“Söylem alanları daralıyor, durum bu”

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
13 yaşımdayken bir pazartesi sabahı okula giderken Bild gazetesinin manşetinden geçtim: “Günaydın Almanya! GÜZEL BİR HAFTASONUYDU”. Duvar yıkılmıştı ve bu bilgiye pek ihtiyacım yoktu. O dönemde ailem neredeyse bir yıldır Stuttgart'ta yaşıyordu. Ondan önce neredeyse beş yıldır Güney Afrika'daydık.

Doğu Almanya'yı yalnızca kulaktan dolma bilgilerle biliyordum. Ülkelerinden ayrılmalarına izin verilmiyordu, bu kadarı biliniyordu ve bu bilgi bana biraz tuhaf geldi. Ama kendi hayatımdan ayrılmama da izin verilmedi. Yıllarca her gün, hiçbir çıkış yolu olmadan okula gitmek zorunda kaldım ve öğretmenlerim bana her 45 dakikada bir bir şeyler anlattı. Geriye dönüp baktığımda bu bana da bir o kadar tuhaf geliyor ama Duvar ve Ölüm Şeridi'nin aksine hâlâ normal kabul ediliyor.

On yıl sonra bir kısa film festivalinde HFF Potsdam'dan bir öğrenci filmi izledim. Sosyalizmde bir kararın verildiği ve ardından alkışlandığı bir tür köy toplantısını konu alıyordu. Ve alkışlar hiç bitmiyor. İnsanlar alınan kararın heyecanından değil, alkışlamayı ilk bırakan kişi olma korkusundan dolayı on dakika boyunca alkışlamaya devam ediyorlar.

Fotoğraf: Berliner Zeitung/Paulus Ponizak

Yazarımız

Dietrich Brüggemann 1976 yılında Münih'te doğdu. Tiyatro çalışmaları ve film yönetmenliği eğitimi aldı, yönetmen, yazar ve müzisyendir.

2013 yılında göreve başladı Berlin Okulu'nun sinema sanatına karşıydı ve bu nedenle pek çok eleştiri almak zorunda kaldı.

Nisan 2021'de ortak başlatıcıydı #allesdichtmachen kampanyası, Corona tedbirlerinin etkilerini Haber kliplerde hicivli bir şekilde abartan bir girişim. Burada da çok fazla rüzgar vardı.

Film beni etkiledi, HFF'ye başvurdum, kabul edildim ve bitiminden on yıl sonra kendimi bir anda Doğu Almanya'da, daha doğrusu Babelsberg'de, Doğu Almanya'nın hâlâ ortalıkta oturduğu yepyeni bir cam ve çelik binada buldum. birçok farklı biçimde. Aniden Ossis tarafından kuşatıldım ve kendimi tamamen evimde hissettim. Engelli bir kız kardeşle büyüdüm, dolayısıyla kendi ihtiyaçlarınızı mutlak terimlerle belirlememeyi öğreniyorsunuz ve bu temel tutum bana Doğu'daki yurttaşlarım arasında bir şekilde var gibi geldi.

İşçi ve çiftçi devletinde yaygın dil

Ancak zamanla, özellikle de insanlar eski zamanlardan bahsederken fark ettiğim şey, tekrar eden birkaç dilsel ifadeydi. İnsanlar birinci şahıstan, hatta oyunculuk konusundan bile kaçınıyordu. “Adam” bir şey yapmıştı ya da söylemişti. “Onlar” yani bazı güçler yine bir şeyler düşünmüşlerdi. Pasif sesle “öyleydi” ifade edildi. Birisi bir şeyi isterse “arzu ortaya çıkar”, başkası onu engellerse “dirençle karşılaşır” vb.

