Akasya Koleji sahibi kim ?

Aylin

New member
Akasya Koleji Sahibi Kim? Bir Hikâye Üzerinden Eğitim ve Gelecek Üzerine Düşünceler

Merhaba arkadaşlar,

Bugün biraz farklı bir bakış açısıyla bir okuldan bahsedeceğim: Akasya Koleji. Adını sıkça duyduğumuz, eğitimde kendine özgü bir yaklaşımı olduğu söylenen bu okul, bana her zaman pek çok soruyu düşündürmüştür. Kim tarafından kuruldu? Hangi düşüncelerle bu yolculuğa çıkıldı? Gelin, birlikte bir hikâye üzerinden bu sorulara cevap arayalım. Belki sizler de benim gibi bir soruya takılırsınız! :)

Bölüm 1: "Bir Çocukluk Arkadaşı"nın İzinde

Ahmet, İstanbul’da büyüyen bir çocuktu. Gözlerinde hep bir merak vardı. Okul yılları boyunca ne kadar iyi dereceler elde etmiş olsa da, o daha farklı bir şeyin peşindeydi. Her zaman eğitimde sadece “başarı”nın peşinden gitmektense, bir insanın “insan” olarak gelişmesi gerektiğine inanıyordu. Bu düşüncelerinin bir sonucu olarak, üniversiteyi bitirdikten sonra eğitim dünyasına adım atmaya karar verdi.

Ahmet'in kurduğu Akasya Koleji, aslında bir okuldan çok daha fazlasıydı. İnsanların sadece notlarla değil, insani değerlerle de şekillendiği bir eğitim modeli oluşturmak istiyordu. Ama burada ilginç olan şey, Ahmet’in iş yapma biçimiydi. Tıpkı çoğu erkek gibi, o da bir sorunu çözmeye odaklanıyordu. Bu okulda her öğrencinin sadece akademik başarı değil, aynı zamanda toplumsal sorumluluk, empati ve duygusal zekâsı da gelişecekti. Ahmet’in amacı, eğitimi bir araç olarak kullanıp insanları topluma daha faydalı hale getirmekti.

Ahmet, kendi işini kurarken işin sadece ekonomik yönüne değil, toplumsal katkısına da dikkat ediyordu. Geriye dönüp bakıldığında, Akasya Koleji’nin temellerinin atıldığı bu ilk yıllarda, eğitim sadece öğrencinin bireysel başarısına yönelik değil, toplumun ihtiyaçlarına göre şekillendiriliyordu.

Bölüm 2: Kadınlar ve Toplum Odaklı Eğitim Anlayışı

Akasya Koleji'nin bir başka önemli figürü ise Elif’ti. Elif, Ahmet’in uzun zamandır yakın arkadaşıydı, ama sadece bir arkadaş değil, aynı zamanda okulun eğitmenlerinden biriydi. Elif, genellikle insan ilişkilerine derinlemesine bakmaya eğilimliydi. Ahmet, okulun kurucusu olarak her zaman çözüm odaklı ve stratejik düşünüyor, ama Elif daha çok insani değerleri ve toplumsal bağları öne çıkarıyordu. Onun eğitimdeki yaklaşımı, sadece bireysel değil, toplumsal duygusal bağları kurma üzerineydi. Her öğrencinin gelişiminin, çevresiyle olan ilişkisiyle şekilleneceğine inanıyordu.

Elif, her öğrenciye sadece ders değil, onların kendi duygusal zekâlarını da geliştirebilecekleri bir ortam sağlamayı amaçlıyordu. Sınıf içinde her öğrencinin sesini duyurabilmesi, diğer öğrencilerle empati kurabilmesi ve birlikte problem çözme becerilerini geliştirmesi için çalışmalar yapıyordu. Ahmet, bu tür yaklaşımlarını bazen fazla zaman alıcı bulsa da, Elif’in toplumu anlama noktasındaki hassasiyeti onu her zaman etkilemişti.

