Amerika’nın Savaşları Nispeten Az Kişi Tarafından Yapılıyor. Bu Phil Klay için bir Sorun.

Bakec

Member
BELİRSİZ ZEMİN
Sonsuz, Görünmez Savaş Çağında Vatandaşlık

Phil Klay tarafından

İlk başta Phil Klay’in kurgusal olmayan dergisini, gazetesini ve son düzine yıldaki çevrimiçi çalışmalarını yeni bir kitap olan “Belirsiz Zemin”de toplamakla hata yaptığını düşündüm.

Klay’in 2014’teki ilk kitabı “Redeployment”, ulaşılması zor bir başarıydı. Klay’in 2007-8 “dalgalanma” sırasında Deniz Piyadeleri halkla ilişkiler görevlisi olduğu savaş zamanı Irak’ta geçen 12 kısa öyküden oluşan bir gruptu. Diğer takdirlerin yanı sıra kurgu dalında Ulusal Kitap Ödülü’nü ve hem geniş askeri deneyime sahip olanlardan hem de hiç olmayanlardan coşkulu incelemeler kazandı. Altı yıl sonra, Kolombiya’nın uyuşturucu ve gerilla savaşlarına dayanan bir fikir romanı olan “Misyonerler”i yayınladı. Hayranları arasında onu yılın kitaplarından biri olarak seçen Barack Obama da vardı.

Haberlere sabitlenmiş fikir yazıları her zaman iyi yaşlanmaz. “Belirsiz Zemin”i okumam, içindeki bazı kısa maddelerle, köşe yazıları ve blog yazılarıyla başladı – örneğin, İran Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’nin 2020’de öldürülmesinin Irak’taki savaşı nasıl etkileyebileceğine dair bir gazete makalesi . Bunların çoğu, artık, duygu ve tepkileri henüz tazeyken yazılmış ve aylar ya da yıllar sonra değil, aynı koşullar altında okunması amaçlanan, belirli anlardan gazetecilik “almaları” gibi göründüklerini düşündüm.

Ancak çoğu yazının kuralı – ne kadar kısa olursa o kadar iyi – Klay’in kurgusal olmayan eserlerine uygulanmıyor gibi görünüyor. Burada sunulan yarım düzine en uzun, en etli ve en kapsamlı makale ve makaleler, Klay’in beğenilen kurgusunun kalıcı gücünü paylaşıyor. On yıldan fazla bir süre boyunca farklı yerlerde ayrı ayrı yayınlandılar. Ancak birlikte okunduğunda, Klay’in ana konusunun iç içe geçmiş, gelişen ve açıklayıcı bir incelemesi anlamına gelir: Sürekli savaş halinde olan bir ülke için halkının çok azının savaşıyor olması ne anlama geliyor.

Girişinde şöyle yazıyor: “Savaş, Amerikalılar olarak kim olduğumuzun büyük bir parçası olmaya devam ediyor, federal bütçemizin neredeyse altıda biri savunmaya gidiyor, askerler dünya çapında 800 askeri üste konuşlandırılıyor ve 85’te terörle mücadele misyonlarına giriyor. ülkeler. Ve yine de, bir dizi siyasi ve stratejik seçim sayesinde, çoğunlukla görünmez olan ortalama bir Amerikalı için.”

Ülkenin “uzun savaşlarına” ilk elden maruz kalmak neredeyse inanılmaz bir şekilde yoğunlaştı. 2001’deki 9/11 saldırılarından bu yana herhangi bir zamanda Irak’ta, Afganistan’da veya herhangi bir ABD savaş alanında hizmet vermiş olan tüm Amerikalılar, birlikte ülke halkının yaklaşık yüzde 1’ini oluşturuyor. Bu makalelerin en iyileri, Klay’in kendi askerlik hizmetinden gözlemleriyle, tarihsel kanıtlar ve manevi yansımalarla raporlamayı bir araya getirerek, hepsi bu yüzde 1’in “görünmez” dünyasını aydınlatmaya yardımcı oluyor.

