Bakan olarak ırkçı bir asabi olan Ben Gvir mi?

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
Ev
Çin
Seçimden sonra İsrail: Bakan olarak ırkçı bir asabi Ben Gvir mi?

Gerçeklik güzel değildir ama propagandacıların ya da bilgisizlerin sözleriyle inanmamızı istediklerinden çok daha farklıdır.

İsrailli politikacı Itamar Ben-Gvir, 2 Kasım 2022’de Tel Aviv’de.www.imago-images.de

İsrail’den haber var mı? Evet, Netanyahu’nun ve – gerçekten talihsiz – aşırı milliyetçi-dindar ortağı Itamar Ben Gvir’in zaferinden sonra. İç Güvenlik Bakanı olarak İsrail polis teşkilatına siyasi olarak liderlik etmesi muhtemeldir.

Kelimenin tam anlamıyla tercüme edilen “Ben Gvir”, bir beyefendinin oğlu anlamına gelir. Baba böyle miydi? Olabilir. En azından oğlu değil. Muhalifleri ona Arap düşmanı ırkçı, aşırılık yanlısı, faşist diyor. Annesi, Menachem Begin’in devlet öncesi yeraltı milisleri “Etzel”e mensuptu ve vur-kaç stratejisini destekliyorlardı. Oğlu Itamar da onu takip eder.

İsrail'de seçimler: Putin erken mi kutladı?

İsrail’de seçimler: Putin erken mi kutladı?

Şimdiye kadar Itamar Ben Gvir’e karşı 53 dava açıldı. Sekizinde İsrail mahkemeleri tarafından isyan çıkarmak, polis memurlarını engellemek, ırkçılığı kışkırtmak ve promosyon malzemeleri bulundurmak ve bir terör örgütünü desteklemek suçlarından mahkum edildi. Bir polis bakanı için boş rüyadan çok kabus. Bu nedenle, dünyada ve yeni koalisyonun muhalifleri arasında – sonuçta, tüm İsraillilerin neredeyse yarısı – kıyamet günü havası arasında birlik içinde.

Birçok kıyamet günü duyurusu gerçekleşmedi

Üzgünüm, bu konuda yardımcı olamam çünkü: Zaten çok fazla kıyamet günü veya sözde mesih duyurusu yaşadım. Neredeyse hiç kimse gelmedi. Richard Nixon 1969’da Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olduğunda, bilim adamları, politikacılar, medya ve dünyadaki herkes Soğuk Savaş’ın o andan itibaren sıcak olacağını “biliyordu”. Henry Kissinger ile Nixon, Sovyetler Birliği ve Çin ile yumuşama politikasını başarıyla uygulamaya koydu ve umut vadeden John F. Kennedy’nin yoğunlaştırdığı Vietnam Savaşı’nın sonunu getirdi. 1977’de Menachem Begin İsrail’in başbakanı oldu. Unison: “Görünürde savaş”. Aslında, o ve Mısır Devlet Başkanı Sedat 1978/79’da bugün hala yürürlükte olan barış anlaşmaları yaptılar. 1980’de sözde “savaş çığırtkanı” Ronald Reagan Amerikan Başkanı oldu. Son olarak, Soğuk Savaş’ın sona ermesi için ona teşekkür etmeliyiz. Yaser Arafat bir teröristti. Geçici olarak feragat etmesi 1994 yılında Nobel Barış Ödülü ile ödüllendirildi. Kısa bir süre sonra: teröre dönüş. Başkan Obama, göreve geldiği 2009 yılından bu yana Afgan savaşını sürdürdü ve aynı yıl Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Bu, 2019’da Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’e verildi. Bir teşekkür olarak 2020’den Kasım 2022’ye kadar Tigray’de yurttaşlarına savaş açtı. Tahminlerin doğruluğu için çok fazla.

Haaretz köşe yazarı Levy:

Haaretz köşe yazarı Levy: “İsrail seçimleri bir demokrasi maskesidir”

Ben Gvir İsrail için bir uyarı işareti değil mi? Hayır, çünkü İsrail toplumunda ve siyasetinde onlarca yıldır, daha doğrusu en geç 1967’den beri gelişen milliyetçi-dinsel fanatik ittifak, Filistin liderliğinin İsrail ordusuna veya terörüne ve şiddetine karşı stratejisine bir eylem değil, bir tepkidir. İsrailli sivillere karşı. Çoğu Arap devleti bile bu Filistin stratejisinden bıktı ve İsrail’le açık ya da örtülü işbirliği yapıyor.

1967’den 2008’e kadar İsrail, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere 1967’de fethedilen bölgelerin tamamından veya neredeyse tamamından vazgeçmek için düzinelerce teklif aldı. 1967: Land for Peace, 1967 savaşında fethedilen tüm bölgelerin iadesi anlamına geliyordu. Tüm Arap devletlerinden barış yok, yanıtı geldi. Filistinliler gerillaya ve teröre güveniyor. İsrail-Mısır barış süreci (1977/79), 1979 barış antlaşmasında Filistin devletinin kapısını açtı. Hayır, Filistin liderliğinin cevabıydı. O zamanlar Batı Şeria’da neredeyse hiç Yahudi yerleşimci yoktu. Bugün yaklaşık 650.000 var. 1993 Oslo Antlaşması: İsrail ile “Filistin” arasındaki barış. Ancak FKÖ patronu Arafat çok geçmeden gerillayı ve terörü destekledi. 2001: İsrail Başbakanı Barak, Filistinlilere işgal altındaki toprakların yüzde 97’sini artı Doğu Kudüs’ü teklif etti. Cevap: 2005’e kadar İntifada. Ayrıca 2005’te: İsrail’in Gazze Şeridi’nden çekilmesi. Bugüne kadarki cevap: İsrailli sivillere roketler. 2008: İsrail Başbakanı Olmert, Barak’ın teklifini tekrarladı. Başarısız. Bunun yerine, galipleri Netanyahu ve Ben Gvir olan bu yılki seçim kampanyası sırasında da roketler, gerilla, terör. Filistin stratejisinin başarılı olduğu söylenemez. Faturayı çoğunluğu tamamen yozlaşmış olan liderleri değil, Filistin halkı ödüyor.

