle, güzel ama soğuk. Aramızda kıvılcım yoktu, ama bu kıvılcımı arıyordum. Senin için karar vermeden önce pek çok şey denedim, gerçekten uygun bir şey yok. Çok küçük veya çok bieder, çok sofistike veya çok özensiz – her zaman şikayet edecek bir şeyim vardı. Ya da kendime kaçtı, kim bilir.

Yıllarca gitmesi gereken bir evlilik gibi bir şey, evet, tüm hayata gitmeli, o zaman bunu en başından biliyorsunuz. Ve sen zaten GDR olarak adlandırılan bir ülkede yaşadığımızda zaten bir özlemin yerindeydi ve Rostock'tan size kuzeyden azarladım. Ne yazık ki, ailem sadece Mitte'deki küçük ve Andreasstrasse'de amca ve teyze sürdü, seni keşfedebilmem için asla beni yalnız bırakmadı. Yani uzun süre bir sır olarak kaldın.

Tarih evin her köşesine yapışıyor

Sonra duvar düştü – ve sonunda şansımı gördüm. Sen kendin beni bir teklifle çektin. Bir gazetede bir iş, Berliner Zeitung. Uzun süre meşalammadım, Hamburg'dan ayrıldım, arabamı doldurdum ve kollarına sürdüm. Ne yanlış gitmeli? Şu anda çok harikaydınız, 1990'da, kalkış, erimiş ve Katharsis ile doluydu. Evin her bir köşesinde bir tarih vardı, bu yüzden gerçekten sunacak bir şey vardı. Vatandaşlarım sizi kendinizden ayıran duvarı yırtmıştı.

Bu güne kadar orada olduğum için pişmanım, ama Kasım 1989'da size gitmeme izin verilmedi. Mart 1988'de GDR'yi yasadışı bir şekilde terk etmiştim. Sadece bir af bana size gelme özgürlüğü verdi. Cazibenize yenik düşen ve sizi önümde zaten etkileyen kız kardeşimi nasıl ziyaret ettiğimi asla unutmayacağım. Prenzlauer Berg'deki Wörthersstraße'deki koridorunda ışık yakılmadı. Ev gri ve ufalanmıştı, her yerde olduğu gibi ve daha hafif bir şekilde yaktığımda, ilk gördüğüm şey bir işaretti: “Dikkat, çökme riski!”

Bugün gülüyoruz, ama dürüst olmak gerekirse? Bu sefer çok vahşi ve cesur, çok karanlık ve morbid olduğunuzda özlüyorum. Aynı zamanda cesur ve korkusuz. Burada burjuva ve kurulmuş olan her şey olmak istediniz. Beni herhangi bir ifs ve buts olmadan götüren bir güvenlik açığı ve gücün vardı. Seninle her şey mümkün oldu. Her macera, her çılgın, her hedef. Senin gibi birini bulmak neredeyse gerçek olamayacak kadar iyiydi. Evlerin açıktı, kolların da. Şimdi de diğerleri gibi bir “yeni gelen “iydim ve şansımı seninle arıyordum. Ve bana tam ellerle verdin. Bu özgürlük, bu anarşi! Bunu deneyimleyebildiğim için minnettarım.

Çıplak çürüme olsa bile – hala güzeldi, morbiditeniz.Rolf Zöllner/imago

Mutfakta pompalama için duş

Diğer birçok Doğu insanı gibi, GDR zamanlarında herkes için bir mıknatıs olan Prenzlauer Berg'e geldim, ebeveynlerden farklı yaşamak istedim. O kadar sert değil, çok mutsuz, dokuzdan beşe kadar ıssız bir işle. Bir arkadaş bana işgal ettiği dairesini bıraktı, büyütmek istedi, devam etti. Bu yüzden Schliemannstrasse'de bir odam vardı ve benden WBM'ye ödeme yaptım. Arka bahçe, fırın ısıtma, mutfakta kendini pompalayan duş. Yüz ağırlıklı bir kömürün Rostock'ta bölge ısıtması olan prefabrik bir bina çocuğu olarak ne kadar fikrim olmadığından, her gün ihtiyacım olan briketleri saydım ve yandaki satıcıdan 400 parça sipariş ettim. Kışın iki ay boyunca yeterli olmalı.

Ve böylece hayatım seninle başladı. Fakir ama seksi. Seni özellikle senin olduğun için sevdiğim harika yıllarla dolu. Hangi geceler vardı, hangi günler! Ve aynı şeyi isteyen sokaklarda her yerde insanlar. Bu da yeni özgürlüğe karıştı. Ve sokakta huzurluydu. Kim birbirine bağlandı, planlanan “projeler” – ve her şeyden önce yaşadı. Mülkiyet, mülkiyet ve önlem düşünmeden. Bazıları bunu bugün hala yapıyor, çoğunlukla Doğu Almancası.