Örneğin, 2017’deki Las Vegas silahlı katliamından sonra yazılan “Şiddet Tarihi”, şu anda Amerika’nın en çok sahip olunan tüfeği olan AR-15’in ordunun maksimum hasar verebilecek hafif bir silah arayışından nasıl ortaya çıktığını açıklıyor. dikkatli bir şekilde nişanlanmış keskin nişancı atışlarına güvenmek yerine yüksek hacimli “alan ateşi” yoluyla. Ayrıca AR-15 ve onun askeri soyundan gelen M16 için mühimmat seçimine rehberlik eden “yara balistiklerindeki” korkunç deneyler dizisini de anlatıyor. (Ailesine göre, AR-15’in tasarımcısı Eugene Stoner, bu silahı sivil ellerde asla hayal etmemişti.) Biraz değiştirilmiş bir AR-15 ile, Las Vegas silahlı saldırganı 58 kişiyi öldürmeyi ve en az 400 kişiyi yaralamayı başardı. Klay, “Atıcının becerilerinde özellikle dikkate değer bir şey yoktu,” diye yazıyor. “Ölümcüllüğü, öncelikle menzili düşürebileceği mermi sayısının bir fonksiyonuydu.”

Aslen bir Brookings denemesi olan “Vatandaş Asker: Ahlaki Risk ve Çağdaş Askeri”, üniforma giyen yüzde 1’in görünmezliği ve birçok gazinin kötü muamele için değil, ucuz “hizmetiniz için teşekkür ederim! ” savaşın fiziksel, duygusal ve ahlaki maliyetlerine karşı daha derin bir kayıtsızlığı maskeleyen ritüeller. Klay şöyle yazıyor: “Bu, gazinin içgüdüsel olarak deneyimlediği ve sivilin hissetmesi çok zor olan, savaşta kişisel bir çıkar duygusudur.”

Ve Cizvit dergisi America için yazdığı “Man of War”da Klay, sivil hayata döndüğünde yokluğunu hissettiği Deniz Piyadeleri’nde hizmet etmenin ona nasıl neredeyse dini bir topluluk ve misyon duygusu verdiğini uzun uzadıya açıklıyor. Bir Denizci olarak şöyle yazıyor: “Bana askeri azizlerin hikayeleri verildi – düşman ateşi altında hayatlarını riske atan, arkadaşlarını kurtarmak için el bombalarına atlayan, yıllarca savaş esirleriyle inançlarını koruyan erkekler ve kadınlar. işkence. … Kolordu dışında, o topluluktan mahrum bırakıldım ve henüz sivil dünyaya tam olarak dahil olmadım. … Daha önce pek çok gazinin olduğu gibi ben de yabancılaştım.”

Klay, Amerikalıların diğer yüzde 99’undan ne istiyor? Savaşa gitmenin sonuçları konusunda ciddiyetle başlar. Bir başkanın “birlikleri nereye ve neden tehlikeye attığını açıklamak için düzenli olarak Kongre’ye gittiği” bir Amerika – ve planlar üzerinde olumlu ya da olumsuz oy kullanması gereken bir Kongre hayal etmeye cüret ediyor. Ancak o, bu çıkarları, tüm hizmet üyelerinin savunmak için yemin etmesi gereken Anayasa uyarınca vatandaşlığın günlük yükümlülükleriyle ilişkilendirir.

“Hiçbir sivil, savaşa katılanların yürekten hissettiği ahlaki yükleri üstlenemez, ancak herkes ülkelerine eşit bağlılık gösterebilir” diye yazıyor. “İdealler bir şeydir; onları uygulamaya koymanın karmaşık işi başka bir şeydir. Bu, herhangi bir ahlaki saflık iddiasından vazgeçmek anlamına gelir. Bu, ellerinizi kirletmek anlamına gelir.”

Bu kitap hakkında bir hata yapanın ben olduğum ortaya çıktı. Sürükleyici ve önemli ve umarım okuyucular önce en uzun kısımlardan başlayacaklardır.