Doğu Almanya'daki koşullar açıkça insanların kendilerini belirsiz bir şekilde ifade etme alışkanlığına yol açmıştı ve bana göre bu açıklık eksikliği, işçilerin ve çiftçilerin dürüstlüğünün ve açık sözlülüğünün ilan edildiği bir ülkenin öz imajıyla garip bir tezat oluşturuyordu. para birimi. Ancak Doğu Almanya'dan gelen metinlerde çoğunlukla ne dürüstlük ne de açık sözlülük gördüm; daha ziyade aynı yönde dağınık bir çaba vardı. Bu dil ve Defa'nın uzun metrajlı filmlerinin çoğu boğazımda nahoş bir dil olarak kaldı, ancak tüm bunlar sadece marjinal bir rol oynadı çünkü Doğu Almanya'ya olan ilgi benim neslimde pek fazla değildi.

Morgda ve SM stüdyosunda Rosa von Praunheim ile

2000 yılıydı ve her yere yayılmış bir devlet ideolojisinin egemenliği altında bir toplum hayal edemiyorduk. Herkesin istediğini söyleyebildiği, sanatın sınırları aştığı bir dünyada yaşadık. Kendisine Fatboy Slim diyen bir İngiliz'in müziği eşliğinde dans eden, her tarz ve dönemden kesitleri bir arada atan, “Requiem for a Dream” ile “American Psycho” ve “Fight Club” sinemada gösterilen, yönetmen profesörümüz çağrıldı. Rosa von Praunheim, bizi morga ve SM stüdyosuna sürükledi ve herkes için açık olan bir şey varsa o da milliyetçilik, ırkçılık, homofobi ve benzeri duyguların güvenli bir şekilde tarihin çöplüğüne atıldığıydı.

Cesarete ihtiyaç duyduğunuz tek an, yaşlı bir profesörün iki öğrenci arkadaşını iki dakika geç geldikleri ve ancak başka bir öğrenci itiraz ettiğinde merhamet gösterdikleri ve benim de kapaktan çıkıp onunla aynı fikirde olduğum için seminerden atmasıydı. “Artık iki kişi sana karşı çıktı, artık kalabilirsin” diyerek bize bugüne kadar unutmadığım bir ders verdi.

Çocukluğumdan beri “cesaret” kelimesini öncelikle “cesaret testi” kelimesinin bir parçası olarak biliyordum ve bu pek iyi bir üne sahip değildi. Cesaret testleri ergenlik çağındaki erkek çocukların yaptığı ve çoğu zaman korkunç kazalarla sonuçlanan cüretkar şeylerdi.

Ancak 2000 yılı civarında eskimiş kelimelerin çöplüğünden başka bir kelime şaşırtıcı bir şekilde geri döndü ve bu, en geç 1968'lerden beri kaydı tamamen silinen kahramandı. Artık başarılı bir grup kendisine “Biz Kahramanız” adını veriyordu ve birdenbire artık kahramanlardan kaçamazsınız. Herkes kahraman olmak istiyordu ya da diğer normal insanlara “kahraman” adını veriyordu. Bunun biraz aptalca olduğunu düşündüm ama insanların etraflarındaki medya kamuoyuna bakış açısı genellikle bu şekildeydi, zaten herkes bunu yapıyordu.

Söylem, güç ve teslimiyet

Aynı zamanda Schnitt adlı entelektüel bir film dergisinde eleştiri yazıları yazıyordum, orada benim dışımda sadece gerçek beşeri bilimler diploması olan kişiler yayınlanıyordu ve onlar da metinlerinde sadece kulaktan dolma bilgilerle bildiğim isimleri etrafa saçıyorlardı. Özellikle Michel Foucault tekrar tekrar gündeme geldi.

İyi fikirler nüfuz ediyor, ilgili kitapları okumamış olsanız bile aklınıza giriyor ve böylece Michel Foucault'nun söylem ve iktidar kavramı da beynime yayıldı. Son derece basitleştirilmiş kısa versiyona göre, gruplardaki insanlar sorgulanmaması gereken birkaç sabit fikre kendilerini tabi kılmaktan hoşlanırlar ve bunları sorgulayanlar cezalandırılır.