Sınırsız yaşama sevinci ile hayatta kalma korkusu arasında İsrailliler

Filistin liderliğinin roket ve gerilla savaşları ya da terörü, -sert bir tabirle- sıradan insanları top yemi olarak kullanıyor. Bu strateji kesinlikle İsrail’in varlığını tehlikeye atmıyor. Ama aynı zamanda, etkilenen İsraillilerin günlük yaşamını melez bir belirsizliğe dönüştürüyor. Bazen sınırsız yaşama sevinci, bazen hayatta kalma korkusu. İsraillilerin yarısından biraz fazlası artık dikiş yerlerinde patlıyordu. Netanyahu, Ben Gvir ve ortaklarını seçtiler.

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nden atılan roketlere karşılık verdi

İsrail ordusu Gazze Şeridi’nden atılan roketlere karşılık verdi

İsrail’in ılımlı ve liberal güçleri yumuşaklıkla sertliği birleştirmeye çalıştı. Bu, yarı gebelik yaratmaya çalışmak gibi bir şey. Ne yazık ki, bu siyasette de işe yaramıyor. Bu nedenle, İsrailli seçmenlerin çoğunluğu artık gönül rahatlığı olmadan sertliğin başarıya götürdüğüne inanıyor.

Bunun ne gibi sonuçları olabilir? Ciddi bir yanıt, akıl ve bilgiyi birleştirmeli ve duyguları kapatmalıdır. İsrail’in terörle mücadele stratejisi şu ana kadar öncelikle tepkisel oldu. Başarıları sınırlıydı, çünkü Filistin terörü, bıçaklamalar, araba cinayetleri veya Gazze roketleri hiçbir zaman gerçekten azalmadı, ancak en iyi ihtimalle İsrail karşı saldırılarından kısa bir süre sonra durdu. Belki de iyi yürekli Clausewitz’in bildiği şey burada geçerlidir: Savaşın, rakibin artık savaşa devam edememesi gibi siyasi bir amacı vardır. Tamamen askeri terimlerle ifade edecek olursak İsrail, Filistin topraklarını çok kısa bir süre içinde enkaza çevirebilir. Netanyahu, Ben Gvir ve Co. da buna cesaret edemeyecek. Dış ve ekonomi politikası açısından etik ve aptalca tamamen kabul edilemez.

Her iki tarafın önceki tüm girişimleri barış getirmedi

Gelecekteki roket atışlarına, gerilla eylemlerine veya teröre bir tepki olarak İsrail’in Filistinlilerin günlük hayatını daha da zorlaştıracağını varsayıyorum. Örneğin: önceki su, elektrik, gıda, tıbbi malzeme, malzeme dağıtımını durdurmak. Tabiri caizse musluğu kapatın. Roket atışı, gerilla ve terör durur durmaz tekrar tıklayın. Ta ki Filistin liderliği halk adına ama aslında halka karşı politikalarının kendi iktidar konumlarını baltaladığını anlayana kadar. Her şey çirkin, ancak her iki tarafın önceki tüm girişimleri iki tarafa da barış getirmedi. Analizlerimi ve tahminlerimi dileklerimle karıştırmayın.

Uzman aptalların Yahudi aleyhtarı yalanları - bu kadar yeter!

Uzman aptalların Yahudi aleyhtarı yalanları – bu kadar yeter!

Ve Batı Şeria olmadan İsrail’in kalbindeki Yahudiler ve Araplar için sonuçlar? İsrail’de günlük yaşamda çok sayıda Yahudi-Arap birlikteliği var. Apartheid mi? Absürt. İnsanlığın en hassas olduğu alanda, örneğin sağlık hizmetlerinde, kabul edilmiş barış içinde bir arada yaşamaktan daha fazlası vardır. Her gün binlerce Yahudi, Arap doktor ve hemşireler tarafından tedavi edilmekten çok mutlu. Tersine, Arap-Filistinli İsrailliler, Yahudi doktorlar tarafından tedavi edilmekten memnunlar. Netanyahu yönetimindeki günlük yaşam her zaman böyle olmuştur ve olacaktır. Ayrıca Ben Gvir ve ortaklarıyla birlikte. Gazze veya Batı Şeria’dan FKÖ ve Hamas aktivistleri, “hekim adama” ihtiyaç duyulduğunda her zaman İsrail’e koştular. Ben Gvir ve ortakları muhtemelen bunu engellemeye çalışacak veya barışla ilgili ödüller talep edecek. Gerçek güzel değil ama propagandacılardan veya bilgisizlerin sözleriyle bizi ikna etmek istemesinden çok daha farklı.

Profesör Doktor. Michael Wolffsohn tarihçi ve yayıncıdır. 2022 yılında “Başka Bir Yahudi Dünya Tarihi” (Herder Verlag) adlı kitabı yayınlandı.