Sonra yaşlandık ve daha önce umursamadığın parayı keşfettin. Artık sevmiyorsun, daha genç, şık, şifacı istedim. Ve diğerleri bunu görmeli. Aniden onları benden daha fazla memnun etmek istedin ve sen ve düşündüm, bunu fark etmem. Londra, Paris ve New York'u şaşırttın, senin gibi küresel bir oyuncu olmak istedin. Yenileme ve yeniden inşa başladı. Hala çok anladım, genel revizyonunuzla ilgili bazı şeyleri de beğendim, ama sonra “Hükümetin Koltuğu” unvanını güvence altına aldınız – ve aynı zamanda gururlu ve şüpheliydim. Seni sevdim ve doğru olanı yapacağını düşündüm: benim için sen, hepimiz.

Ve şimdi? Yolunuza mı gittin – ve bana ve diğerlerine gittikçe daha az baktın mı? Sanki bir zamanlar hala fakirken sizi putlaştıran hava gibiydik. Sanki arkadaşlarınız olan herkesten kurtulmanız gerekiyordu, bu yüzden henüz bir isminiz yoktu. Odak noktanız nihayet kar ve prestij üzerinde – ve sana bakıyorum ve şaşırıyorum. Ancak, bir parça serinlik tutmak için bir ustalığınız vardı. Ama şimdi maliyeti, pahalı, vermeyi bıraktınız. Binlerce adet ve milyonlarca turist yine de geliyor.

Yani 15 yıldan fazla oldu. Sessiz kaldım, hiçbir şey söylemedim. Şimdi evdiniz, çabucak böyle bir şey atmıyorsun. Bu arada, kardeşim de burada, arkadaşlarımın çoğunluğu yaşıyor. Ama herkes sizinle birlikte giderek daha yalnız hissediyor. Süreç sürünüyordu, hala arkadaşlarının onu nasıl bıraktığını biliyorum. Ne, Berlin her zaman daha pürüzlü, sümüklü ve anonim mi? Olamaz! Ama aynı zamanda Pankow'da da yaşadılar. Ben ortada, merkez üssünüz. Şehrin her zaman genel gelişiminizden önce gelen kısmı. Bu serinlik faktörünüz anlamına gelir. Ve uzun vadeli hareketi de sevdiğimiz. Disneyland'a dönene kadar. Uzun zamandır turistlere ve büyük bir egoya sahip olanlara bıraktık.

Berlin'den kayboldu: sıcaklık, yardımseverlik, empati.

Berlin'den kayboldu: sıcaklık, yardımseverlik, empati.Schöning/imageo

Genel olarak, Ego: Bence bu da sizden çok bağırdım. Uzun zamandır nasıl sorumlusınız! Her sıcaklık, yardımseverlik, empati gitti. Herkes, kapalı, sadece “Ben! Ben! Ben!”, Özellikle “Önce!” çığlık atmak. Doğru, dünya kötü bir şekilde ve onunla birçok insan yapıyor, ama çeteye, çarpmanız, düzleştirmeniz gerekiyor mu? Tüm bunları görmüyor musun? Umursamıyor musun? Hatta mı sildin? Pek çok kişi size ne olduğundan şikayet ediyor. Birisi birisine geldiğinde ve işaret edildiğinde arsız hale geldiğinde insanların her zaman daha duller göründüğü bir yer. Üzgünüm, ama bunlar kristal berraklığında narsisizm parametreleri. Önce geliştirdin mi yoksa görmezden geldim mi?

Her durumda, sizden muzdaripim ve hareket halindeyken her gün kendimin üstesinden gelmek zorundayım. Sabahın erken saatlerinde bir tramvay alın ve yüzlere bakın! Howl. Seni terk ederdim, ama nerede olduğunu bilmiyorum, zaten bir süredir Leipzig ile flört ediyorum. Şimdi bu şekilde öğreneceğiniz için üzgünüm. Sadece geçen gün geri döndüm ve gerçekten yakıt ikmali oldum. Ve düşündü. Belki 35 yıllık ilişki yeterlidir – ve hikayemiz sona erer. Geçici bir ayrılık, dahil olurdum. Ama genellikle nasıl dışarı çıktıklarını biliyorsunuz.

Geri bildiriminiz var mı? Bize yaz! letter@Haberler