Azalan kültürel parayı eğitime yatırın!

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
Tüm kültürel kesintilere karşı sövüp saymam gerektiğini biliyorum ve genel olarak buna karşı sövmeyi severim ama ne yazık ki bu durumda bunu tam olarak doğru yapamıyorum. Bir keresinde gerçekten söyleyecek bir şeyi olan bir tiyatrocu, kabareyi öldürmenin tek yolunun ona para saçmaktır demişti.

Sanat yapmanın her zaman trajik bir bileşeni olmuştur ve gerçekte kitlelere pazarlanabilen bir meta olmadığı takdirde kimsenin sanattan geçimini sağlamaya hakkı yoktur. Bunu talep etmenin hiçbir faydası olmaz, çünkü bu en iyi ihtimalle geçicidir, örneğin benim şu anda sahip olduğum gibi üç aylık bir bursunuz varsa.

Romanımı hibe almadan bitirmek daha uzun sürer, daha meşakkatli olurdu ama mümkündü. Kültür ve sanat sektörü eğitimle bu kadar ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olmasaydı şunu derdim: Kesilen kültür parasının tamamını çocukların eğitimine yatırın! Sonuçta biz Almanya'da dünyadaki en kötü eğitim sistemlerinden birine sahibiz. Ancak ne yazık ki kültürel kesintiler eğitime de zarar veriyor. Bu çaresizlik korosuna tamamen eşlik edebilirim. Çünkü korkunç derecede yanlış yöne gitmek kesinlikle dayanılmazdır.

Ama sanatı desteklemenin gerekliliğiyle ilgili şarkıya eşlik edemem çünkü sanat önemlidir ve toplum için iyidir. Çünkü görünüşe göre geçmişte bunu yapmamıştı. Korkarım biz sanatçılar olarak, kutuplaşma konusunda hiçbir şey başaramadığımızı, çoğunluğa hitap etmeyen ahlaki bir yorum egemenliği yoluyla kutuplaşmayı güçlendirdiğimizi de kabul etmek zorundayız. İşte bu yüzden Almanya'daki politikacılar artık kültürü azaltıyor.

Demokrasi, iktidarın sanatla süslenmeye çalışıldığında işlerin hep ters gittiğini anlamıştır. Ancak zayıflamak veya güçlenmek elbette toplum için artık iyi olmadığında ve fazla kibirli olarak algılandığında mümkündür. Sanatın özgür olması onun hiçbir sorumluluğunun olmadığı anlamına gelmez.

Babamla, o zamanlar para almak isteyen Doğu Almanyalı sanatçıların her zaman politik bir yöne sahip olmaları gerektiğini konuşuyorum. “Ah, bu yüzden bugün her şey bu kadar berbat.” Buna gülüyoruz ama bunda bir şeyler var ve ne pahasına olursa olsun liderliğe duyulan ihtiyaç açık. Eğer kültür, her şeyin farklı olmasını isteyen çoğunluk için yaratılmamışsa, biz kültür çalışanları olarak onun mutlaka korunması gerektiğine o kadar ikna olabiliriz ki. Zorunda değil.

AfD'nin en zor zamanlar geçirdiği yer

İmkansızlık mıydı, yetersizlik miydi, yoksa sanatın etkililiğini abartıyor muyum? En azından çalışmalar, kültürel derneklerin tüm sosyal sınıflar için en fazla eğlenceyi ve topluluğu sunduğu yerde AfD'nin en zor günleri yaşadığını gösteriyor.

Uckermarklı bir papaz bana bir keresinde bana 30 köye kimin tek başına bakmak zorunda olduğunu söylemişti, Berlin bölgesinde çok fazla yüksek kültür var. Elbette köylülerin çoğu, yeni bir müzik konserinde ya da şiir okumasında, popüler bir festivalde ıslak tişört yarışması yapılan sanat izleyicileri kadar rahatsız oluyor. Ancak her renkten endişe bayrağını yükseltmek, birbirimizi azınlıklara yeterince ilgi göstermemekle, akla gelebilecek tüm bireysellikleri düşünmemekle suçlamak yerine, tam da bunu daha fazla düşünmemiz gerekirdi.