Örneğin Borussia Dortmund taraftar toplantısında kulübün renklerini yeşil ve pembeye çevirmesini önerirsem söylenebilecekler alanını terk etmiş olurum. Bu talepler Deutsche Bank'ın denetim kurulu toplantısında sorun teşkil etmeyecektir ancak sadece faizsiz kredi verilmesini veya kapitalizmin tamamen ortadan kaldırılmasını önermemeliyim. Öğrenci filmindeki alkışlayan köy Sovyeti, mümkün olan tek tutumun çılgınca tezahürat olduğu söylemsel bir alandı ve öylece kalkıp gitmek için neredeyse intihara varacak miktarda cesaret gerekirdi.

Dietrich Brüggemann Berlin'de bir fotoğraf için poz veriyor.

Dietrich Brüggemann Berlin'de bir fotoğraf için poz veriyor. Berliner Zeitung/Paulus Ponizak

Doğu Almanya'da ise söylem alanı 40 yıl içinde o kadar sağlamlaşmıştı ki, sona ermesinin üzerinden on yıl geçmesine rağmen insanlar, ilgili kişilerin isimlerini vermemek için hâlâ dilsel kaçamak manevralar yapıyorlardı. Burada Corona'ya çok fazla ayrıntıya girmek istemiyorum, ancak 2020 baharında, benzeri görülmemiş devlet saldırılarına birdenbire sadece izin verilmekle kalmayıp, hatta zorunlu hale getirilen bir söylem alanının hızlı çekimde nasıl yaratıldığını görebiliyordunuz. ve bunu eleştiren herkes kendisini tam bir aptal olarak ifşa etti ve kişi olmayan biri olarak etiketlendi.

Edeka = kariyerin sonu

Bu durum göz önüne alındığında, bana öyle geldi ki, “Edeka”nın (kariyerin sonu) muhtemel bedeline rağmen, keskin, kamusal protesto kesinlikle gerekliydi ve bu kesinlikle cesurcaydı, ama diğer yandan ben istemiyorum bu yüzden fazla kutlanmalı, çünkü kutlama Evet'tir, yine herkesin hemfikir olduğu bir söylem alanıdır.

Bunun yerine, “cesaret” adı verilen bir okul konusunu ya da daha iyisi, tüm okul derslerinde ve tüm kamusal tartışmalarda yeri olması gereken bir disiplini savunuyorum. Çünkü söylem alanları giderek daralıyor, durum gerçekten de bu ve bana öyle geliyor ki en iyi panzehir, ilk önce bu gerçeğin farkına varmak. Bunu da kendimize tekrar tekrar sorarak yapıyoruz: Burada söylenebilecekler konusunda bizim alanımız nedir? Ne söyleyebiliriz, ne söyleyemeyiz? Bu konuda ne durumdayız? Bu sınırların mantıklı olduğunu düşünüyor muyuz? Yoksa gidebilirler mi?

Almanların en sevdiği vücut kısmı

Bu egzersizi her gün uygulamalı ve çocuklarımıza öğretmeliyiz, çünkü bu, Almanların en sevdiği vücut kısmını (yani ahlaki işaret parmağını) her fırsatta kullanarak ortalığı karıştıran, kendini bekçi olarak görevlendiren bekçi köpeklerinin gücünü bir anda kırar. herhangi bir sapkın.

Sadece bizim müdahalemizden sonra geç öğrencileri içeri alan profesörün dersi basitti: iktidardakilerle konuşun. Söylem alanına ilişkin böyle bir farkındalığın dersi daha incelikli olacaktır: Aynı zamanda tek bir görüşün hakim olduğu bir alanın görünmez gücüyle de çelişir. Bu cesarettir. Berlin Duvarı'nın yıkılmasından 35, 50, hatta beş yüz yıl sonra, eğer insanlık hâlâ oradaysa buna ihtiyacımız var. Ve bu vesileyle günlük yaşamlarında bunu sürekli olarak yapan herkesin, köy toplantısında alkışlayıp alkışlamamasına bakılmaksızın, sekiz kez aşılandığını, cümlelerini yalnızca pasif sesle formüle ettiğini veya Rosa von Praunheim ile Fatboy Slim'in dansıyla dans ettiğini ilan ediyorum. SM stüdyosunda.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler