Alışılmadık Bir Zevk Karışımı olan ‘Thom Gunn’ın Mektupları’nda

Bakec

Member
THOM GUNN’UN MEKTUPLARI
August Kleinzahler, Michael Nott ve Clive Wilmer tarafından seçilmiş ve düzenlenmiştir.
734 sayfa. Farrar, Straus ve Giroux. 45 dolar.

Thom Gunn ilk motosikleti olan ikinci el Harley’i 1955 baharında Teksas’ta satın aldı. Stanford’da yazı okumaya gitmeden önce San Antonio’da öğretmenlik yapıyordu.

Gunn, ailesinin gazeteci olduğu Kent, İngiltere’de büyümüştü. Amerika’ya Cambridge’den yeni geldi ve ilk şiir kitabı “Dövüş Terimleri” canlı bir şekilde duyurulmuştu. San Francisco’ya baktığında yerini bulduğunu anladı.

Bir arkadaşına yazdığı “Avrupa’nın en iyi şehirleriyle” ligde olmak sadece güzel olmakla kalmıyor, aynı zamanda “tesadüfen içinde bulunduğum en tuhaf şehir”di. Gunn, hayatının geri kalanında orada kaldı, Haight’ta yaşadı ve California Üniversitesi, Berkeley’de öğretmenlik yaptı, sonunda altı ay ve altı ay kaldı.

Bu mektup, onun kabadayı, komik, pis, yoğun okuryazar mektuplarından oluşan çekici bir seçki olan “The Letters of Thom Gunn”da toplanan yüzlerce mektup arasında yer alıyor.

Şehrin eşcinsel sahnesinin tadını çıkardı ve bir şekilde onunla büyüdü. Dalış barlarına ve motosikletlere karşı bir gözü vardı; birine binmenin “bir tür kontrollü sorumsuzluk” olduğunu söyledi. Bir görünüm geliştirdi: Alman motosiklet botları, dar deri pantolonlar, püsküllü ceketler, deldi kulak ve önkolda bir panter dövmesi.

Bir Tom Finlandiya çiziminden dumanı tüten bir adım atmış gibiydi. “Kısasasa kısasa benim tanımım,” diye yazdı: “Ben meme ucunu tutarken sen dövmemi yala.”

1967 yazında, Aşk Yazında, bir arkadaş Gunn ile Golden Gate Park’ta karşılaştı, bu kitap bize bir dipnotta anlatıyor. Hava çok sıcaktı ve Gunn bunun dışında zincir posta yeleğinin içinde gömleksizdi. Arkadaşı, “Kıllı göğsü vardı ve ardından derisine, etine sıcak metal yanıyordu” dedi. “Çok kayıtsız görünmeye çalışıyordu ama çarmıha gerildiği belliydi. O korkunçtu. Ama çıkarmadı çünkü bu, tüm görünüşü bozardı.”

Bu ayrıntılar, genel olarak, Gunn’ın metrik olarak sofistike olan ve bazen LSD, Cehennem Melekleri, seks ve onun kaşıntılı hoşnutsuzlukları ve geniş kapsamlı eşcinsel kültürü gibi dünyevi konularla ilgilenen şiirine ayak uyduran kimseyi şaşırtmayacaktır.

Gunn günah çıkaran bir şair değildi. Bu mektuplar pek çok kişi tarafından bekleniyordu, çünkü nadiren sayfaya cesaretini döktü. Biyografi yok. Bu mektuplar elimizdekiler ve hayal kırıklığına uğratmıyorlar.

Gunn’ın İngiltere ile ilişkisi karışıktı. Orada yaşıtlarına ayak uydurdu. (1962’de yayınlanan önemli erken kitaplarından biri “Thom Gunn ve Ted Hughes’dan Seçme Şiirler” başlığını taşıyordu.) Şiirsel sesini bu mektuplarda geliştirdiğine tanık oluyoruz. Arkadaşlarından gelen eleştirileri memnuniyetle karşıladı ve şiirlerini revize ederken sık sık uzun süre elinde tuttu.

Her şeyi ve herkesi okudu. Diğer şairler hakkında keskin olabilir. Örneğin, JD McClatchy’nin çalışmasını “sıkıcı” olarak nitelendirdi ve bir arkadaşına “Ona karşı dürüst olup hayatını değiştirmesini önereyim mi?” diye sordu. Louise Glück hakkında: “Yazdığı her şiir sızlanmadan ibarettir – ama yine de bu Yüksek Sızlanmadır.” Forrest Gander hakkında: “Forrest Gander bir havaalanı gibi görünüyor.”

Gunn asla acımasız görünmüyor çünkü a) komikti ve b) fikirlerini çok sık gözden geçirdi. Bir dakika kurcaladığı bir şair, birkaç yıl sonra zevk almayı öğreneceği bir şair olacaktır.

Bu kitap, Gunn’ın hayatı gibi, alışılmadık bir zevk karışımını sergiliyor. Bir yandan, birlikte ve ayrı ayrı seks ve uyuşturucu için yok edilemez bir iştahı vardı. Bu kitaptan tipik cümleler: “Ertesi gün etrafım çıplak bedenlerle ve benzersiz bir şekilde akşamdan kalma bir şekilde uyandım” ve “Kıçımın tüylerini nasıl kaybettiğimi size anlatmayı hatırlat bana.”

Öte yandan hayat arkadaşı Mike Kitay ile Cambridge’de tanıştı. Gunn’ın 2004’te 74 yaşında ölümüne kadar birlikteydiler. Bu mektuplar, tüm karışıklıklarına ve türbülanslarına rağmen istikrar için bir ilahidir. Gunn ve Kitay, 30 yıldan fazla bir süre Haight’ta aynı evde yaşadılar.

Diğer erkekler onlarla yaşadı. Aşıkların girip çıktığı büyük bir aileydi. AIDS geldiğinde, Gunn ve Kitay’ın hasta arkadaşları için deva yapacak yerleri vardı. Gunn 1998’de yazdığı bir mektupta, “Çocukların üniversiteye ya da evliliğe gitmeyecekleri bir aile kurmak iyi bir fikir gibi görünüyor” diye yazdı.

Uzun süredir devam eden bir evin sevinçleri kabul edilir. Gunn, bahçesindeki tamamen büyümüş ve meyve veren limon ağacına bakıyor ve bir arkadaşının tohumu ilk kez 25 yıl önce eski bir apartmanın mutfak masasındaki bir tencerede yetiştirdiğini hatırlıyor.

Diğer coşkular eğlendirilir. Gunn filmlerin her türlüsünü severdi. “Eczane Kovboyu” o kadar mükemmel ve uyuşturucu kullanıcılarının deneyimine o kadar sadık ki, “onu üreten insan ırkının bir üyesi olmaktan mutlusunuz” diye yazdı.

Bu mektuplarda Keanu Reeves’e olan aşkı küçük, güneşli bir temadır. Gunn ona “tam bir sevgilim” dedi. Daha sonra, Reeves bir dizi vasat filmde oynadıktan sonra Gunn şunları yazdı: “Keanu’nun kariyeri hakkında gerçekten deva yapmadığını düşünmeye başlıyorum, benim gibi birini arıyor ama bulamıyor. Hey Keanu, buradayım! BURADA! Kapı zilimi çalarsan sana evin her tarafını gösteririm!”

Müziğe kendini adamıştı, yüksek ve alçak. “Eleanor Rigby” onu neredeyse ağlatacaktı. Hendrix’i canlı gördü ve Altamont’a katıldı. 1975 tarihli bir mektubu okuduğumda gülmek zorunda kaldım: “Size BRUCE SPRINGSTEEN’den bahsetmiş miydim? 2 kayıt ve o zamandan beri en iyi yeni şarkıcı – kimi söyleyeyim? Elton John belki.”

Gunn, editörlerin bize toplamın yaklaşık onda biri olduğunu söylediği 700’den fazla sayfadan oluşan bu yoğun koleksiyonda gösterildiği gibi, özellikle geniş bir yazışmaya sahip değildi. Çoğu aynı bir avuç arkadaşa aittir. Roket benzeri kamera hücreleri var. En iyisi, tam adı Oliver Wolf Sacks olan genç Oliver Sacks’e ait. Gunn’ın hayranıydı.

1961 tarihli bir mektupta şöyle tanıtılıyor: “Wolf adında, tıp öğrencisi ve Jonathan Miller’ın bir arkadaşı, şiirimin hayatını değiştirdiğini söyleyen tuhaf, devasa büyüklükte bir Londra Yahudisi var. deri giyersen, bir kasırga gibi yırtar.”

Sacks ve Gunn kısaca sevgiliydiler, sonra ömür boyu arkadaştılar. Gunn, Sacks’in nörolog, doğa bilimci ve yazar olarak kariyerinin gelişmesini zevk ve huşu içinde izledi.

Gunn’ın çakmaktaşı gibi güzel bir görünüşü vardı. 70’li yaşlarında bile erkekleri tavlamakta hiç zorluk çekmedi. Onu öldüren uyuşturucuydu. Bir adli tabibin “akut polis-madde kötüye kullanımı” dediği şeyden öldü.

Dışarı çıkmak istediği şey tam olarak buydu. 60’lı yaşlarının ortalarındayken yazdığı bir mektupta, “Tavsiye edemediğim bir hayat” yazmıştı.