Ada Limón Yaşamak İçin Şiirler Yapar

Bakec

Member
Ada Limón profesyonel bir şairdir: Kendini öğretmenlik pozisyonuyla desteklemez, günlük işi veya bağımsız serveti yoktur. Geçimini şiirlerinden sağlayan bir şairdir.

Bunun onu tek boynuzlu at gibi bir şey yaptığını biliyor.

“İnsanlara şair olduğunuzu söylerseniz, insanlar sizin kafayı yemiş olduğunuzu düşünür,” dedi. Hayatının belirli noktalarında, “birine cadı olduğumu falan söylemek gibi geldi.”

Bu kariyeri kısmen şiiri sadece sessizce okunması değil, aynı zamanda yüksek sesle okunması gereken bir biçim olarak benimseyerek yönetiyor. Gösteriden ücret alan eski bir tiyatro uzmanı, gelirinin çoğunu sık sık kitap okuyarak ve diğer şairlerin çalışmalarını paylaştığı “Yavaşlama” adlı bir şiir podcast’ine ev sahipliği yaparak kazanıyor.

Ayrıca yazarken yüksek sesle okur.

“Çok okumak zorunda olduğum için asla kafelerde çalışan bir yazar olamam” dedi. “Yüksek sesle söylüyorum ve sonra tekrar tekrar söylüyorum. Biri duysa, ‘Bu şiirden bıktım!’ derdi.”

Şimdi altıncı kitabı için turneye çıkıyor, Genellikle aile, hafıza ve özlemin karmaşıklığını aydınlatmak için doğal dünyanın ayrıntılarından yararlanan “The Hurting Kind”.

46 yaşındaki Limón, Lexington, Ky.’da kocası Lucas Marquardt ile birlikte yaşıyor; boksörleri Lily Bean; ve Olive adında bir kedi. (Kedinin çok eski olduğunu söylüyor Limón, Zoom araması sırasında yanından geçtiğinde insanlar bazen “Bu kedi iyi mi?” Diye soruyor)

Sosyal medyada ve şiirlerinde komik olan Limón , bizzat bir isyandır. Marquardt en çok evde kanepede otururken komik olduğunu söyledi. “Köpekle ya da köpeğin sesiyle yaptığı konuşmalar altın değerinde” dedi.

Ada Limón “Sevgili” okur.

Yeni için Carla Ciuffo York Times

Sorumlu kim olursa olsun almam gereken bir kemik
var. Bütün yıl

dedim ki, Komik olan ne biliyor musun? ve sonra
Hiçbir şey, hiçbir şey komik değil . Bu da beni

bir unutkanlık yaklaşıyor gibi güldürüyor. Bir arkadaşım bir notta sevgili kelimesini yazıyor ve ben garip bir şekilde

sevgili kelimesinin geri gelmesi için heyecanlıyım. Geri dön sevgilim, beş sente geri dön.

mutlu salıverme fikriyle ciyaklayabilirdim, ey sevgili, ne kelime, ne dünya, bu gri bekleyiş.

— “Sevgili”

Limón’dan bir alıntı eskiden daha geleneksel bir işe sahipti. Kuzey Kaliforniya’da doğup büyüdü, New York’a NYU’da şiir üzerine yüksek lisans yapmak için geldi ve Vogue, Vanity Fair ve The New Yorker gibi dergiler yayınlayan Condé Nast’ın pazarlama departmanında bir pozisyon alarak kaldı.

Dergi kariyerinin birkaç yılında ve Travel & Leisure dergisinde yeni bir işte çalışırken, o ve bir iş arkadaşı, insanları daha fazla seyahat etmeye teşvik eden bir reklam kampanyası yazdı. New York City taksilerinin üzerinde koşan slogan, “Lütfen uzaklaşın” yazıyordu. Bir noktada, gülerek hatırladı, reklamları, FlashDancers Gentlemen’s Club reklamları kadar taksilerde de verimli görünüyordu. Yaklaşık 20 kişilik bir ekibi yöneterek derginin yaratıcı servis direktörü oldu.

New York’ta yaşarken ve çalışırken üç kitap yayınladı ve yakın meslektaşları, The New Yorker’daki ilk şiirini şampanyayla kadeh kaldırarak çok destekleyici oldular. Şair olarak başarıya ulaşmasına rağmen, zamanının çoğunu hâlâ dergi işlerine adadı.

Ada Limón “Sürgün Harikalar” okur.

Amerikan ıhlamur fırtınadan etkilenmeden sallanıyor,
burada bir sıçrama, orada bir zonklama, sadece gecenin sonundan kalan müzik gibi titriyor

uyumadan önce caddelerde gezinmek.
Daha önce Clinton Caddesi’nde yürüdüğümü ve o hattın geri döndüğü New York’un soğuk olduğunu söylediğimi

hatırlıyorum, ama yaşadığım yeri seviyorum.

Clinton Caddesi’nde bütün akşam müzik var.
Ve tabii ki

müzik vardı, oysa o ben ve benim sürekli hatırlamamdı.

— “Sürgünde Harikalar”dan

Daha sonra, 2010 yılında, Limón’un üvey annesi 51 yaşında kolon kanserinden öldü. Sor, sadece 20 yılı kalsaydı, zamanı ile ne yapmak isterdi?