Bunların hepsi artık durdurulması gereken kültürel sahneden geliyor. Ve her şeyden önce, sadece kendi izleyicimiz olup, hayal kırıklığı ve boşunalık duygusuyla sanatçı baloncuklarına sığınmamalıydık. Azınlıkları görünür kılmaya ve entegre etmeye çalışan her şey, çok geç oluncaya ve sürekli ilgi talepleri cehaletle karşılanıncaya kadar çoğunlukları dışladı. Bir noktada, sağcı teröre karşı yalnızca sol terör, kadın düşmanlığına karşı yalnızca radikal feminizm, milliyetçiliğe karşı yalnızca mutlak pasifizm vb. yardımcı olacaktır.

Biz sanatçılar ve kültür emekçileri nereye gitmemiz gerektiğini ancak kesintilerle yeniden biliyoruz, çünkü karşıt yönü tanımak her zaman rakiplerle ortak yönü tanımaktan çok daha kolaydır.
Sağcı akıma karşı mücadeleyi başlatmış olabiliriz ama belki de toplumumuzu bu radikal eğriye saptırmamak için çok daha erken bir denge sağlamalıydık. Bence yanlış yaptık ve hatta bunu biliyorduk. Kendimizi çok fazla övdük ve eğitim misyonumuzu yeterince ciddiye almadık.

Çalışanlar, sanatçı Mark Grotjahn'ın resimlerini Max Hetzler Galerisi'ndeki bir duvara iliştiriyor.dpa

Belki de Berlin'deki sanat ortamı görevini unutmuştur

En büyük sanat ortamı, şu anda mali açıdan en çok boğulan Berlin'de yoğunlaşıyor. Belki de fazla kaygısızlaştı ve işini unuttu. Sanat ancak üçte bir oranında sanat uğruna yapılmalı. Üçte biri ödenmeli ve üçte biri de dağıtılmalıdır. Bu, ne kadar başarılı ya da başarısız olursa olsun her sanatçı için şu anlama geliyor: Sadece sanat yapmayın ve becerilerinizi eğitime de aktarın. Sizden bunu yapmanız istenmese veya bunun için para ödenmese bile, yapmalısınız. Çoğu sanatçının günlük hayatı aslında buna benziyor.

Sadece bir yıl boyunca yanlış yöne giden bir trend, bir noktada ciddi bir dengesizliğe varmak için yeterli. Ancak her şeye rağmen, dışlanma ve azınlıklara yönelik farkındalık yaratma konusunda uzmanlaşmayan, tüm bireyselliğiyle çoğunluğa hitap eden ve herkes için kültür yaratan birçok kültür derneği örneği var. Bu ortamda AfD'nin hiç şansı yok. Eğlence, çocuklar, spor ve katılım söz konusu olduğunda kültürün çok doğru bir şey yaptığı açıkça görülüyor. İşte bu noktada paraya ihtiyacı var.

Şu anda oturma izniyle yaşadığım sanatçı köyü Schöppingen'de, ön sahada buluşan gençlere seslenen bir besteci var. Enstrümanlar yapmayı ve onlarla müzik yapmayı teklif ediyor. Çocuklarla ve gençlerle çalışmaktan hoşlanıp hoşlanmadığını soruyorum. “HAYIR. Elbette hayır!” diyor, “Ama mecburuz.” Bursiyerlerin bunu yapmak zorunda olduğu söylenemez ama onun için her sanatçının hayatı da bir misyondur.

Sanat neredeyse her şeyi yapabilir. Ancak bunun bedelinin gerçekleştirmek istediğimizden daha yüksek olduğunu düşünüyorum.
Ve görünüşe göre bir demokraside farklı gruplar birbirlerini yalnızca ortak bir sorun aracılığıyla buluyorlar. En azından artık buna sahibiz.