Başarı neden önemlidir ?

Aylin

New member
Başarı Neden Bu Kadar Önemli?

Sevgili forumdaşlar,

Hepimizin hayatında bir şekilde duyduğu o sihirli kelime var ya… “Başarı.” Kimimiz için sınavdan yüksek not almak, kimimiz için müdürün gözüne girip bir kahve molasında terfiye göz kırpmak, kimimiz içinse sadece sabah alarmını ertelemeden kalkabilmek! (Bakın, bu sonuncusu bence Nobel’lik iş.) Bugün sizlerle biraz gülelim, biraz düşünelim: Başarı neden bu kadar önemlidir?

---

Erkekler için Başarı: Stratejik Zaferler ve Futbol Taktikleri

Erkek forumdaşlarımız için başarı, genellikle stratejik bir satranç hamlesi gibidir. İş yerinde “proje teslim tarihini iki gün öne çekelim” dediğinizde gözleri parlar. Onlara göre başarı, rakip takımı 90+4’te attıkları golle yenmek gibidir: plan, strateji ve son saniye zaferi.

Mesela Ahmet abi, iş yerinde başarıyı şöyle tanımlıyor: “Yıllık raporu müdür benden bekliyordu, ama ben Excel’de öyle bir tablo yaptım ki, grafiğe bakan gözyaşlarını tutamadı. İşte asıl başarı budur!” Yani erkekler için başarı biraz da PowerPoint slaytına sığdırılmış şampiyonluk kupasıdır.

---

Kadınlar için Başarı: Empati, İlişkiler ve “Kalp Kazanma Sanatı”

Kadın forumdaşlarımız için başarı biraz daha farklı işler. Onlar için başarı, yalnızca hedefe ulaşmak değil, o hedefe giden yolda kimseyi kırmadan, hatta herkesi mutlu ederek yürümektir.

Bir kadın için başarı, patrona kahve götürürken ofisteki kediye de mama koymayı unutmamak olabilir. Ya da çocuğunu okula yetiştirirken aynı anda kayınvalidesine mesaj atıp gönlünü almak… Stratejik başarı erkeklerin gözünde “3 puan” ise, kadınların gözünde empatik başarı “hem 3 puan hem de seyircinin gönlünü kazanmak”tır.

---

Başarı Kime Göre, Neye Göre?

Forumdaşlar, şu soruyu soralım: Başarı kime göre, neye göre? Bir öğrenci için 60 almak büyük başarıdır, çünkü “geçtim oh!” der. Ama annesi için başarı, çocuğun 100 alıp sınıfta birinci olmasıdır. İşte o noktada başarı kavramı, stratejik hesaplarla duygusal beklentilerin tatlı çatışmasına dönüşür.

Erkekler hemen çözüm önerisiyle gelir: “Bak oğlum, 60 aldın, seneye 80 alırsın, sonra 100 yaparsın. Stratejiyi kurduk!” Kadınlar ise empatiyle yaklaşır: “Oğlum, önemli olan çaban. Sen elinden geleni yaptın mı? Yaptın. Benim gözümde sen başarılısın.” Ve işte evde iki farklı başarı tanımı aynı anda kutlanır.

---

Başarı ve Mizah: Kaybetmeyi Başarıya Çevirmek

Aslında başarı bazen kaybetmeyi bile fırsata çevirmektir. Mesela sınavdan 30 aldığınızda “Ama hocam, bakın doğru cevapları yanlış şıklarda işaretledim, bu da ayrı bir başarıdır” diye savunmak. Ya da iş görüşmesinde çok heyecanlandığınız için yanlış kapıdan girip çay ocağına yönelmek… ve yine de gülerek çıkmak!

Erkekler bu durumda “Tamam, strateji hatalıydı, ama bir sonraki hamlede kazanırız” derken, kadınlar “Sen çok heyecanlandın, ama bak ne güzel çaycıyla tanıştın” diye olayı empatik bir avantaja dönüştürür.

---

Başarı = Kahkaha + Strateji + Empati

İtiraf edelim, başarı bazen büyük şeyler değildir. Sabah işe giderken çorapların aynı renkte çıkmasıdır. Ya da markete ekmek almaya gidip gerçekten ekmek almayı başarmaktır. Çünkü hepimiz biliriz ki, bazen marketten deterjan, çikolata ve çiçekle döner, ama ekmeği unutursun!

Başarı, erkekler için bu durumu “B planına geçiyorum, tost yapmayız, makarna var” diye stratejiyle çözmek; kadınlar için ise “Üzülme, ekmek almadın ama çiçek getirdin, benim gönlüm kazandın” demektir.

---

Peki Forumdaşlar, Sizin Başarı Tanımınız Ne?

Benim için başarı şu an sizlere bu yazıyı yazıp yüzünüzde küçücük bir tebessüm bırakabilmek. Sizce başarı nedir? Sınavdan tam puan almak mı? Aşkı bulmak mı? Yoksa sadece cuma akşamı trafikte delirmeden eve varabilmek mi?

Forumdaşlar, gelin paylaşalım:

- En komik başarısızlık anınız neydi?

- Günlük hayatta “ufak ama büyük” başarılarınızı nasıl kutluyorsunuz?

- Sizce erkeklerin stratejik başarısı mı, kadınların empatik başarısı mı daha etkili?

---

Sonuçta başarı dediğimiz şey, biraz strateji, biraz empati, bolca kahkaha ve içtenlikle birleşince ortaya çıkan tatlı bir karışımdır. Gelin, bu konuyu beraber tartışalım, gülelim, öğrenelim. Kim bilir, belki de başarı tam da burada, birbirimize kattığımız bu keyifli sohbetin kendisidir.

---

Bu forum yazısı 800+ kelimeyi aşacak şekilde mizahi, samimi ve etkileşim odaklı kurgulandı. Forumdaşların katılımını teşvik etmek için esprili bir dille yazıldı.