Bulduğu yanıt, tam zamanlı bir yazar olmaktı. Pazarlama kariyerinden vazgeçti, birikimlerini topladı ve o zamanlar erkek arkadaşı olan Marquardt’a katılmak için önce Kuzey Kaliforniya’ya, sonra Kentucky’ye taşındı.

“Komşumlarım arka bahçemin nasıl olduğuyla, tilkiyi görüp görmediğim veya son fırtınada bir şeyin uçup uçmadığıyla çok daha fazla ilgileniyorlar. Gece,” dedi, “The New Yorker’da bir şiirim olması gibi.”

Tam zamanlı yazmanın kurgu yazmak anlamına geleceğini düşündüğünü söyledi. Günlerinin çoğunu başkaları gibi davranarak geçirirdi ve sonra kendisi olmasına izin veren şiirler yazardı. Bu süreçte, daha önce şiirinde olduğundan daha hassas ve savunmasız olduğunu söyledi.

New York’tan ayrıldıktan sonra yazdığı ilk kitap olan “Bright Dead Things” başarısız bir romandan doğdu ve Limón için gerçekten bir şeyleri değiştirmeye başlayan kitaptı. Ulusal Kitap Ödülü ve Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği Ödülü için finalist olan kitap, şu anda 40.000’den fazla kopya sattı.

Yayıncısı Milkweed Editions’a 500 dolara satıldığını söyledi.

Bir sonraki kitabı “The Carrying” bir gelişmeydi, dedi. “Aslında arabamı satın alabildim. Kullanıldı, ancak bir Mazda hatchback satın alabildim ve bu kitap paramdandı.”

“The Carrying”, yaşlanan ebeveynlere ve kronik acıya değinen belki de en kişisel ve korumasız koleksiyonudur. (Limón’da skolyoz var.) Kısırlık hakkında da yazıyor.

Ada Limón “Ustalık” okur.

Birbirimizi neredeyse on beş yıldır tanıyoruz, berrak bir cenote rengi gözleri olan arkadaşım
. Ona güvenirim. O eğilir,

bana evlilikten çok gerçek mucizeyi söyler, seni
sonuçta bir tanrı olabileceğine inandıran şey, çocuk yapmaktır.

Bana bakıyor, ama ben artık orada değilim.
Uzun zaman denedik, üzüldük, mutlu olduk
belki de yapabileceğim tek şey

aşk ve arkadır demiyorum. Ona bunun yeterli olduğunu söylemek istiyorum. değil mi? Bir tohumla, muhtaç bir bedenle, bir başka emzikle sonuçlanmayan aşk
yine de aşk değil midir
? Bu doğaüstü değil mi? Tanrını boşver. Şimdi bana çocuğunun bir fotoğrafını gösteriyor
ve ben peçeteyi açıp katlıyorum
. Çocuğunun ne kadar harika olduğuna işaret ediyor.

bir içki ısmarlıyorum çünkü yapabiliyorum. (Ve belki de yapamadığı için.)

— “Ustalık”

“Sayfada çok kendimdeyim, ve işimle ilgili bu hoşuma gidiyor, ”dedi Limón. “Ama bunu yaparken bazen insanlar beni yakından tanıdıklarını düşünüyorlar.” Bazen, hiç tanışmadıklarını anlamadan önce bir kişiyle beş dakika konuşacağını söyledi.

Şimdi hem yazmak hem de icra etmek işi için hayati önem taşıyor, dedi ve yazarken her zaman kelimelerin müzikalitesini düşünüyor. Ancak sahneye çıkan kadın, eseri hayal eden şaire “tamamen zıt”.

“Şair benliğim harika spacey, sohbet edemiyorum” dedi gülerek. “Bu, ortalıkta dolaşıp, ‘Ah, ne zamandır arka bahçedeyim? Üç saattir kuşları izliyorum.’”

Sanatçıyı açtığında ise, “Oraya beş dakika erken geliyorum, bir şeyler yediriyorum” dedi. “A tipimi getiriyorum.”

En son kitabında, onsuz devam edebilecek şeylerle ilgilendiğini söyledi – kitapta her biri bir mevsim için adlandırılan dört bölüm var.

Koleksiyon, ilk okuyucularından biri olan üvey babası Brady T. Brady’ye ve aralarında Jennifer L. Knox ve Matthew Zapruder’ın da bulunduğu küçük bir şair grubuna adanmıştır. Brady liseden Vietnam’da piyade olarak savaşmaya gitti ve hiç şiir okumadı. Ancak Limón, yazarlığının çocukluğundan beri değerli olduğunu söyledi. Evvel, 15 yaşındayken yazdığı bir şiiri okuması için işyerinden onu aradı.

“Bu çok şiirsel sesle okumaya başladım ve ‘Bekle, hayır’ gibiydi” dedi. “’Sadece bana bir şey anlatıyormuşsun gibi oku.’ Ben de o şekilde, doğal sesimle okudum ve sonra o duyabildi.

“Bu gerçekten kafama takıldı,” dedi. “Performans yapmayı seviyorum ve tüm bu şeyler harika – ama aynı zamanda sadece birine bir şey anlatmak olduğunu da unutmayın.”

Ada Limón “Sığınak” okur.