Bir gün Elif, okulun öğretmenleriyle yaptığı bir toplantıda şöyle dedi: “Evet, akademik başarı önemli. Ama unutmamalıyız ki, öğrencilerimizin birbirleriyle kurduğu ilişkiler, duygusal zekâları ve toplumsal sorumlulukları onlara hayatta en önemli rehber olacak. Bizler sadece ders anlatmakla kalmamalıyız, onlara insan olmanın anlamını da öğretmeliyiz.” Bu sözler, okulun öğretmen kadrosuna farklı bir bakış açısı getirdi.

Bölüm 3: Eğitimde Strateji ve Toplumun Geleceği

Ahmet ve Elif, Akasya Koleji’nde eğitim anlayışlarını sürekli geliştiriyor, stratejiler oluşturuyorlardı. Ahmet, genellikle toplumsal değişimin eğitimle başlaması gerektiğini savunuyor ve okulun geleceğine dair daha fazla yatırım yapıyordu. Elif ise, bireylerin toplumla ve kendi duygusal dünyalarıyla olan bağlarını güçlendirecek projeler üzerine çalışıyordu. İkisi de farklı bir bakış açısına sahipti ama bir o kadar uyumlu bir şekilde çalışıyorlardı.

Okulun yöneticileri, her zaman eğitimdeki stratejik ve toplumsal bakış açılarını dengede tutmayı amaçladılar. Ahmet’in çözüm odaklı yaklaşımı, Elif’in toplumsal ilişkileri pekiştiren görüşleriyle birleşince, Akasya Koleji farklı bir eğitim modeli oluşturmaya başladı. Okul, öğrencilerine sadece akademik bilgiler değil, aynı zamanda duygusal farkındalık, insan ilişkileri ve toplumsal duyarlılık da kazandırıyordu. Bu model, kısa zamanda birçok aile tarafından ilgiyle karşılandı. Ancak burada önemli olan şey, sadece bir okul kurmanın ötesinde, eğitim sistemine bambaşka bir vizyon kazandırılmasındı.

Bölüm 4: Akasya Koleji'nin Geleceği ve Topluma Katkıları

Akasya Koleji, sadece İstanbul'da değil, Türkiye’nin dört bir yanında kendine yer edinmeye başlamıştı. Öğrencileri, akademik başarılarıyla olduğu kadar, toplum için oluşturdukları projelerle de dikkat çekiyordu. Eğitimdeki bu değişim, öğretmenlerin ve öğrencilerin sadece bireysel hedeflerine ulaşmalarını sağlamakla kalmadı, aynı zamanda onları sosyal sorumluluk bilinciyle yetiştirdi.

Akasya Koleji'nin geleceği, toplumsal dönüşümde önemli bir yer tutacak gibi görünüyor. Ahmet, stratejik olarak okulun daha fazla öğrenciye ulaşmasını ve daha fazla toplumsal sorumluluk projesi üretmesini hedefliyor. Elif ise, öğrencilerin insani ilişkilerdeki gelişimlerine odaklanarak, okulu bir eğitimden çok, toplumu şekillendiren bir merkez haline getirmeyi amaçlıyor.

Akasya Koleji'nin sahipleri, eğitimi sadece bilgi vermekle sınırlamıyor, aynı zamanda bireyleri toplumsal sorumluluk taşımaya ve toplumun her alanında aktif rol almaya teşvik ediyor. Bu, onları yalnızca bir okul sahibi olmaktan çok, bir vizyoner olarak tanımlıyor.

Sonuç: Eğitimde Farklı Bir Perspektif

Akasya Koleji, sahiplerinin toplumsal sorumluluk ve insani değerleri önemseyen bir eğitim anlayışını benimsemesi sayesinde, bugünün dünyasında eğitimde önemli bir yer edinmiştir. Ahmet’in çözüm odaklı bakış açısı ve Elif’in toplumsal duyarlılığa dayalı yaklaşımları, Akasya Koleji’nin eşsiz eğitim anlayışını oluşturmuştur. Ancak, gelecekte eğitimde bu tür okulların nasıl bir değişim yaratacağı ve toplum üzerindeki etkileri hepimiz için büyük bir merak konusu.

Peki, sizce eğitimin sadece akademik başarıdan ibaret olmaması gerektiği bir dünya nasıl olurdu? Toplumda daha fazla empati ve duyarlılık oluşturmak için eğitimde başka hangi değişiklikler yapılabilir?